VÅRDEN I KRONOBERG

Sjukhus i Kronoberg

Innehållet gäller Kronoberg
Ljungby lasarett

I Region Kronoberg finns två sjukhus, Ljungby lasarett och Centrallasarettet i Växjö. Båda våra sjukhus är akutsjukhus. Sjukhuset i Växjö har dessutom en barnakut.

Oftast kommer du att få vård på det sjukhus som du först kom till, men för att kunna erbjuda dig en så patientsäker och bra vård som möjligt kan det också hända att du får din vård på ett annat sjukhus.

Om du har fått en remiss blir du kallad till ett första mottagningsbesök på antingen Centrallasarettet Växjö eller Lasarettet Ljungby, beroende på vilket sjukhus som har kortast kötid till den specialitet du ska träffa.

På Sigfridsområdet i Växjö ligger bland annat vuxenpsykiatrin, rättpsykiatriska regionkliniken och rehabkliniken.

Bra att veta när du besöker oss

Ankomstregistrering och betalning. I både i Växjö och Ljungby har vi sjukhusreceptioner med tillhörande självbetjäningsterminaler där du både anmäler och betalar ditt besök.

Besökstiderna kan variera mellan de olika vårdvadelningarna. Fråga personalen vilka tider som gäller.

Dofter. Ta hänsyn till andra patienter och personal som är överkänsliga mot starka dofter och använd inte doftande produkter när du besöker sjukhuset. Starka dofter kan orsaka problem för personer med astma, allergi och annan överkänslighet.

Fotografering. Det är inte tillåtet att fotografera eller filma andra människor inom sjukhuset, varken personal, patienter eller närstående, utan medgivande av personerna i fråga. I vårdlokaler ska även avdelningshcef eller verksamhetschef godkänna fotograferingen. I övriga lokaler ska pressekreterare eller kommunikationsdirektör tillfrågas.

Patienter och andra besökare har rätt att få vara i Region Kronobergs lokaler utan att någon utomstående intervjuar, filmar eller på annat sätt dokumenterar besöket. Detta för att inte kränka personers integritet.

Handhygien. Minska risken för smittspridning av bakterier genom att använda handsprit, som finns på mottagningar och vårdavdelningar.

Internet. Du kan använda egen dator på vårdavdelningarna men tillgången till trådlöst nätverk är begränsad. Fråga personalen vad som gäller.

Rökning och snusning. Sjukhusen är tobaksfria. Rökning är endast tillåten på anvisade platser utomhus. Patienter som vårdas på sjukhuset erbjuds hjälp med att sluta röka och snusa.

Telefon. Du får använda egen mobiltelefon, dator med eget mobilsurf och liknande utrustning i de lokaler som inte är skyltade som förbudszon. Patienter som vårdas på avdelningarna erbjuds patienttelefon.

Wifi. På stora delar av Centrallasarettet Växjö, Ljungby lasarett, Sigfridsområdet kan vi erbjuda gratis trådlöst wifi. För att få tillgång till gästnätet behöver du en WiFi-kod. Koden kan du hämta på följande ställen:

 • I reception i entréhall på Centrallasarettet Växjö och Ljungby lasarett
 • På avdelning av ansvarig sjuksköterska

För att få tilgång till nätet går du in på din webbläsare som automatiskt öppnar en sida där du fyller i uppgifterna. Koden ger tillgång till det trådlösa gästnätet under sju dagar för en eller flera enheter.

Centrallasarettet Växjö

I entréhallen på centrallasarettet har vi en sjukhusreception där man anmäler och betalar sitt besök till samtliga mottagningar förutom röntgen, klinisk fysiologi, sjukhustandvården (plan 9), infektionsmottagningen på Värendsgatan och mammografi. Anmäl dig innan du går till väntrummet på respektive mottagning. Om du ska till röntgen, klinisk fysiologi eller mammografi går du direkt till mottagningen och anmäler dig där. När du ska anmäla ditt besök kan du antingen använda en självbetjäningsterminal eller ta en nummerlapp för manuell betjäning. Om du behöver hjälp går det bra att fråga servicepersonalen som arbetar både innanför och utanför receptionsdisken. Det finns också Rödakors-värdinnor på plats som kan ledsaga dig. Öppettider i sjukhusreceptionen mån-fre kl 07.00-16.30. Övrig tid finns telefon för patientupplysning.

Kontaktuppgifter till Centrallasarettet i Växjö

Att tänka på inför ditt besök

Tänk igenom vad du ska säga om dina besvär och om du har frågor som du vill ha svar på. Ta med dig:

 • giltig legitimation – för att minska risken att någon annan får behandling i ditt namn
 • kallelsen - är til hjälp både för dig och för personal för att vi sk kunna hänvisa dig rätt
 • frikort - om det är utfärdat i något av dessa län: Kalmar, Blekinge eller Skåne.

Apotek

Apoteket Hjärtat finns på sjukhusets entréplan. Här kan du hämta ut medicin i samband med ditt sjukhusbesök.

Bankomat

Bankomat finns i huvudentrén. Du hittar den direkt till höger när du kommer in.

Besökstid

Alla dagar mellan kl 14-19. Men tiderna kan variera, så stäm gärna av med personalen.

Bibliotek

I entréhallen finns sjukhusets bibliotek.

Hälsobiblioteket är öppet för personal, studerande, patienter och närstående. Här kan du få hjälp att söka information och det finns böcker, tidningar, tidskrifter, ljudböcker, musik och film, att läsa på plats eller låna. Dessutom kan man söka information via internet samt koppla av i en lugn miljö. Biblioteket är i huvudsak specialiserat på ämnen som rör hälsa och sjukdom.

Hälsobiblioteket, öppnas i nytt fönster

Brevlådor

I entréhallen finns en brevlåda. Den töms vardagar klockan 9.

Buss

I entréhallen finns digitala skärmar med busstider för både stads- och landsbygdstrafik. 

Cafeteria

Cafeterian finns i entréhallen. Här serveras kaffe, kaffebröd, smörgåsar, lättare rätter, sallader och nybakat bröd varje dag.

Öppettider måndag-torsdag 07.00-18.00, fredag 07.00-17.00, lör-sön kl 11.00-16.00.

Frisör

I entréhallen finns frisörsalongen Du & Jag. Öppettider mån-tor kl 8.30-18.00, fre kl 08.30-15.30.

Garderob

I entréhallen, akutmottagningen hall S och infektionshallen finns låsbara klädskåp där du betalar en tia för att låsa in eventuella ytterkläder som du sedan får tillbaka när du öppnar skåpet igen.

Parkering

Mittemot huvudentrén finns ett parkeringshus. Här kan du betala parkeringsavgiften med app eller med kort. Parkeringsappen heter WayToPark och gäller på samtliga besöksparkeringar vid Centrallasarettet i Växjö.

Så här gör du:

 • Ladda ner appen WayToPark i din mobil
 • Skapa ett konto och ange bilens registreringsnummer och dina betalningssuppgifter.
 • Skriv in vilken zon du ska parkera i: 3601
 • Parkera!

Runt om sjukhuset finns också kommunägda parkeringar. Där gäller kommunens betalningsrutiner/app.

Vid Strandbjörket finns allmänna parkeringsplatser. Om du ska läggas in kan du få parkeringstillstånd på vårdavdelningen och parkera utan kostnad.

Öppet mellan kl 05.35-23.00. Infarten Södra Järnvägsgatan stänger kl 19.30.

Det finns två laddstolpar för elbilar i parkeringshuset på plan 2.

Mittemot huvudentrén finns ett parkeringshus. Det går bra att betala parkeringsavgiften med kort. Om du ska läggas in kan du få parkeringstillstånd på vårdavdelningen och parkera utan kostnad.

Region Kronberg har infört parkeringsappen WayToPark på samtliga besöksparkeringar vid Centrallasarettet i Växjö, t.ex. i parkeringshuset.

Så här gör du:

 • Ladda ner appen WayToPark i din mobil
 • Skapa ett konto och fyll i dina betalningssuppgifter.
 • När du parkerat din bil anger du bilens reg.nr, parkeringszon 3601 och startar tiden.Klart!

Du kan fortfarande betala med ett betalkort om du hellre vill det.

Parkeringsautomater finns i parkeringshusets trapphus och inne i huvudentrén. Runt om sjukhuset finns också kommunägda parkeringar. Där gäller kommunens betalningsrutiner/app.

Det finns två laddningsstolpar för elbilar på plan 2 i parkeringshuset. Det är gratis att använda laddstolparna, men du betalar parkeringsavgiften.

 

Pressbyrån

Pressbyrån finns bredvid cafeterian i entréhallen. Öppettider mån-fre kl 07.30-19.00, lör, sön och helgdag kl 10.00-18.00.

Restaurang Strandbjörket

Restaurangen hittar du om du tar hissen i apotekshallen till plan 4. Där serveras lunch varje dag och restaurangen är öppen för alla. Öppettider måndag-fredag 11.15-14.00.

Matsedel, öppnas i nytt fönster

Rödakorsvärdinnor - ledsagning

I entréhallen finns Röda Kors-värdinnor som svarar på dina frågor, hjälper dig att hitta rätt och om det behövs följer dig till din mottagning. Värdinnorna finns tillgängliga mån-tor kl 08.00-16-00, fre kl 08.00-12.00.

Serviceresor - taxi

I sjukhusreceptionen fins en bokningsdisk där du får hjälp med att beställa din hemresa med servcieresor. Receptionen är bemannan mån-tor kl 09-15, fre kl 09-12. I entréhallen finns hotlinetelefoner där du ringer gratis för att boka taxiresa.

Sjukresor på länstrafikens webbplats, öppnas i nytt fönster

Sjukhuskyrkan

I sjukhuskyrkan arbetar präster och diakon som finns till tjänst för patienter, anhöriga och personal. Alla i sjukhuskyrkan har tystnadsplikt. Du kan själv ta kontakt med dem via växeln 0470 58 80 00 eller med hjälp av sjukhusets personal. Andakstrummet är öppet dygnet runt.

Svenska kyrkans webbplats, öppnas i nytt fönster

Sjukhusreception

I entréhallen finns sjukhusreceptionen och här ankomstregistrerar och betalar ditt besök i en självbetjäningsterminal eller väljer manuell betjäning.

I självbetjäningsterminalen kan du välja att betala ditt besök med kort eller mot faktura. I manuell betjäning finns också möjlighet att betala kontakt.

Här kan du också få frikortsinformation, patientupplysning och hittegodsinformation.

Sjukhsureceptionen är öppen mån-fre kl 07.00-16.30.

Wifi

På stora delar av Centrallasarettet Växjö kan vi erbjuda gratis trådlöst wifi. För att få tillgång till gästnätet behöver du en wifi-kod. Koden kan du hämta hos Rödakors-värdinnorna i huvudentrén eller fråga efter på din vårdvadelning

För att få tillgång till nätet öppnar du din webbläsare som automatiskt öppnar en sida där du fyller i uppgifterma. Koden ger tillgång till det trådlösa gästnätet under sju dagar för en eller flera enheter.

Lasarettet i Ljungby

I entréhallen på Ljungby lasarett har vi en sjukhusreception där man anmäler och betalar sitt besök till samtliga mottagningar. Ska du till röntgen, klinisk fysiologi eller mammografi går du direkt till manuell betjäning. Övriga besök kan du anmäla dig i en självserviceterminal, där du kan välja att betala med kort eller via faktura. Om du behöver hjälp går det bra att fråga personalen som arbetar både innanför och utanför sjukhusreceptionen. Här finns också Rödakors-värdinnor som kan ledsaga dig. Öppettider i sjukhusreceptionen:Måndag-torsdag 07.00-16.00, fredag 07.00-15.00 Övrig tid finns telefon för patientupplysning.

Kontaktuppgifter till Lasarettet Ljungby

Att tänka på inför ditt besök

Tänk igenom vad du ska säga om dina besvär och om du har frågor som du vill ha svar på. Ta med dig:

 • Giltig legitimation – för att minska risken att någon annan får behandling i ditt namn
 • Kallelsen - är till hjälp både fär dig och för personal så att vi kan hänvisa dig rätt.
 • Frikort – om det är utfärdat i Kalmar, Blekinge eller Skåne.

Apotek

Apotek Hjärtat finns i sjukhusets entré. Här kan du hämta ut medicin i samband med ditt sjukhusbesök.

Besöka en patient

På lasarettet i Ljungby är det besökstid mellan kl 14-19 men tiderna kan variera. Stäm gärna av med personalen på respektive avdelning.

Bibliotek

Sjukhusbiblioteket är öppet för personal, studerande, patienter och närstående. Här kan du få hjälp att söka information och det finns böcker, tidningar, tidskrifter, ljudböcker, musik och film, att läsa på plats eller låna. Biblioteket är i huvudsak specialiserat på ämnen som rör hälsa och sjukdom.

Hälsobiblioteket, öppnas i nytt fönster

Brevlådor

Brevlåda finns i entréhallen. Sista tömning är vardagar kl 14.

Buss

Busshållplats finns utanför huvudentrén. Personal i receptionen kan upplysa om tidtabell.

Café, kiosk och restaurang

Ljungrättens kiosk, café och restaurang finns i sjukhusets entréplan. Här serveras lunch varje dag och restaurangen är öppen för alla. Du kan också köpa fika, lättare rätter, frukt, godis, tidningar och lotter. Maten som serveras på sjukhusets avdelningar kommer från produktionsköket på Ljungby lasarett. Har du speciella önskemål om kost kan du framföra dessa till personalen på din avdelning.

Öppettider restaurang måndag-fredag 11.30-14

Öppettider kiosk/cafeteria måndag-fredag 7.30-17

Matsedel, öppnas i nytt fönster

Garderob

I garderoben mitt emot restaurangen på entréplan finns låsbara skåp samt toaletter.

Ledsagning

I entréhallen finns också Röda Kors-värdinnor som svarar på dina frågor, hjälper dig att hitta rätt och om behov finns, följer dig till din mottagning.

Parkering

På lasarettsområdets parkering behöver du ha en p-skiva som visar din ankomsttid och här får du stå i upp till tre timmar. Om du inte har en p-skiva eller ska vara på sjukhuset en längre tid kan du få en p-skiva eller ett tillfälligt tillstånd i sjukhusreceptionen i entréhallen.

Om du ska stanna mer än ett dygn finns särskilda parkeringstillstånd att hämta på avdelningen. Tillstånd ska ligga väl synligt i framrutan.

Det finns en laddstolpe för elbil på parkeringsplatsen.

Rödakors-värdinnor

I entréhallen kan rödakors-värdinnor svara på frågor, hjälpa dig att hitta rätt och ledsaga vid behov. Värdinnorna finns tillgängliga mån-tor kl 09.00-14.30, fre  kl 09.00-12.00.

Servcieresor - taxi

I sjukhusreceptionen finns en bokningsdisk där du får hjälp med att beställa din hemresa med servcieresor. Receptionen är bemannad mån-tor kl 09.00-15.00, fre kl 09.00-12.

I entréhallen finns också hotlinetelefoner där du ringer gratis för att boka hemresa med taxi.

Sjukhuskyrkan

I sjukhuskyrkan arbetar präster och diakon som finns till tjänst för patienter, anhöriga och personal. De som arbetar här har tystnadsplikt. Du kan själv ta kontakt med dem via sjukhusets växel eller med hjälp av sjukhusets personal. Andaktsrummet är öppet dygnet runt.

Svenska kyrkans webbplats, öppnas i nytt fönster

Sjukhusreception

I entréhallen finns sjukhusreceptionen och här ankomstregistrerar och betalar du ditt besök i en självbetjäningsterminal eller med hjälp av vår manuella betjäning. I självbetjäningsterminalen kan du välja att betala ditt besök med kort eller faktura. I den manuella betjäningen kan du även välja att betala kontant.

Här kan du också få frikortsinformation, patientupplysning och information om hittegods.

Öppettider mån-tor kl 07.00-16.00, fre kl 07.00-15.00.

Sjukresor - taxi

Du som bor i Kronobergs län har i vissa fall rätt till ersättning för resor i samband med läkarvård, sjukvårdande behandling och tandvård. Läs mer om ersättning i länken nedan.

Sjukresor på länstrafikens webbplats, öppnas i nytt fönster

Boka servicebil

Du bokar servicebil genom att lyfta sjukresors telefon som finns i huvudentrén.

Wifi

På stora delar av Ljungby lasarett kan vi erbjuda gratis trådlöst wifi. För att få tillgång till gästnätet behöver du en wifi-kod. Koden kan du hämta sjukhusreceptionen i huvudentrén eller fråga efter på vårdavdelningen.

För att få tillgång till nätet öppnar du din webbläsare som automatiskt öppnar en sida  där du fyller i uppgifterna. Koden ger tillgång till det trådlösa gästnätet under sju dagar för en eller flera enheter.

Sigfridsområdet Växjö

Besöka en patient

Besökstider varierar. Kontakta respektive avdelning.

Bibliotek

I entréhallen i centrumbyggnaden finns biblioteket.

Hälsobiblioteket är öppet för personal, studerande, patienter och närstående. Här kan du få hjälp att söka information och det finns böcker, tidningar, tidskrifter, ljudböcker, musik och film, att läsa på plats eller låna. Dessutom kan man söka information via internet samt koppla av i en lugn miljö. Biblioteket är i huvudsak specialiserat på ämnen som rör hälsa och sjukdom.

Hälsobiblioteket, öppnas i nytt fönster

Brevlådor

I centrumhallen finns brevlåda. Sista tömning är vardagar klockan 14.30.

Buss

Busshållplats finns på Teleborgsvägen.

Butik

Det finns en butik vid södra infarten till Sigfridsområdet. I centrumhallen finns en varuautomat.

Garderob

Garderob finns utanför Restaurang Helgonet i centrumbyggnaden.

Parkering

Parkering finns bland annat framför centrumbyggnaden.

Restaurang Helgonet

Restaurangen hittar du i centrumbyggnaden. Där serveras lunch varje dag och restaurangen är öppen för alla. Öppettider vardagar 11.40-14.00.

Matsedel, öppnas i nytt fönster

Rökning

Rökning är endast tillåten utanför lokalerna på angivna platser.

Sjukhuskyrkan

I sjukhuskyrkan arbetar präster och diakon som finns till tjänst för patienter, anhöriga och personal. Alla i sjukhuskyrkan har tystnadsplikt. Du kan själv ta kontakt med dem via växeln 0470 58 80 00 eller med hjälp av sjukhusets personal.

Svenska kyrkans webbplats, öppnas i nytt fönster

Sjukresor

Du som bor i Kronobergs län har i vissa fall rätt till ersättning för resor i samband med läkarvård, sjukvårdande behandling och tandvård. En viss del av resekostnaden måste du dock alltid stå för själv.

Sjukresor på länstrafikens webbplats, öppnas i nytt fönster

Wifi

På stora delar av Sigfridsområdet kan vi erbjuda gratis trådlöst wifi. För att få tillgång till gästnätet behöver du en wifikod. Koden kan du hitta vid sjukhusreceptionen i huvudentrén eller på vårdavdelningen.

För att få tillgång till nätet öppnar du din webbläsare som automatiskt öppnar en sida där du fyller i uppgifterna.Koden ger tillgång till det trådlösa gästnätet under sju dagar för en eller flera enheter.

Till toppen av sidan