VÅRDEN I KRONOBERG

Sjukhus i Kronoberg

Innehållet gäller Kronoberg
Ljungby lasarett

I Region Kronoberg finns två sjukhus, Ljungby lasarett och Centrallasarettet i Växjö. Båda våra sjukhus är akutsjukhus. Sjukhuset i Växjö har dessutom en barnakut.

Oftast kommer du att få vård på det sjukhus som du först kom till, men för att kunna erbjuda dig en så patientsäker och bra vård som möjligt kan det också hända att du får din vård på ett annat sjukhus.

På Sigfridsområdet i Växjö ligger bland annat vuxenpsykiatrin och rättpsykiatriska regionkliniken.

Bra att veta när du besöker oss

Ankomstregistrering och betalning. Både i Växjö och Ljungby är sjukhuskassorna samlade i recpetionen. Där kan du anmäla ditt besök och betala i självbetjäningsterminaler. Vill du ha hjälp finns det servicepersonal på plats.

Besökstiderna kan variera mellan de olika vårdvadelningarna. Fråga personalen vilka tider som gäller.

Dofter. Ta hänsyn till andra patienter och personal som är överkänsliga mot starka dofter och använd inte doftande produkter när du besöker sjukhuset. Starka dofter kan orsaka problem för personer med astma, allergi och annan överkänslighet.

Fotografering. Det är inte tillåtet att fotografera eller filma andra människor inom sjukhuset, varken personal, patienter eller närstående, utan medgivande av personerna i fråga. I vårdlokaler ska även avdelningshcef eller verksamhetschef godkänna fotograferingen. I övriga lokaler ska pressekreterare eller kommunikationsdirektör tillfrågas.

Patienter och andra besökare har rätt att få vara i Region Kronobergs lokaler utan att någon utomstående intervjuar, filmar eller på annat sätt dokumenterar besöket. Detta för att inte kränka personers integritet.

Handhygien. Minska risken för smittspridning av bakterier genom att använda handsprit, som finns på mottagningar och vårdavdelningar.

Internet. Du kan använda egen dator på vårdavdelningarna men tillgången till trådlöst nätverk är begränsad. Fråga personalen vad som gäller.

Rökning och snusning. Sjukhusen är tobaksfria. Rökning är endast tillåten på anvisade platser utomhus. Patienter som vårdas på sjukhuset erbjuds hjälp med att sluta röka och snusa.

Telefon. Du får använda egen mobiltelefon, dator med eget mobilsurf och liknande utrustning i de lokaler som inte är skyltade som förbudszon. Patienter som vårdas på avdelningarna erbjuds patienttelefon.

Wifi. På stora delar av Centrallasarettet Växjö, Ljungby lasarett, Sigfridsområdet kan vi erbjuda gratis trådlöst wifi. För att få tillgång till gästnätet behöver du en WiFi-biljett. Biljetten kan du hämta på följande ställen:

 • I reception på mottagning
 • I reception i entréhall på Centrallasarettet Växjö och Ljungby lasarett
 • På avdelning av ansvarig sjuksköterska

På wifi-biljetten står det hur man gör för att logga in. Biljetten ger tillgång till det trådlösa gästnätet under 24 timmar för en eller flera enheter.

Centrallasarettet Växjö

Centrallasarettet har samlat alla mottagningskassor på ett ställe, i receptionen i entréhallen. Dit går du för att registrera och betala ditt besök innan du går till din mottagning. När du ska anmäla ditt besök kan du antingen använda en självbetjäningsterminal eller ta en nummerlapp och gå till receptionsdisken för manuell betjäning. Om du behöver hjälp går det bra att fråga servicepersonalen som arbetar både innanför och utanför receptionsdisken. Om du ska till röntgen, mammografi eller kliniks fysiologi går du direkt dit och anmäler dig där. Öppettider i sjukhusreceptionen mån-fre kl 17.00-16.30. Övrig tid finns telefon för patientupplysning.

Att tänka på inför ditt besök

Tänk igenom vad du ska säga om dina besvär och om du har frågor som du vill ha svar på. Ta med dig:

 • giltig legitimation – för att minska risken att någon annan får behandling i ditt namn
 • medicinlista – receptbelagda mediciner, andra mediciner och naturmedel som du använder
 • frikort – om du har ett sådant

Apotek

Apoteket Hjärtat finns på sjukhusets entréplan. Här kan du hämta ut medicin i samband med ditt sjukhusbesök.

Bankomat

Bankomat finns i huvudentrén. Du hittar den direkt till höger när du kommer in.

Besökstid

Alla dagar mellan kl 14-19. Men tiderna kan variera, så stäm gärna av med personalen.

Bibliotek

Vid entréhallen finns sjukhusets bibliotek.

Hälsobiblioteket är öppet för personal, studerande, patienter och närstående. Här kan du få hjälp att söka information och det finns böcker, tidningar, tidskrifter, ljudböcker, musik och film, att läsa på plats eller låna. Dessutom kan man söka information via internet samt koppla av i en lugn miljö. Biblioteket är i huvudsak specialiserat på ämnen som rör hälsa och sjukdom.

Hälsobiblioteket, öppnas i nytt fönster

Brevlådor

I entréhallen finns två brevlådor. Sista tömning är vardagar klockan 14.

Buss

I entréhallen finns digitala skärmar med busstider för både stads- och landsbygdstrafik. Personalen i receptionen kan också ge upplysningar om tidtabell. Alla bussar går från resecentrum.

Cafeteria

Cafeterian finns i entréhallen. Här serveras kaffe, kaffebröd, smörgåsar, lättare rätter, sallader och nybakat bröd varje dag.

Öppettider måndag-torsdag 8-19, fredag 8-18, lördag-söndag 11-16.

Frisör

I entréhallen finns frisörsalongen Du & Jag. Öppettider tisdag-fredag 9-18.

Garderob

I entréhallen, akutmottagningen och infektionshallen finns låsbara klädskåp som du kan använda mot en mindre avgift. Vi vädjar till dig som besöker våra mottagningar att hänga av dig ytterkläderna i något av de här skåpen, eftersom det finns begränsade möjligheter till förvaring på mottagningarna.

Kiosk

Kiosk finns bredvid cafeterian i entréhallen. Öppettider måndag-torsdag 7.30-19.30, fredag 7.30-19, lördag-söndag och helgdag 10-18.

Ledsagning

I entréhallen finns Röda Kors-värdinnor som svarar på dina frågor, hjälper dig att hitta rätt och om det behövs följer dig till din mottagning.

Parkering

Mittemot huvudentrén finns ett parkeringshus. Det går bra att betala parkeringsavgiften med kort. Vid Strandbjörket finns allmänna parkeringsplatser. Om du ska läggas in kan du få parkeringstillstånd på vårdavdelningen och parkera utan kostnad.

Det finns två laddstolpar för elbilar i parkeringshuset på plan 2.

Reception - servicedisk

I entréhallens reception finns alla mottagningskasor samlade i en. Här registrerar du och betalar ditt besök.

Du kan använda självbetjäningsterminaler eller gå till recpetionsdisken. Om du behöver hjälp går det bra att fråga serviceperasonalen som arbetar både innaför och utanför recpetionsdisken. Om du ska till röntgen, mammografi eller klinisk fysiologi går du direkt dit och anmäler dig där.

I entréhallen finns också en bokningsdisk där du får hjälp med att beställa din hemresa.

Receptionen är bemannad: måndag-fredag 07.00-16.30.

Övrig tid finns telefon för patientupplysning.

Restaurang Strandbjörket

Restaurangen hittar du om du tar hissen i apotekshallen till plan 4. Där serveras lunch varje dag och restaurangen är öppen för alla. Öppettider måndag-fredag 11.15-14.

Matsedel, öppnas i nytt fönster

Sjukhuskyrkan

I sjukhuskyrkan arbetar präster och diakon som finns till tjänst för patienter, anhöriga och personal. Alla i sjukhuskyrkan har tystnadsplikt. Du kan själv ta kontakt med dem via växeln 0470 58 80 00 eller med hjälp av sjukhusets personal. Andakstrummet är öppet dygnet runt.

Svenska kyrkans webbplats, öppnas i nytt fönster

Serviceresor - taxi

I sjukhusreceptionen fins en bokningsdisk där du får hjälp med att beställa din hemresa med servcieresor. Receptionen är bemannan mån-fre kl 07-17. I entréhallen finns hotlinetelefoner där du ringer gratis för att boka taxiresa.

Sjukresor på länstrafikens webbplats, öppnas i nytt fönster

Wifi

På stora delar av Centrallasarettet Växjö kan vi erbjuda gratis trådlöst wifi. För att få tillgång till gästnätet behöver du en wifi-biljett. Biljetten kan du hämta på följande ställen:

 • I reception på mottagning
 • I reception i entréhallen
 • På avdelning av ansvarig sjuksköterska

På wifi-biljetten står det hur man gör för att logga in. Biljetten ger tillgång till det trådlösa gästnätet under 24 timmar för en eller flera enheter.

Lasarettet i Ljungby

På Ljungby lasarett anmäler du och betalar ditt besök i sjukhusreceptionen innan du går till den mottagning du ska besöka. När du skall anmäla ditt besök kan du antingen använda en självbetjäningsterminal eller ta en nummerlapp och gå till receptionsdisken för manuell betjäning. Om du behöver hjälp går det bra att fråga servicepersonalen som arbetar både innanför och utanför receptionsdisken Öppettider i sjukhusreceptionen:Måndag-torsdag 07.00-16.00, fredag 07.00-15.00 Övrig tid finns telefon för patientupplysning.

Att tänka på inför ditt besök

Tänk igenom vad du ska säga om dina besvär och om du har frågor som du vill ha svar på. Ta med dig:

 • Giltig legitimation – för att minska risken att någon annan får behandling i ditt namn
 • Medicinlista – receptbelagda mediciner, andra mediciner och naturmedel som du använder
 • Frikort – om du har ett sådant

Apotek

Apotek Hjärtat finns i sjukhusets entré. Här kan du hämta ut medicin i samband med ditt sjukhusbesök.

Besöka en patient

På lasarettet i Ljungby är det besökstid mellan kl 14-19 men tiderna kan variera. Stäm gärna av med personalen på respektive avdelning.

Bibliotek

Sjukhusbiblioteket är öppet för personal, studerande, patienter och närstående. Här kan du få hjälp att söka information och det finns böcker, tidningar, tidskrifter, ljudböcker, musik och film, att läsa på plats eller låna. Biblioteket är i huvudsak specialiserat på ämnen som rör hälsa och sjukdom.

Hälsobiblioteket, öppnas i nytt fönster

Brevlådor

Brevlåda finns i entréhallen. Sista tömning är vardagar kl 14.

Buss

Busshållplats finns utanför huvudentrén. Personal i receptionen kan upplysa om tidtabell.

Café, kiosk och restaurang

Ljungrättens kiosk, café och restaurang finns i sjukhusets entréplan. Här serveras lunch varje dag och restaurangen är öppen för alla. Du kan också köpa fika, lättare rätter, frukt, godis, tidningar och lotter. Maten som serveras på sjukhusets avdelningar kommer från produktionsköket på Ljungby lasarett. Har du speciella önskemål om kost kan du framföra dessa till personalen på din avdelning.

Öppettider restaurang måndag-fredag 11.30-14

Öppettider kiosk/cafeteria måndag-fredag 7.30-17

Matsedel, öppnas i nytt fönster

Garderob

I garderoben mitt emot restaurangen på entréplan finns låsbara skåp samt toaletter.

Information

I entréhallen finns centralkassa och Röda Korsvärdinnor. Centralkassan är öppen och bemannad måndag-torsdag kl 7-16 och fredag kl 7-13. Här registrerar och betalar du ditt besök. Receptionen hanterar också information, frikort och hittegods.

Ledsagning

I entréhallen finns också Röda Kors-värdinnor som svarar på dina frågor, hjälper dig att hitta rätt och om behov finns, följer dig till din mottagning.

Parkering

Utanför huvudentrén finns parkering. Där får d stå i tre timmar men du behöver ett tillstånd vilket du får i recpetionen. Det går också bra med en parkeringssskiva.

Det finns två laddstolpar för elbil på parkeringsplatsen.

Servcieresor - taxi

I entréhallen finns hotline-telefoner där du ringer gratis för att boka hemresa med servicersor eller taxi.

Sjukhuskyrkan

I sjukhuskyrkan arbetar präster och diakon som finns till tjänst för patienter, anhöriga och personal. De som arbetar här har tystnadsplikt. Du kan själv ta kontakt med dem via sjukhusets växel eller med hjälp av sjukhusets personal. Andaktsrummet är öppet dygnet runt.

Svenska kyrkans webbplats, öppnas i nytt fönster

Sjukresor

Du som bor i Kronobergs län har i vissa fall rätt till ersättning för resor i samband med läkarvård, sjukvårdande behandling och tandvård. En viss del av resekostnaden måste du dock alltid stå för själv.

Sjukresor på länstrafikens webbplats, öppnas i nytt fönster

Wifi

På stora delar av Ljungby lasarett kan vi erbjuda gratis trådlöst wifi. För att få tillgång till gästnätet behöver du en wifi-biljett. Biljetten kan du hämta på följande ställen:

 • I reception på mottagning
 • I reception i entréhallen
 • På avdelning av ansvarig sjuksköterska

På wifi-biljetten står det hur man gör för att logga in. Biljetten ger tillgång till det trådlösa gästnätet under 24 timmar för en eller flera enheter.

Sigfridsområdet Växjö

Besöka en patient

Besökstider varierar. Kontakta respektive avdelning.

Bibliotek

I entréhallen i centrumbyggnaden finns biblioteket.

Hälsobiblioteket är öppet för personal, studerande, patienter och närstående. Här kan du få hjälp att söka information och det finns böcker, tidningar, tidskrifter, ljudböcker, musik och film, att läsa på plats eller låna. Dessutom kan man söka information via internet samt koppla av i en lugn miljö. Biblioteket är i huvudsak specialiserat på ämnen som rör hälsa och sjukdom.

Hälsobiblioteket, öppnas i nytt fönster

Brevlådor

I centrumhallen finns brevlåda. Sista tömning är vardagar klockan 14.30.

Buss

Busshållplats finns på Teleborgsvägen.

Butik

Det finns en butik vid södra infarten till Sigfridsområdet. I centrumhallen finns en varuautomat.

Garderob

Garderob finns utanför Restaurang Helgonet i centrumbyggnaden.

Parkering

Parkering finns bland annat framför centrumbyggnaden.

Restaurang Helgonet

Restaurangen hittar du i centrumbyggnaden. Där serveras lunch varje dag och restaurangen är öppen för alla. Öppettider vardagar 11.40-14.

Matsedel, öppnas i nytt fönster

Rökning

Rökning är endast tillåten i särskilda rökrum för patienter.

Sjukhuskyrkan

I sjukhuskyrkan arbetar präster och diakon som finns till tjänst för patienter, anhöriga och personal. Alla i sjukhuskyrkan har tystnadsplikt. Du kan själv ta kontakt med dem via växeln 0470 58 80 00 eller med hjälp av sjukhusets personal.

Svenska kyrkans webbplats, öppnas i nytt fönster

Sjukresor

Du som bor i Kronobergs län har i vissa fall rätt till ersättning för resor i samband med läkarvård, sjukvårdande behandling och tandvård. En viss del av resekostnaden måste du dock alltid stå för själv.

Sjukresor på länstrafikens webbplats, öppnas i nytt fönster

Wifi

På stora delar av Sigfridsområdet kan vi erbjuda gratis trådlöst wifi. För att få tillgång till gästnätet behöver du en wifi-biljett. Biljetten kan du hämta på följande ställen:

 • I reception på mottagning
 • På avdelning av ansvarig sjuksköterska

På wifi-biljetten står det hur man gör för att logga in. Biljetten ger tillgång till det trådlösa gästnätet under 24 timmar för en eller flera enheter.

Till toppen av sidan