Att sköta ett nyfött barn

Ta hand om ett nyfött barn

Här finns information om den allra första tiden i barnets liv. Läs om allt från hur du bär och lyfter, byter blöja och sköter barnets naglar till hur du skyddar ditt barn på olika sätt.

En vuxen person håller ett litet barn.
Barn behöver trygghet och säkerhet på många sätt.

Att bli förälder innebär att få ansvar för en liten individ. En liten person som är utlämnad åt andra. Här får du tips och råd om några av de vanligaste situationerna när du behöver skydda ditt barn.

Viktor Gustafsson visar några olika sätt att lyfta och bära ett barn.

När ett nyfött barn är vaken vill hen ofta bli buren. Det finns många sätt att bära ett barn på. Det viktiga är att barnet får stöd för huvudet, bärs på ett säkert sätt och känner sig trygg.

Gör så här när du ska lyfta upp eller lägga ner barnet:

  • Lägg dina händer och armar under barnets kropp medan hen ligger kvar.
  • För in din ena hand under nacken och huvudet på barnet och låt underarmen glida in under barnet.
  • Lägg den andra handen under stjärten och låt underarmen följa med.
  • När du ska lägga barnet gör du tvärtom. Låt barnet få känna underlaget innan du tar bort dina armar.
  • Prata gärna med barnet under tiden och lyft sedan upp barnet lugnt och försiktigt.
  • När du håller barnet i famnen kan du låta hen vila mot din egen vänstra sida, för att kunna höra dina hjärtslag. Håll din ena hand under barnets stjärt och den andra handen och armen om nacken och ryggen.

Barnet kan ligga på mage på din underarm

En del barn tycker om att ligga på mage med ansiktet nedåt på den vuxnes underarm.

Gör så här:

  • För din ena hand mellan benen på barnet och låt handen stanna under barnets bröstkorg. Då får barnets mage stöd underifrån av armen.
  • Ge stöd åt barnets huvud och axlar med den andra handen och underarmen.

Bärsele eller sjal

Ett annat sätt är att ha barnet i en bärsele eller sjal. Då kan du bära barnet på ryggen, höften eller magen. I en bärsele eller sjal är barnet nära din kropp på ett sätt som påminner om tiden före födseln. Det kan vara praktiskt att bära barnet på det här sättet. Du får en hand ledig och kan bland annat ta med dig barnet dit du inte kan komma med barnvagn.

Barnet kan sitta i bärsele eller sjal redan från början men behöver ordentligt stöd för huvudet. För att vänja barnet och dig själv kan du redan från början bära barnet korta stunder. Får du ont i ryggen eller axlarna kan det bero på att bärselen eller sjalen behöver justeras.

De första månaderna bör inte barnet bäras framåtvänd i bärsele eller sjal. Ha alltid barnets ansikte vänt mot dig, annars får hen för mycket intryck. Det gäller även när barnet är i vagnen.

Mer på 1177.se

Till toppen av sidan