Vestibulit - ont i slidöppningen

Skriv ut (ca 6 sidor)
Skriv ut

Sammanfattning

Sammanfattning

Allmänt

Om man har vestibulit gör det ont i slidöppningen när man har samlag. Nerver i slemhinnorna runt öppningen har blivit överkänsliga, och bara en lätt beröring kan göra ont.

Det är inte helt klarlagt varför man får vestibulit, men det finns teorier om att till exempel upprepad behandling av svampinfektioner, p-pilleranvändning och att man har sex fast man inte har lust och stress bidrar till besvären. Om man inte behandlar vestibulit kan man på lång sikt få problem i ett allt större område, och det kan göra ont att använda trånga trosor eller byxor.

Symtom

Vanliga besvär är att:

 • det gör mycket ont när man rör vid eller trycker i området mellan de inre blygdläpparna
 • man får en brinnande smärta
 • området som gör ont oftast blir rött.

Det vanligaste är att det gör ont när man har samlag, när man använder tampong och vid en gynekologisk undersökning. Om man har haft besvär länge kan det även göra ont när man cyklar eller rider.

Behandling

Det krävs mer forskning för att avgöra vilken behandling som fungerar bäst, men det finns flera olika saker som man kan prova att göra själv:

 • Undvika samlag under en tid och istället försöka ha bra smeksex om man har lust.
 • Inte använda receptfria medel mot svampinfektion.
 • Inte använda preventivmedel som innehåller hormoner.
 • Smörja området där man har ont med en smärtstillande gel.
 • Stressa mindre genom att göra avslappningsövningar, yoga och få massage.

Akupunktur kan också hjälpa en att slappna av. Samtalsterapi kan också hjälpa om man hamnat i en ond cirkel där man får ont när man har sex och därför spänner sig och får ännu mer ont. Det är ovanligt, men ibland kan det bli aktuellt med operation.

Söka vård

Om har ont när man har samlag och har haft besvär en längre tid ska man kontakta en ungdomsmottagning, en vårdcentral, en barnmorska eller en gynekolog för en undersökning.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för råd.

Visa mer

Vad är vestibulit?

Vad är vestibulit?

Smärta runt slidöppningen

Om det gör ont i och runt öppningen till slidan när man har slidsamlag eller för in något i slidan, kan det bero på att man har vestibulit. När man har vestibulit har de små, ytliga nerverna som finns i slidöppningens slemhinna blivit överkänsliga. Eftersom man har ökad känsel i de här nerverna kan det göra ont även om man rör försiktigt. Det kan också göra ont att föra in en tampong eller ett finger i slidan.

Hur vanligt är vestibulit?

Det är vanligast att man får vestibulit när man är mellan 18 och 25 år. Var tionde kvinna i den åldersgruppen har vestibulit.

De flesta blir bra

De flesta som har vestibulit blir bra med behandling. Vestibuliten kan komma tillbaka till exempel om man blir stressad, men man kan lära sig sätt för att hantera smärtan och att komma till rätta med besvären.

Fäll ihop

Vad beror vestibulit på?

Vad beror vestibulit på?

Stress och svampinfektion bland troliga orsaker

Det är inte helt klarlagt varför man får vestibulit, men det är vanligen en kombination av flera olika faktorer som bidrar till att nerverna i slidöppningen blir överkänsliga. Det kan till exempel vara att man

 • ofta har svampinfektioner
 • ofta behandlar sig med receptfria läkemedel mot svamp
 • använder något preventivmedel som innehåller hormoner som till exempel p-piller eller p-stav
 • har behandlats för kondylom runt slidöppningenman
 • har samlagssex trots att man egentligen inte har lust och man är mindre upphetsad och fuktig
 • har samlagssex trots att det gör ont.

Stress påverkar också besvären vid vestibulit. När man är stressad är det svårare att slappna av och känna efter vad kroppen behöver.

Det kan vara svårt att slappna av

Ibland börjar det med att något gör ont, till exempel om man har samlag samtidigt som man har en svampinfektion. Trots att svampinfektionen går över, så finns smärtan kvar som ett minne i kroppen. Nästa gång man ska ha samlag kommer kroppen ihåg att det gjorde ont sist, och då blir det svårt att slappna av. Då kan man hamna i en ond cirkel där man tänker på samlag och sex som något som gör ont istället för något som är skönt. Går inte det är det lätt att bli orolig och stressad och då kan det vara ännu svårare att komma ur den onda cirkeln och risken är att man till slut inte känner någon lust att ha någon form av sex. 

Fäll ihop

Hur kan man undvika vestibulit?

Hur kan man undvika vestibulit?

Flera saker man kan prova själv

Eftersom det finns flera olika orsaker till att man får vestibulit är det svårt att ge generella råd för vad man kan göra för att unvika att få besvär. Men det finns flera saker som man kan prova själv.

Slemhinnorna i underlivet är känsliga. Man ska därför inte tvätta sig för ofta och istället för tvål och vatten, som kan torka ut och irritera slemhinnorna, kan man använda intimolja som man kan köpa på apoteket. Man lägger på oljan och torkar av den innan dusch, på det sättet blir man ren och skyddar sig för vattnet.

För att inte få ont eller förvärra smärtan ska man inte ha samlagssex om man har en svampinfektion eller om det har börjat göra ont.

Om man får ont när man har samlag är det viktigt att berätta det och diskutera det med sin partner. Istället för samlag kan man ha till exempel munsex eller smeksex så länge man har ont. Ibland har man inte lust att ha sex och då ska man inte ha det. Det är viktigt att man känner efter själv och inte låter någon annan avgöra om man ska ha sex eller inte.

Fäll ihop

Symtom

Symtom

Brännande smärta vid samlag eller beröring

Om man har vestibulit känner man en intensiv, brännande smärta i slidöppningen när man har eller försöker ha samlag. Det brukar också göra ont när man för in en tampong eller ett finger i slidan. Om man haft samlag trots att man har ont kan smärtan ibland sitta i i upp till ett par dygn.

För en del kan det göra så ont att man inte kan använda trånga byxor eller cykla eller rida.

Fäll ihop

Söka vård

Söka vård

Viktigt att söka hjälp tidigt

Om man har ont vid samlag och det inte går över är det viktigt att söka hjälp för att besvären inte ska bli värre. Om man inte gör något åt besvären kan de smärtsamma områdena blir större och större och till slut kan det bli svårt att använda trosor eller till och med att sitta.

Man kan vända sig till en ungdomsmottagning eller en vårdcentral. De kan hjälpa en och hänvisa en vidare till en gynekolog eller en så kallad vulvamottagning. Vulvamottagningar finns på flera sjukhus i landet och är specialiserade på samlagsmärta.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

 

Fäll ihop

Undersökningar och utredningar

Undersökningar och utredningar

Läkaren undersöker försiktigt

Läkaren tittar först om det är rött runt slidöppningen. Efter det undersöker läkaren var det gör ont genom att försiktigt trycka en bomullspinne mot olika delar av slemhinnorna.

Från slidan tar läkaren också lite sekret, som sedan undersöks i mikroskop. Ibland tas även prov för svamp eller bakterier.

Läkaren brukar vara mycket försiktig, men om det gör mycket ont ska man givetvis säga till läkaren att avbryta undersökningen.

Läkaren ställer diagnosen vestibulit om

 • man känner smärta vid samlag eller när något förs in i slidan, till exempel en tampong
 • man har en rodnad i förgården
 • det smärtar vid tryck över de rodnade områdena
 • man har haft besvär i minst sex månader.
Fäll ihop

Behandling

Behandling

Vad kan man göra själv?

Om man har vestibulit finns flera saker som man kan prova att göra själv för att se om besvären blir bättre. Man kan till exempel:

 • Om man använder preventivmedel som innehåller hormoner som till exempel p-piller eller hormonspiral kan man göra en paus och prova något annat sätt att skydda sig.
 • Bara ha samlag när man är sexuellt upphetsad. Då är slidan fuktig och svullen och risken att det gör ont är mindre.
 • Inte ha samlag så länge man har ont, men gärna andra former av sex.
 • Prata med den man har samlag med. Istället för samlag kan man till exempel ha munsex eller smeksex.
 • Inte använda receptfria medel mot svamp. Istället kan man gå till en vårdcentral och be att få annan behandling.
 •  Inte tvätta underlivet för ofta med tvål och vatten, eftersom det kan kan torka ut och irritera slemhinnorna. Då ska man hellre använda olja av något slag. Oljan lägger man på och torkar av innan man duschar. Då blir man ren och är skyddad för vattnets uttorkande effekt.
 • Stressa mindre och göra avslappningsövningar, yoga eller massage.

Bedövande gel kan hjälpa

Man kan smörja sig med en gel, Xylocain, som man får utskriven på recept. Gelen som man ska smörja på fem till sex gånger per dag bedövar nerverna. Det brukar lindra besvären på lång sikt. Under tiden man smörjer sig med gel bör man inte utsätta området för nötning och om man avstår från vaginala samlag går läkningen snabbare. Om man samtidigt gör en paus med p-piller kan det göra att läkningen går snabbare.

Man kan också smörja sig med en fet salva som till exempel Locobase, Decubal eller vitt vaselin. Att smörja sig kan vara att sätt att vänja huden i underlivet vid beröring.

Xylocain finns också som salva, men salvan kan ibland svida och ska därför undvikas. Man kan också använda en bedövningskräm som heter Emla, men den kan också svida.

Avslappning och akupunktur

Om man har vestibulit och spända muskler som gör att man har ont när man har samlag, kan det hjälpa att träna sig att kontrollera musklerna i bäckenbotten.

Ibland kan man behöva hjälp av en uroterapeut. En uroterapuet är en sjukgymnast, barnmorska eller sjuksköterska som är specialutbildad vad gäller urinorganens sjukdomar och om hur bäckenbottenmusklerna fungerar. Av uroterapueten får man lära sig att knipa eller slappna av i knipmusklerna i bäckenbotten.

Samtalsterapi kan hjälpa

Om man har vestibulit är det inte bara kroppen som behöver slappna av, utan det spelar också roll hur man tänker. Därför kan det vara bra att gå och prata med någon, till exempel på en ungdomsmottagning eller vårdcentral. Det kan hjälpa om man har hamnat i en ond cirkel när det gäller samlag och sex, och inte vet hur man ska ta sig ur den. Om man är ihop med någon kan man ta med sig sin partner, om man vill.

En eventuell partner kan stötta den som har vestibulit genom att inte insistera på samlagssex, och istället ha smeksex av olika slag. Man kan också hjälpa kvinnan att ta det lugnare i livet och uppmuntra henne att lyssna på sin kropp.

Operation ovanligt

I vissa fall kan en operation hjälpa. Den del av slemhinnan som gör ont tas bort och området täcks sedan med den allra nedersta delen av slidans slemhinna, som är tjock och mindre smärtkänslig.

Fäll ihop

Graviditet och amning

Graviditet och amning

Man kan föda vaginalt

Det går bra att föda vaginalt även om man har eller har haft vestibulit.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 6 sidor)
Senast uppdaterad:
2012-11-16
Skribent:

Inga Sjöberg, gynekolog och förlossningsläkare, Ersboda hälsocentral, Umeå.

Redaktör:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Eva Rylander, gynekolog och förlossningsläkare, Karolinska Institutet och Ultragyn, Stockholm (även medförfattare)