Undersökningar du kan göra själv

Så undersöker du huden själv

Det är bra att själv undersöka huden ibland. Då blir det lättare att upptäcka om du får någon förändring i huden som du kan behöva söka vård för.

Det är vanligt med hudförändringar. Många hudförändringar är godartade, men en del kan vara hudcancer eller förstadier till hudcancer.

De flesta med hudcancer som upptäcks tidigt blir av med sjukdomen när de får behandling.

Det är enkelt att undersöka huden själv. Filmen visar hur du ska göra.

Hur undersöker jag huden?

Titta på hela kroppen när du undersöker huden för att se om du har någon förändring. Ett förslag är att du börjar uppifrån på kroppen och fortsätter nedåt. Avsluta med baksidan av kroppen. Undersök dig till exempel i den här ordningen: 

  • Ansiktet, huvudet, bakom öronen. Hårtork kan vara till hjälp om du har hår på huvudet. Blås håret åt sidan så att du ser hårbotten. 
  • Halsen, bålen och under brösten. 
  • Armarna, armhålorna, armbågarna, händerna och naglarna. 
  • Benen, på fötterna, under fötterna och naglarna. 
  • Underlivet. 
  • Nacken, ryggen och skinkorna.

En spegel eller en mobiltelefon med kamera kan göra så att du lättare kommer åt att se. Du kan också be någon om hjälp, om du har möjlighet.

Det är bra om du undersöker huden på det här sättet några gånger varje år.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om en eller flera av följande saker stämmer:

  • Du har ett födelsemärke med ojämn färg eller form.

  • Du har en fläck, knuta, knöl eller utväxt i huden som är ny eller som har börjat växa.

  • Du har ett sår som inte läker inom tre veckor, eller som kommer tillbaka flera gånger på samma ställe.

Du kan också kontakta vårdcentralen om du har svårt att undersöka huden själv, till exempel för att du har nedsatt syn, nedsatt rörelseförmåga eller väldigt många födelsemärken.

I en del regioner kan du kontakta en hudmottagning direkt. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in. Här kan du hitta vård.

Om det är bråttom

Kontakta en vårdcentral så fort som möjligt om du har en förändring som blöder, som växer snabbt eller som växer på höjden.

Du behöver inte söka vård någon annanstans om det är stängt. Vänta tills vårdcentralen öppnar.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Så kan hudförändringar se ut

Det kan vara bra att bli undersökt av en läkare om du har en hudförändring som ser ut som på någon av de följande bilderna.

Vem behöver undersöka huden?

Risken att en hudförändring beror på cancer ökar från ungefär 40 års ålder.

Du som kan ha en ökad risk för hudcancer behöver vara extra uppmärksam på förändringar. Undersök huden oftare än några gånger om året.

Det är vanligt med hudförändringar hos barn men orsaken är nästan aldrig cancer.

Graviditet och hudcancer

Du som är gravid kan också få hudcancer. Men det är betydligt vanligare med andra typer av färgförändringar. Det kan vara en mörk rand på magen eller mörka fläckar i ansiktet. De brukar gå över av sig själv efter graviditeten.

Vad beror hudförändringar på?

Nästan all hudcancer beror på att huden har skadats flera gånger av för mycket sol. Det finns också många godartade hudförändringar som beror på solen.

mer på 1177.se

Så skyddar du dig mot solen

Alla behöver skydd mot solen, oavsett ålder. Barns hud är mycket känsligare än vuxnas och behöver extra skydd. Barn under ett år ska helst inte alls vara i direkt solljus.

Till toppen av sidan