Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Vården i Kronoberg

Sjukhus i Kronoberg

Innehållet gäller Kronoberg

I Region Kronoberg finns två sjukhus, Ljungby lasarett och Centrallasarettet i Växjö. Båda våra sjukhus är akutsjukhus. Sjukhuset i Växjö har dessutom en barnakut. På Sigfridsområdet i Växjö ligger bland annat specialistpsykiatrin, rättpsykiatriska regionkliniken och rehabkliniken.

Oftast kommer du att få vård på det sjukhus som du först kom till, men för att kunna erbjuda dig en så patientsäker och bra vård som möjligt kan det också hända att du får din vård på ett annat sjukhus.

Om du har fått en remiss blir du kallad till ett första mottagningsbesök på antingen Centrallasarettet Växjö eller Lasarettet Ljungby, beroende på vilket sjukhus som har kortast kötid till den specialitet du ska träffa.

Bra att veta när du besöker oss

Ankomstregistrering och betalning

I både i Växjö och Ljungby har vi sjukhusreceptioner med tillhörande självbetjäningsterminaler där du både anmäler och betalar ditt besök.

Besökstider

Besökstiderna kan variera mellan olika vårdavdelningarna. Fråga personalen vilka tider som gäller.

Dofter

Ta hänsyn till andra patienter och personal som är överkänsliga mot starka dofter och använd inte doftande produkter när du besöker sjukhuset. Starka dofter kan orsaka problem för personer med astma, allergi och annan överkänslighet.

Fotografering

Det är inte tillåtet att fotografera eller filma andra människor inom sjukhuset, varken personal, patienter eller närstående, utan medgivande av personerna i fråga. I vårdlokaler ska även avdelningshcef eller verksamhetschef godkänna fotograferingen. I övriga lokaler ska pressekreterare eller kommunikationsdirektör tillfrågas.

Patienter och andra besökare har rätt att få vara i Region Kronobergs lokaler utan att någon utomstående intervjuar, filmar eller på annat sätt dokumenterar besöket. Detta för att inte kränka personers integritet.

Handhygien

Minska risken för smittspridning av bakterier genom att använda handsprit som finns på mottagningar och vårdavdelningar.

Internet

Du kan använda egen dator på vårdavdelningarna men tillgången till trådlöst nätverk är begränsad. Fråga personalen vad som gäller.

Rökning och snusning

Sjukhusen är tobaksfria. Rökning är endast tillåten på anvisade platser utomhus. Patienter som vårdas på sjukhuset erbjuds hjälp med att sluta röka och snusa.

Telefon

Du får använda egen mobiltelefon, dator med eget mobilsurf och liknande utrustning i de lokaler som inte är skyltade som förbudszon. Patienter som vårdas på avdelningarna erbjuds patienttelefon.

Wifi

På stora delar av Centrallasarettet Växjö, Ljungby lasarett och Sigfridsområdet kan vi erbjuda gratis trådlöst wifi. För att få tillgång till gästnätet behöver du en WiFi-kod. Koden kan du hämta på följande ställen:

 • I reception i entréhall på Centrallasarettet Växjö och Ljungby lasarett
 • På avdelning av ansvarig sjuksköterska

För att få tilgång till nätet går du in på din webbläsare som automatiskt öppnar en sida där du fyller i uppgifterna. Koden ger tillgång till det trådlösa gästnätet under sju dagar för en eller flera enheter.

Centrallasarettet Växjö

Ankomstregistrering

I entréhallen på centrallasarettet har vi en sjukhusreception där du anmäler och betalar ditt besök till samtliga mottagningar förutom röntgen, sjukhustandvården, infektionsmottagningen på Värendsgatan och mammografin. Om du ska till någon av dessa mottagningar går du direkt dit och anmäler dig där.

När du ska anmäla ditt besök kan du antingen använda en självbetjäningsterminal eller ta en nummerlapp för manuell betjäning. Om du behöver hjälp går det bra att fråga servicepersonalen som arbetar både innanför och utanför receptionsdisken. Det finns också Rödakors-värdinnor på plats som kan ledsaga dig.

Öppettider i sjukhusreceptionen är:
Måndag-fredag kl. 07.00-16.30

Att tänka på inför ditt besök

Tänk igenom vad du ska säga om dina besvär och om du har frågor som du vill ha svar på. Ta med dig:

 • giltig legitimation – för att minska risken att någon annan får behandling i ditt namn.
 • kallelsen - är till hjälp både för dig och för personalen för att vi ska kunna hänvisa dig rätt.
 • frikort - om det är utfärdat i något av dessa län: Kalmar, Blekinge eller Skåne.

Apotek

Apoteket Hjärtat finns på sjukhusets entréplan. Här kan du hämta ut medicin i samband med ditt sjukhusbesök.

Besökstid

Tiderna kan variera, så stäm gärna av med personalen.

Bibliotek

I entréhallen finns sjukhusets bibliotek.

Hälsobiblioteket är öppet för personal, studerande, patienter och närstående. Här kan du få hjälp att söka information och det finns böcker, tidningar, tidskrifter, ljudböcker, musik och film, att läsa på plats eller låna. Dessutom kan du söka information via internet samt koppla av i en lugn miljö. Biblioteket är i huvudsak specialiserat på ämnen som rör hälsa och sjukdom.

Hälsobiblioteket, öppnas i nytt fönster

Brevlådor

I entréhallen finns en brevlåda. Den töms vardagar klockan 9.

Buss

I entréhallen finns digitala skärmar med busstider för både stads- och landsbygdstrafik. 

Cafeteria

Cafeterian finns i entréhallen. Här serveras kaffe, kaffebröd, smörgåsar, lättare rätter, sallader och nybakat bröd varje dag.

Öppettider i cafeterian är:
Måndag-torsdag kl. 07.00-18.00
Fredag kl. 07.00-17.00
Lördag-söndag kl. 11.00-16.00

Frisör

I entréhallen finns frisörsalongen Du & Jag. 

Öppettider för frisörsalongen är:
Måndag-torsdag kl. 8.30-18.00
Fredag kl. 08.30-15.30

Garderob

I entréhallen, på akutmottagningen och i infektionshallen finns låsbara klädskåp där du betalar en tia för att låsa in eventuella ytterkläder som du sedan får tillbaka när du öppnar skåpet igen.

Parkering

Mittemot huvudentrén finns ett parkeringshus. Här kan du betala parkeringsavgiften med app eller med kort. Parkeringsapparna du kan använda är WayToPark, Parkster och EasyPark. De gäller på samtliga besöksparkeringar vid Centrallasarettet i Växjö.

Så här gör du:

 • Ladda ner parkeringsappen i din mobil
 • Skapa ett konto och ange bilens registreringsnummer och dina betalningssuppgifter
 • Skriv in vilken zon du ska parkera i: 3601 (områdeskod: 43601)
 • Parkera!

Parkeringshuset är öppet mellan kl. 05.35-23.00. Infarten Södra Järnvägsgatan stänger kl 19.30.

Det finns två laddstolpar för elbilar i parkeringshuset på plan 2.

Runt om sjukhuset finns också kommunägda parkeringar. Där gäller kommunens betalningsrutiner/app.

Vid Strandbjörket finns allmänna parkeringsplatser. Om du ska läggas in kan du få parkeringstillstånd på vårdavdelningen och parkera utan kostnad.

Pressbyrån

Pressbyrån finns bredvid cafeterian i entréhallen.

Pressbyråns öppettider är: 
Måndag-fredag kl. 7.30-16
Lördag-söndag kl. 11-15

Restaurang Strandbjörket

Restaurangen är öppen måndag-fredag kl. 11.15 till 14.00. Externa gäster är välkomna till resturangen. Antalet platser i restaurangen är fortfarande begränsade men kommer successivt att öka.

Rödakorsvärdinnor - ledsagning

I entréhallen finns Röda Kors-värdinnor som svarar på dina frågor, hjälper dig att hitta rätt och om det behövs följer dig till din mottagning. 

Serviceresor - taxi

I entréhallen finns hotlinetelefoner där du ringer gratis för att boka taxiresa.

Sjukresor på länstrafikens webbplats, öppnas i nytt fönster

Sjukhuskyrkan

I sjukhuskyrkan arbetar präster och diakon som finns till tjänst för patienter, anhöriga och personal. Alla i sjukhuskyrkan har tystnadsplikt. Du kan själv ta kontakt med dem via växeln 0470-58 80 00 eller med hjälp av sjukhusets personal. Det finns också ett andaktsrum.

Svenska kyrkans webbplats, öppnas i nytt fönster

Sjukhusreception

I entréhallen finns sjukhusreceptionen och här ankomstregistrerar och betalar du ditt besök i en självbetjäningsterminal eller väljer manuell betjäning.

I självbetjäningsterminalen kan du välja att betala ditt besök med kort eller mot faktura. I manuell betjäning finns också möjlighet att betala kontant.

Här kan du också få frikortsinformation, patientupplysning och hittegodsinformation.

Sjukhsureceptionen är öppen:
Måndag-fredag kl. 07.00-16.30

Wifi

På stora delar av Centrallasarettet Växjö kan vi erbjuda gratis trådlöst wifi. För att få tillgång till gästnätet behöver du en wifi-kod. Koden kan du hämta hos Rödakors-värdinnorna i huvudentrén eller fråga efter på din vårdavdelning.

För att få tillgång till nätet öppnar du din webbläsare som automatiskt öppnar en sida där du fyller i uppgifterma. Koden ger tillgång till det trådlösa gästnätet under sju dagar för en eller flera enheter.

Lasarettet i Ljungby

Ankomstregistrering

I entréhallen på Ljungby lasarett finns en sjukhusreception där du anmäler och betalar ditt besök till samtliga mottagningar. Ska du till röntgen, klinisk fysiologi eller mammografi går du direkt till manuell betjäning. Övriga besök kan du anmäla dig i en självserviceterminal, där du kan välja att betala med kort eller via faktura.

Om du behöver hjälp går det bra att fråga personalen som arbetar både innanför och utanför sjukhusreceptionen. 

Öppettider i sjukhusreceptionen är:
Måndag-torsdag kl. 07.00-16.00
Fredag kl. 07.00-15.00

Att tänka på inför ditt besök

Tänk igenom vad du ska säga om dina besvär och om du har frågor som du vill ha svar på. Ta med dig:

 • Giltig legitimation – för att minska risken att någon annan får behandling i ditt namn
 • Kallelsen - är till hjälp både för dig och för personal så att vi kan hänvisa dig rätt.
 • Frikort – om det är utfärdat i Kalmar, Blekinge eller Skåne.

Apotek

Apotek Hjärtat finns i sjukhusets entré. Här kan du hämta ut medicin i samband med ditt sjukhusbesök.

Besöka en patient

Tiderna kan variera. Stäm gärna av med personalen på respektive avdelning.

Bibliotek

Sjukhusbiblioteket är öppet för personal, studerande, patienter och närstående. Här kan du få hjälp att söka information och det finns böcker, tidningar, tidskrifter, ljudböcker, musik och film, att läsa på plats eller låna. Biblioteket är i huvudsak specialiserat på ämnen som rör hälsa och sjukdom.

Hälsobiblioteket, öppnas i nytt fönster

Brevlådor

Brevlåda finns i entréhallen. Sista tömning är vardagar kl. 14.

Buss

Busshållplats finns utanför huvudentrén. Personal i receptionen kan upplysa om tidtabell.

Café, kiosk och restaurang

Ljungrättens kiosk, café och restaurang finns i sjukhusets entréplan. Maten som serveras på sjukhusets avdelningar kommer från köket på Ljungby lasarett. Har du speciella önskemål om kost kan du framföra dessa till personalen på din avdelning.

Öppettider restaurang:
Måndag-fredag kl. 11.30-13:30

Öppettider kiosk/cafeteria:
Måndag-torsdag kl. 7.30-16
Fredag kl. 7.30-15

Garderob

I garderoben mitt emot restaurangen på entréplan finns låsbara skåp samt toaletter.

Parkering

På lasarettsområdets parkering behöver du ha en p-skiva som visar din ankomsttid och här får du stå i upp till tre timmar. Om du inte har en p-skiva eller ska vara på sjukhuset en längre tid kan du få en p-skiva eller ett tillfälligt tillstånd i sjukhusreceptionen i entréhallen.

Om du ska stanna mer än ett dygn finns särskilda parkeringstillstånd att hämta på avdelningen. Tillstånd ska ligga väl synligt i framrutan.

Det finns en laddstolpe för elbil på parkeringsplatsen.

Servcieresor - taxi samt sjukresor

I entréhallen finns hotlinetelefoner där du ringer gratis för att boka hemresa med taxi.

Du som bor i Kronobergs län har i vissa fall rätt till ersättning för resor i samband med läkarvård, sjukvårdande behandling och tandvård. Läs mer om ersättning i länken nedan.

Sjukresor på länstrafikens webbplats, öppnas i nytt fönster

Sjukhuskyrkan

I sjukhuskyrkan arbetar präster och diakon som finns till tjänst för patienter, anhöriga och personal. De som arbetar här har tystnadsplikt. Du kan själv ta kontakt med dem via sjukhusets växel eller med hjälp av sjukhusets personal. Det finns också ett andaktsrum.

Svenska kyrkans webbplats, öppnas i nytt fönster

Sjukhusreception

I entréhallen finns sjukhusreceptionen och här ankomstregistrerar och betalar du ditt besök i en självbetjäningsterminal eller med hjälp av vår manuella betjäning. I självbetjäningsterminalen kan du välja att betala ditt besök med kort eller faktura. I den manuella betjäningen kan du även välja att betala kontant.

Här kan du också få frikortsinformation, patientupplysning och information om hittegods.

Receptionens öppettider är:
Måndag-torsdag kl. 07.00-16.00
Fredag kl. 07.00-15.00

Wifi

På stora delar av Ljungby lasarett kan vi erbjuda gratis trådlöst wifi. För att få tillgång till gästnätet behöver du en wifi-kod. Koden kan du hämta sjukhusreceptionen i huvudentrén eller fråga efter på vårdavdelningen.

För att få tillgång till nätet öppnar du din webbläsare som automatiskt öppnar en sida  där du fyller i uppgifterna. Koden ger tillgång till det trådlösa gästnätet under sju dagar för en eller flera enheter.

Sigfridsområdet Växjö

Besöka en patient

Besökstider varierar. Kontakta respektive avdelning.

Bibliotek

I entréhallen i centrumbyggnaden finns biblioteket.

Hälsobiblioteket är öppet för personal, studerande, patienter och närstående. Här kan du få hjälp att söka information och det finns böcker, tidningar, tidskrifter, ljudböcker, musik och film, att läsa på plats eller låna. Dessutom kan du söka information via internet samt koppla av i en lugn miljö. Biblioteket är i huvudsak specialiserat på ämnen som rör hälsa och sjukdom.

Hälsobiblioteket, öppnas i nytt fönster

Brevlådor

I centrumhallen finns brevlåda. Sista tömning är vardagar kl. 14.30.

Buss

Busshållplats finns på Teleborgsvägen.

Butik

Det finns en butik vid södra infarten till Sigfridsområdet. I centrumhallen finns en varuautomat.

Parkering

Parkering finns bland annat framför specialistpsykiatrin.

Restaurang Helgonet

Restaurangen är öppen måndag-fredag kl. 11.40-14.00. Externa besökare är välkomna till restaurangen. Antalet platser i restaurangen är fortfarande begränsade men kommer successivt att öka.

Rökning

Rökning är endast tillåten utanför lokalerna på angivna platser.

Sjukhuskyrkan

I sjukhuskyrkan arbetar präster och diakon som finns till tjänst för patienter, anhöriga och personal. Alla i sjukhuskyrkan har tystnadsplikt. Du kan själv ta kontakt med dem via växeln 0470-58 80 00 eller med hjälp av sjukhusets personal.

Svenska kyrkans webbplats, öppnas i nytt fönster

Sjukresor

Du som bor i Kronobergs län har i vissa fall rätt till ersättning för resor i samband med läkarvård, sjukvårdande behandling och tandvård. En viss del av resekostnaden måste du dock alltid stå för själv.

Sjukresor på länstrafikens webbplats, öppnas i nytt fönster

Wifi

På stora delar av Sigfridsområdet kan vi erbjuda gratis trådlöst wifi. För att få tillgång till gästnätet behöver du en wifikod. Koden kan du hitta vid sjukhusreceptionen i huvudentrén eller på vårdavdelningen.

För att få tillgång till nätet öppnar du din webbläsare som automatiskt öppnar en sida där du fyller i uppgifterna. Koden ger tillgång till det trådlösa gästnätet under sju dagar för en eller flera enheter.

Matsedel för patienter inlagda på sjukhus

Måltiderna är en del av den medicinska behandlingen och omvårdnaden under patientens tid på sjukhuset. I Region Kronoberg är måltiderna hälsosamma och hållbara.

På länkarna kan du se vilken mat som serveras till dig som ligger inlagd på sjukhus i Växjö och Ljungby.

Matsedel för patienter Centrallasarettet Växjö

Matsedel för patineter Lasarettet Ljungby

Till toppen av sidan