Avsnitt 1: Graviditet, omställning och amning

Omställning: Att bli förälder

Innehållet gäller Östergötland

Att bli förälder är omvälvande. Under den första tiden kommer mycket handla om att hitta era nya roller i er familj och lära känna den nya familjemedlemmen.

bebiströja

Att bli förälder

Många föräldrar bli överrumplade av alla starka känslor de upplever när de fått barn. Vanligtvis har man sett fram emot att få barn och känner stor glädje, men livet kan också kännas kaotiskt i början.

Många är ledsna första dagarna

Som nybliven förälder kan du gå igenom en period då det är lätt att börja gråta utan någon speciell anledning. Det är helt normalt. Det kan vara från en kort stund till några dagar och kallas ibland ”babyblues”.

Om du känner dig nedstämd, ledsen och har svårt att känna glädje över sådant du tyckt om tidigare i mer än två veckor bör du prata med barnavårdscentralen (BVC).

Här kan du läsa mer om depression i samband med att du får barn.

Nya roller

Under den första tiden kommer mycket handla om att hitta era nya roller i er familj och lära känna den nya familjemedlemmen. Det kan vara bra att i förväg prata om hur ni vill dela på föräldraskapet och vilka förväntningar ni har på varandra, exempelvis hur ni kan stödja varandra i de olika sysslorna kring barnet.

Om du är ensam förälder

Om du är ensam förälder kan det vara bra att fundera på om du vill ha hjälp av någon som finns i din närhet. Har du någon som du kan be om hjälp om du behöver avlastning? Då kan det vara bra om den personen får spendera tid med barnet med jämna mellanrum så de känner sig trygga med varandra.

För dig som behöver extra stöd

Extramaterial: Här kan du läsa mer om hur är att vara förälder.

Tankar om att få barn

Ingen kan i förväg veta hur livet med barn kommer att bli. De föreställningar du kanske har innan du får barn, kan ligga mer eller mindre långt ifrån verkligheten. Så småningom hittar de flesta sin nya plats i tillvaron tillsammans med barnet och andra i dess närhet.

Att lita till sin egen förmåga

Ni kommer att få många råd om hur ni ska vara som föräldrar och om hur ni ska ta hand om ert barn. Det är nog ingen annan gång i livet som man får fler råd än som nybliven förälder. Ta till er av de råd som ni tycker passar er och känn efter vad som känns bra för er.

Filmtips

Se gärna den här filmen från Jönköping, som handlar om omställningen för barnet att födas och hur ni kan lära känna ert nyfödda barn.

Gå vidare till sidan om amning

Till toppen av sidan