Nässelutslag

Nässelutslag visar sig som ett eller flera upphöjda utslag som är hudfärgade eller blekröda, ofta med rödare kanter. Utslagen kan variera i form, från små enstaka utslag till stora sammanhängande områden. Typiskt för nässelutslag är att de snabbt kan ändra både utseende och plats utan att lämna några märken efter sig när de försvinner.

  • nässelutslag

    Nässelutslag brukar vara hudfärgade eller blekröda, ofta upphöjda.

  • Utslagen kan variera i form, från små enstaka utslag till stora sammanhängande områden.

I ovanliga fall kan nässelutslagen övergå i en allvarlig allergisk reaktion men oftast går besvären över av sig själv.

Vanligt att det kliar

Det första tecknet på nässelutslag brukar vara att det kliar. Många gånger kommer klådan redan innan utslagen syns. För det mesta försvinner utslagen av sig själv inom några dagar, men det är också vanligt att besvären kommer och går under den närmaste veckan.

Orsaken är nästan alltid okänd

Nässelutslag kan ha många olika orsaker. De kan till exempel bero på en infektion, överkänslighet mot vissa läkemedel eller viss mat, insektsbett eller kontakt med giftiga ämnen i vissa växter. Oftast går det inte att hitta någon tydlig orsak till besvären.

Kyla, värme eller tryck kan ibland orsaka en hudreaktion som också kan ge nässelutslag.

Lindra besvären

För att lindra besvären kan du duscha svalt eller smörja in utslagen med till exempel kylbalsam. Mot besvärande klåda kan du också pröva receptfria tabletter som innehåller antihistamin. Du ska inte ge antihistamin till barn under sex år utan att rådgöra med läkare först. Kylbalsam och antihistamin finns att köpa på apotek.

När du har fått nässelutslag är du extra känslig för ämnen som ytterligare kan irritera huden. Den känsligheten kan sitta i någon vecka. Under den tiden kan det vara bra att undvika att äta viss mat, till exempel skaldjur, tonfisk och jordgubbar. Annars kan det göra att du får besvär igen. Av samma anledning ska du också vara extra försiktig med alkohol i ungefär en vecka efter att du har haft nässelutslag.

Söka vård

Om utslagen snabbt breder ut sig eller om du har mycket besvär med klåda bör du kontakta vården. Detsamma gäller om utslagen inte försvinner inom en vecka.

Om du får nässelutslag mer än en gång, eller om du själv misstänker att du är allergisk, kan du kontakta en läkare på vårdcentralen för att få hjälp att utreda orsaken.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Tecken på att du behöver vård omedelbart

I ovanliga fall kan nässelutslagen övergå i en allergisk chock. Då kan till exempel läpparna och tungan domna, eller så kan ansiktet bli rött. Du kan få klåda som ofta börjar i hårbotten och sedan sprider sig till ansiktet, näsan och tungan. Du kan även få svår klåda i handflatorna och under fotsulorna. Om du får ovanstående symtom ska du ringa 112 för ambulans eller snabbt söka hjälp på sjukhus. Får du inte behandling kan du snabbt bli sämre.

Senast uppdaterad:
2016-02-23
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Fotograf:

Niels Veien, läkare, specialist i hudsjukdomar, Ålborg, Danmark