Graviditeten vecka för vecka

Gravid i vecka 31

(från 30 hela veckor + 0 dagar till 30 hela veckor + 6 dagar)

Fostret vecka 31. Illustration.

Fostret väger cirka 1,6 kilo. Längden är ungefär 43 centimeter. Fingernaglarna har vuxit ut ännu mer och når fingertoppen. Fostret kan fixera blicken och ser bättre skillnad på ljus och mörker. Det kan känna igen och reagera på musik.

Livmodern börjar närma sig revbenens nedre kant. Många gravida känner sig tunga och otympliga. Det är olika från person till person hur mycket man ökar i vikt. 

Du som är gravid andas ut och in mer luft än vanligt vid varje andetag. Ändå är det lätt att känna sig andfådd. Tryck från den växande livmodern kan bidra ytterligare till det känns tungt att andas.

Många gravida känner av att kroppen innehåller mer vatten än vanligt. Stödstrumpor kan hjälpa om benen blir svullna och tunga. Det kan också hjälpa att ligga eller halvsitta med benen i högläge.

Allt du behöver veta om förlossning

Hur är det att föda barn? Här kan du läsa om förberedelser, smärtlindring, olika förlossningar, vad som händer efter förlossningen och mycket annat.
Läs mer om förlossning

Mindfulness i vardagen – övningar

Mindfulness är en metod som kan användas för att minska stress och oro. Metoden är enkel men kräver övning.
Här får du en introduktion till mindfulness

Förbered dig inför förlossningen

Många vill vara med och planera inför förlossningen. Det är vanligt att skriva en plan. En förlossningsplan är ett brev från dig till vårdpersonalen. I brevet skriver du ner vad som är viktigt för dig vid förlossningen.
Så kan du skriva

Smek och massage i stället för sex?

Den sexuella lusten kan förändras under graviditeten. För en del innebär graviditeten ökad lust. Men många känner mindre lust. Det finns andra sätt att ha närhet och sex om du inte vill ha samlag.
Läs mer om sex under graviditeten

Till toppen av sidan