Hjälmforskaren: Viktigt att hjälmen sitter rätt

– Hjälmen ska sitta fast ordentligt utan att sitta för hårt, det menar hjälmforskaren Peter Halldin på KTH som forskar på hur hjälmar bättre kan skydda mot huvudskador.

Foto på Peter Halldin.Peter Halldin har sedan 1995 forskat på hur hjälmar på ett ännu bättre sätt kan skydda huvudet. – De flesta hjälmar som säljs har inte inbyggt skydd mot så kallat rotationsvåld, då kan en mössa under hjälmen vara ett skydd, säger Peter Halldin.

Rotationsvåld inträffar när man får ett slag mot huvudet som inte träffar rakt utan kommer från en annan vinkel. Sitter hjälmen för hårt fast transporteras den kraften in i hjärnan och kan ge allvarliga skador.

När man åker snowboard eller skidor och slår huvudet i backen kommer man oftast i fart. I sitt laboratorium har Peter Halldin och hans forskarteam byggt upp en testmaskin där hjälmar av olika slag får falla i olika vinklar mot ett underlag som rör sig. De simulerar en så verklig situation som möjligt där hjälm och huvud utsätts för rotationsvåld.

En annan sak som Peter Halldin nämner är att alla typer av hjälmar ofta skyddar lika bra. Till exempel fungerar en skidhjälm även vid pulkaåkning.

– Alla hjälmar ger samma skydd mot slag. Men hjälmar med stora ventilationshål kan vara mindre lämpliga till exempel vid slalom eftersom grenar kan fastna om man åker i skogen, säger Peter Halldin.

För barn upp till sju år har på senare år en småbarnshjälm tagits fram, eller skyddshjälm som den också kallas. För att undvika olyckor som orsakas av att hakbandet inte löses ut på småbarnshjälmen löses det ut automatiskt om det sträcks av viss belastning. Hjälmen som känns igen på sitt gröna spänne kan användas i alla situationer vid barns uteaktiviteter då en hjälm behövs.

Publicerad:
2012-02-24
Skribent:

Per Eklöf, 1177 Vårdguiden

Redaktör:

Karin Johansson, 1177 Vårdguiden

Fotograf:

Per Eklöf, 1177 Vårdguiden