Aktuellt i Örebro län

Kvinnor i Region Örebro län kan vara med och utrota livmoderhalscancer

Innehållet gäller Örebro län

6 mars går de första kallelserna ut där kvinnor födda 1994-1999 i Örebro län erbjuds cellprovtagning och gratis vaccination mot HPV samtidigt. Kampanjen "ta sticket" har som mål att att utrota livmoderhalscancer snabbare genom storskalig vaccinering.

HPV (humant papillomvirus) är ett vanligt sexuellt överförbart virus som kan ge cellförändringar som i sin tur kan leda till livmoderhalscancer.

Fler behöver vaccineras

Sedan 2012 har flickor i Sverige erbjudits vaccin mot HPV i skolvaccinationsprogrammet och sedan 2020 ingår även pojkar.

I Sverige är dock för få kvinnor födda 1994-1999 vaccinerade mot HPV för att spridningen kunna stoppas. 

- Erbjudandet gäller även personer i målgruppen som tidigare är vaccinerad mot HPV, då det nyaste vaccinet ger ett bredare skydd än tidigare vaccin, förklarar Lovisa Bergengren, överläkare verksamhetsområde obstetrik och gynekologi.

Vill undersöka eventuell minskning

Samtidigt som "ta sticket" genomförs görs också en studie i samarbete mellan Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland och Region Örebro län där man vill pröva om samtidig HPV vaccination och cellprovtagning kan minska förekomsten av livmoderhalscancer i Sverige.

- Vaccinet är kostnadsfritt för den som väljer att ta det i samband med cellprovtagning, förklarar Lovisa Bergengren. Förhoppningen är att så många som möjligt väljer att ta "ta sticket".

Erbjudandet kommer att gälla under tre år för att alla ska hinna få sin kallelse för att ta sitt cellprov.

Läs mer om vaccinationskampanjen "Ta sticket" på hpvcenter.se
Läs mer om vaccination mot HPV

Till toppen av sidan