Avdelning F123 neonatal-IVA, H.K.H. Kronprinsessan Victorias barn- och ungdomssjukhus

Universitetssjukhuset, Linköping

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer

010-103 11 15

Öppet idag

 • Dygnet runt

Fler tider och telefonnummer

Öppettider

 • Mån - SönDygnet runt
Besöksadress:
Universitetssjukhuset, Linköping
Län, kommun:
Östergötlands län, Linköping
Postadress:
H.K.H Kronprinsessan Victorias, barn- och ungdomssjukhus, Universitetssjukhuset, 581 85 Linköping

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Gå in via ingång 16A vid förlossningsentrén.

Vårdfilosofi

Vården av barn och deras familjer utgår från "Familjecentrerad utvecklingsstödjande neonatalvård" och vår avdelning är certifierad enligt NIDCAP, Newborn Individualized Developmental Care and Assessment program.

 • Vi arbetar med utgångspunkt att föräldrarna är det viktigaste personerna för barnet, personalen är en resurs och ansvarig för den medicinska vården.
 • Vi vill skapa trygga förutsättningar för barnet.
 • Vi möjliggör att föräldrarna är med och påverkar och utformar skötseln av och med kontakten till sitt barn, tillsammans med den medicinska vård vi ger.
 • Vi vill att barn ska få uppleva närhet, kärlek, tröst och trygghet från sin föräldrar och att få möjlighet att ha en förälder hos sig när det är vaket.
 • Vi vill hjälpa föräldrar och barnet att skapa förutsättningar så de kan lära känna varandra och föräldrarna ska få möjlighet att njuta av och glädjas med sitt barn.

För tidigt födda barn

 • På våra intensivvårdsrum vårdas barn som är behov av andningsstöd eller på annat sätt behöver övervakas av personal dygnet runt. På varje sal finns en vuxensäng där möjlighet finns att ligga hud- mot hud med sitt barn eller att ha den som en sovplats för att få vara nära sitt barn.

 • På avdelningen finns familjevårdsrum där barnet vårdas och bor tillsammans med sina föräldrar.
  Föräldrarna sköter själva om sina barn med stöd av personalen på avdelningen.En barnmorska på BB ansvarar för vården av den nyförlösta mamman så länge hon är inskriven där.
  Det finns ett föräldrakök på avdelningen där föräldrar kan laga mat och äta.

 • För de barn som är  välmående är det en fördel att få komma hem tillsammans med sin familj så snart som möjligt. Då erbjuds stöd genom Neonatal hemsjukvård för barn som fortfarande sondmatas och behöver hjälp att etablera amning, alternativt att äta på flaska. Vi erbjuder hembesök, telefonkontakt samt mottagningsbesök. Vi har kontakt cirka två gånger i veckan och följer barnets utveckling, tillväxt samt ger stöd och vägledning.

 • Avdelning F123, Neonatal-IVA  har en egen mottagning för barn upp till 18 månaders ålder
  Hit kommer barn som tidigare har vårdats på avdelningen och av någon anledning behöver följas upp.

 • Handhygien är livsviktigt, det är via våra händer som smitta ofta sprids.

  På Neonatal-IVA vårdas mycket infektionskänsliga barn. Tvätta alltid dina händer innan du går in på avdelningen. Tvätta händerna med flytande tvål när händerna är smutsiga. Torka ordentligt torrt med rent papper. Avsluta med handdesinfektion.

  Tvätta och sprita händerna ofta så förhindrar du smittspridning. Inga klockor, ringar, armband, långa naglar eller nagellack får användas. Desinfektera händerna före kontakt med barnet. Låt handspriten torka in ordentligt, det är först då bakterierna dör.

 • Får ej användas på intensivvårdsalarna av hygieniska skäl, men också för att det kan störa medicinteknisk utrustning. Tvätta och sprita händerna efter att du hållit i en mobiltelefon/platta.

 • Barnen som vårdas på vår avdelning är ofta mycket små eller sjuka. Om barnens mammor inte har tillräckligt med mjölk behöver de bröstmjölk från andra mammor då detta är den bästa, och i vissa fall den enda, maten för dem.

  Får du bröstmjölk över när du ammat? Då kan du hjälpa andra barn! Låter detta intressant? Vi söker friska nyblivna mammor vars barn är 0-3 månader gamla. Du ska vara rök- och alkoholfri. Ditt överskott behöver inte vara stort, även små mängder kommer till nytta. Du kommer även att få genomgå en hälsoundersökning med blodprov.

  Alla våra bröstmjölksdonatorer får låna en elektrisk pump och får  viss ekonomisk ersättning för sin insats.

  För vidare information kontakta någon av våra barnsköterskor i Nutritionsrummet, dagtid på telefon 010-103 46 06.

  För att sprida kunskap och information om möjligheten att donera bröstmjölk har vi en Facebookgrupp. Vi vill med den kunna inspirera fler nyblivna mammor till att bli bröstmjölksdonatorer.

  Gilla oss på Facebook

   

På Avdelning F123 neonatal IVA vårdas för tidigt födda och sjuka nyfödda barn.


Vi vårdar barn med intensivvårdsbehov från hela sydöstra sjukvårdsregionen och samarbetar med övriga neonatalavdelningar i hela Sverige. Detta innebär att vården kan innefatta flytt till andra sjukhus, då vi alltid behöver ha plats för de allra minsta och sjukaste barnen.


Alla föräldrar och eventuella syskon har möjlighet att bo kvar på sjukhuset, antingen i samma rum som sitt barn eller i ett rum på vår anhörigvåning.


Vårdtiden variera från några timmar till flera månader.

De barn som är friska, men fortfarande är i behov av viss kontakt med avdelningen skrivs in i vår neonatala hemsjukvård. Då fortsätter vårdtiden i hemmet med kontinuerliga besök av personal från vårt hemsjukvårdsteam.

Vi som jobbar på avdelningen är läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, barnsköterskor, servicemedarbetare, apotekare, dietist, kurator, psykolog och präst.

Information till patienter

Remisskrav

Ja

Information till besökare

Besöksregler

Anhöriga och vänner som kommer på besök ska vara friska, ingen hosta, förkylning eller feber och sköta handhygienen noga. Ytterkläder ska hängas av i klädförvaringsskåp som finns vid sjukhusets entré eller i hisshall F utanför avdelningen.

Driftsform

Driftsform: Region