Verktyg för att komma igång
Innehållet gäller ÖstergötlandOm du längtar efter mer gemenskap eller önskar att din vardag kändes mer meningsfull än den gör, kan ett första steg på vägen vara att börja jobba med de här övningarna. De kan hjälpa dig konkretisera vad det är som du skulle vilja göra och hur du kan röra dig mot det som är viktigt i livet för dig.

Mina intresseområden
Att göra något aktivt, som känns roligt och meningsfullt är en viktig del i att må bra psykiskt. Ett första steg för att komma dit kan vara att reflektera över vad just du är intresserad av.
Här nedan är en lista med förslag på olika intresseområden. Ringa in dina intressen och skriv gärna dit andra om du tycker att något av dina saknas.
- Sång och musik: Spela instrument, sjunga i kör, konserter
- Bio och film
- Teater: Rollspel, improvisationsteater, lajv, rollspel
- Konst
- Teckning och Målning
- Språk
- Litteratur
- Kreativt skrivande
- Släktforskning
- Dans
- Fotografering
- IT/Datorkunskap/Mobil/Surfplatta
- Dataspel och e-sport
- Facebook/Instagram och övriga sociala medier
- Hantverk och slöjd: Sy, sticka, virka, snickeri, knyppla, dreja, smide, träsnideri.
- Möbelrenovering
- Djur: Ridning, agility, fågelskådning.
- Fiske
- Jakt
- Religion, tro och andlighet
- Psykologi och personlig utveckling
- Förarbevis och skepparexamen
- Natur och friluftsliv: Promenader, vandring, klättring, långfärdsskridskor, längdskidåkning, paddling, segling, scouting, svamplockning.
- Sport: Fotboll, cykling, innebandy, simning, ishockey, innebandy, tennis, padel, golf, surfing, skytte, bowling.
- Matlagning & bakning
- Resor
- Ekonomi och aktiesparande
- Historia
- Arkitektur
- Pyssel: Korsord, sudoku, scrapbooking, pussel, lego
Sällskapsspel: Bridge, brädspel, kortspel, schack - Utomhusspel: Boule, krocket, kubb
- Trädgård: blommor, odling, binderier
- Fordon: MC, bilar, veteranbilar, flygplan
- Modellbyggen och elektronik: tåg, bilar, flygplan, drönare, robotar
- Miljö och klimat
Starta eget företag
Min relationskarta
En relationskarta är ett verktyg för att hjälpa dig reflektera över hur din sociala tillvaro ser ut och hur du kan få stöttning om du skulle behöva det. När du gör en relationskarta kan det vara bra att tänka på frågorna nedan.

Skapa din egen relationskarta
Så här kan du skissa upp en relationskarta.
- Om du har personer som står dig nära skriver du deras namn närmare mitten av cirkeln, medan mer ytligt bekanta skrivs i cirkelns yttersta fält.
- När du skrivit in en person kan du ringa in personens namn med olika former eller färger. På så sätt kan det bli tydligare för dig hur din kontakt med personen oftast påverkar dig och din sinnesstämning. Positivt, mitt emellan eller negativt.
- Fundera och gör en kort lista över vad olika personer i din omgivning brukar kunna bidra med i ditt liv. Är det till exempel empati, att ge goda råd, praktisk hjälp eller socialt umgänge? Kanske något helt annat?
Mina relationer
Vem?
– Sällskap och stöttning kan komma från många olika håll. Vilka finns runt dig inom de här olika grupperna till exempel?
- Vänner
- Kollegor
- Grannar
- Familjemedlemmar
- Grupper/Föreningar
- Servicepersonal
- Vårdpersonal
- Sociala medier
- Husdjur
Vad?
– Umgänge och stöttning kan ha många olika former. Vad kan olika personer i ditt sociala nätverk bidra med i ditt liv?
- Sällskap/Umgänge
- Matlagning
- Personlig vård
- Telefonkontakt
- Trädgårdsarbete
- Transport/Skjuts
- Trevliga samtal
- Städning
- Fritidsaktiviteter
- Träningssällskap
- Promenadkompis
- Katt/hundvakt
- Goda råd
- Empati och tröst
- Shopping
När?
– Ibland kan omständigheter i livet göra att vi under en period inte orkar umgås på det sätt som vi gjort tidigare. Fundera över om det finns någon relation bakåt i tiden som du vill återknyta kontakten med och aktualisera er relation på nytt.
Mål och mening för mig
Det är svårt att veta om du gör framsteg om du inte vet åt vilket håll du ska! Ett viktigt steg för att må bra är att fundera över sina värderingar – det vill säga om det du gör är viktigt och meningsfullt för dig. Risken med att inte följa sina värderingar är att andra saker börjar styra i livet istället.

Här är två övningar som kan hjälpa dig att formulera dina värderingar och mål inom några områden som brukar vara viktiga i de flesta människors liv. Fokusera på de områden som känns mest betydelsefulla för dig. Kom ihåg att arbetet med värderingar egentligen aldrig blir klart - du kan när du vill gå tillbaka, ändra och lägga till saker.
Övning 1: Mina värderingar
Skriv ned vad du vill ska finnas inom varje område i ditt liv. Försök att leta värderingar istället för mål. En värdering definieras som något du vill leva efter, en riktning i livet, som du kanske aldrig kan komma fram till. Mål är något man kan uppnå när man går mot det man värderar. Jämför ”att bli gift” (mål) med ”att vara en älskande partner” (värdering) och ”att bli lärare” (mål) med ”att ha ett arbete där jag ständigt utvecklas” (värdering).
Övning 2: Mina mål på vägen
Skriv upp ett eller två konkreta mål för varje område som du tycker är eller skulle kunna vara meningsfullt att fylla ditt liv med.
- Nära/intima relationer
- Familj
- Fritid
- Hälsa
- Vänner
- Egen utveckling
- Utbildning/arbete
Det är viktigt att du skriver ned vad du skulle tycka var viktigt eller värdesätter om det inte var något som stod i din väg. Frågan är inte vad som vore realistiskt för dig att uppnå. Det viktiga är att göra tydligt för dig själv vad du vill arbeta mot.