Hand- och plastikkirurgiska kliniken US, Linköping

Universitetssjukhuset, Linköping

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
010-105 96 90

Fler tider och telefonnummer

Besöksadress:
Universitetssjukhuset, Linköping
Län, kommun:
Östergötlands län, Linköping
Postadress:
Hand- och plastikkir kliniken, Universitetssjukhuset, 581 85 Linköping

Driftsform

Driftsform: Region

Information till patienter

Remisskrav

Ja

Välkommen till hand- och plastikkirurgiska kliniken.

Vår klinik är regionklinik för Östergötland, Jönköping och Kalmar län avseende specialiteterna handkirurgi och plastikkirurgi. Vi är en av Sveriges två enheter för nationell högspecialiserad vård av svåra brännskador.

Vi har ett nära samarbete med Barnkirurgiska enheten som vårdar barn och ungdomar i åldrarna 0-18 år som genomgår hand-, plastik- eller ortopedkirurgiska ingrepp samt även ryggklinikens barn.

Hand- och plastikkirurgiska kliniken bedriver ett intensivt forsknings- och utvecklingsarbete och är ett framstående nationellt och internationellt kunskapscentrum inom flera specialiteter. Forskningsverksamheten har tyngdpunkten på mikrokirurgi och brännskadevård.

 • Till Brännskadecentrum kommer patienter efter kontakt med annan vårdgivare som exempelvis vårdcentral, jourcentral eller akutmottagning. Brännskadecentrum är en av Sveriges två enheter för rikssjukvård av svåra brännskador. I dagsläget vårdas cirka 170 brännskadade patienter inneliggande per år. Vårt upptagningsområde utgörs främst av södra Sverige.

  En del av de patienter som vårdas hos oss har lindrigare skador, medan andra kräver intensivvård inledningsvis. Intensivvård innebär kontinuerlig, noggrann övervakning av patienten av kunnig, van personal. Vi arbetar tillsammans i team som utgörs av läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, arbetsterapeuter, sjukgymnaster och kurator. Vi har valt att jobba i team för att hela tiden säkerställa en god vård för patienten med fokus på hela individen. Tillsammans ser vi hela individens behov, alltfrån de rent medicinska till stöttning i det dagliga livet såväl som psykiskt. Vi bedriver även forskning på många områden för att utveckla brännskadevården.

  Efter vård som inneliggande patient kan patienter från omkringliggande orter fortsätta att komma på eftervård via vår Brännskademottagning.

 • Till Brännskademottagningen får den komma som inte längre har behov av att vara inneliggande på sjukhus för att få sina sår omlagda. Till oss kommer även personer som drabbats av lindrigare brännskador som inte kräver vård som inneliggande. Alla besök på Brännskademottagningen sker efter remiss från annan vårdgivare. Vi har cirka 800 besök per år till Brännskademottagningen. Mottagningen har tät kontakt med Barnkliniken då hälften av besöken utgörs av patienter under 18 år.

 • På handmottagningen görs bedömningar, efterkontroller samt en del mindre operationer.

 • På plastikmottagningen görs bedömningar, efterkontroller samt en del mindre operationer.

   

 • TS-mottagningen träffar patienter som utreds eller har diagnosen transsexualism ett särskilt team. Teamet består av plastikkirurger och sjuksköterskor som är specialiserade på könskorrigerande ingrepp. Till oss remitteras patienter från hela landet. Vi utgör endast den kirurgiska delen i processen medan själva utredningen och remissen sköts via psykiatrin.

  Vid frågor:
  Telefonnr: 010 - 103 55 22
  Telefontider: Måndag - Tisdag kl. 9.00 - 11.00

  Epost: TS-hpk@regionostergotland.se

 • Avdelning 53 är en del av hand- och plastikkirurgiska kliniken och till oss kommer du som ska genomgå hand- eller plastikkirurgiskt ingrepp. Vi genomför både planerade och akuta ingrepp. Hos oss genomförs ett stort antal mycket specialiserade ingrepp såsom bröstrekonstruktioner, könskorrigering och mikrokirurgisk handkirurgi. Vi har avtal med flera närliggande landsting för utförande av komplicerade operativa ingrepp.

 • Hand- och plastikkirurgiska klinikens rehabenhet har patienter som återfinns inom klinikens tre specialiteter; handkirurgi, plastikkirurgi och brännskadevård. Rehabiliteringsinsatserna kan sättas in före, efter eller som ett alternativ till kirurgi. Målet med behandlingen är att du som patient ska kunna återgå till ditt normala liv efter skadan/operationen. Paramedicinska enheten tar endast emot patienter som remitterats in från klinikens läkare.

 • Behöver du prata med någon om hur du mår?
  Har du praktiska frågor gällande Försäkringskassan, ekonomi, rehabilitering, anmälan om fel i vården etc?Känner du som anhörig att du behöver prata med någon om din situation?

  På hand- och plastikkirurgiska kliniken finns en kurator som erbjuder hjälp genom stödsamtal och/eller information kring praktiska frågor både till våra patienter och dennes anhöriga.

  Du kan kontakta kurator via telefon, e-post eller annan personal på kliniken.

  Anna Lindberg
  Kurator
  Hand- och plastikkirurgiska kliniken
  Universitetssjukhuset i Linköping
  Tel: 010-103 43 63 (om jag inte svarar lämna namn, personnummer och telefonnummer på telefonsvararen så ringer jag upp)
  Epost: Anna.Lindberg@regionostergotland.se

Till toppen av sidan