Operationer av brösten

Träning efter bröstoperation

Innehållet gäller Örebro län

Om du har genomgått en operation med borttagande av bröst och/ eller lymfkörtlar i armhålan är det viktigt att rörelseträna för att du ska få tillbaka rörligheten i axlar och bröstkorg.

Informationen nedan gäller bröstoperation med borttagande av bröst (så kallad mastektomi) till exempel vid cancerkirurgi eller borttagande av bröst av annan orsak.

Vid bröstoperation med till exempel bröstplastik/rekonstruktion gäller dock annan information. Kontakta då din klinik eller fysioterapeut för information vad som gäller i ditt fall.

Rörelseprogram för axelleden

Efter en operation med borttagande bröst rekommenderas du att följa ett rörelseprogram. Du kan börja träna enligt rörelseprogrammet dagen efter operationen. Fortsätt gärna med det i minst 6 månader. Utför programmet 3 gånger/dag, gör varje rörelse 4-5 gånger. Målet är att du ska kunna använda och röra armen som innan operationen.

Träning för dig som opererat bort lymfkörtlar i armhålan

Om du tagit bort flera lymfkörtlar i armhålan är viktigt att du utför rörelseprogrammet för att motverka stelhet i den opererade sidans axel. Fortsätt gärna med det i minst 6 månader. Utför programmet 3 gånger/dag, gör varje rörelse 4-5 gånger. Målet är att du ska kunna använda och röra armen som innan operationen.

I följande video visar vi några övningar som du själv kan utföra för att stimulera lymfflödet och motverka armsvullnad. 

Så fungerar lymfsystemet.

Tips och råd

  • Ta paus när du känner dig trött i armen.
  • Undvik om möjligt hud-/skrapsår i armen på den opererade sidan. Använd t.ex. handskar vid trädgårdsarbete.
  • Om du får ont, blir röd, varm och svullen i armen, och kanske även får feber, bör du uppsöka läkare som bedömer om du fått en rosinfektion.
  • Prata med din kontaktsjuksköterska eller fysioterapeut om du har svullnad i armen/handen eller problem med rörligheten i axeln.
  • Träning och rörelse kan få dig att må bättre både psykiskt och fysiskt. Det kan minska tröttheten vid cellgiftsbehandling och kan minska risken för återfall av bröstcancer. Ta gärna promenader dagligen.

Hur behandlar jag mitt ärr?

Som ett komplement till rörelseträningen är det bra att göra övningar för att hålla ärret och området runt omkring mjukt och smidigt.

Efter två, tre veckor när huden har läkt kan du genom mjuka cirkulerande rörelser dagligen kontrollera att ärret och området runt är mjukt och följsamt. En del upplever att det känns skönt att smörja med någon mjukgörande salva. Utför övningarna en gång om dagen sittande eller liggande.

Till toppen av sidan