Det här kan du göra när du loggat in

Gör ditt barns vårdärenden via nätet

Du som är vårdnadshavare kan bland annat boka läkarbesök åt barnet genom att logga in på 1177.se. Det här kan du göra fram till att barnet fyller 13 år. Därefter behöver barnet logga in själv för att göra sina vårdärenden.

En pappa som leker med sina två barn

Du kan se de barn du är vårdnadshavare för och som du kan göra ärenden åt när du loggar in på 1177.se. Den informationen hämtas från folkbokföringen.

Vad kan jag göra?

För att göra ditt barns vårdärenden behöver du logga in. Därefter klickar du på barnets namn under rubriken Agera ombud. Nu kan du göra barnets ärenden.  

Här är några exempel på vad du kan göra åt ditt barn:

  • Du kan boka tid åt barnet.
  • Du kan avboka och omboka tider åt barnet.
  • Du kan kontakta mottagningen för att förnya ett recept.
  • Du kan hantera ditt barns Stöd- eller behandlingsprogram.
  • Du kan beställa egenprovtagning. 

Du kan få ett mejl eller ett sms när barnet har fått ett nytt meddelande i sin inkorg. Du kan ange telefonnummer eller e-postadress under inställningar.

Du kan inte se ditt barns läkarintyg. 

Beställ egenprovtagning åt ditt barn

Du kan beställa egenprovtagning åt ditt barn om din region erbjuder det. Du kan även läsa barnets provsvar.

Läs ditt barns journal via nätet

Du som är registrerad som vårdnadshavare hos Skatteverket kan läsa ditt barns journal via nätet. För att nå ditt barns journal loggar du in i din egen journal och växlar därefter till ditt barns journal. Så här gör du för att nå barnets journal:

  1. Börja med att logga in.
  2. Klicka sedan Journalen.
  3. Under rubriken Växla journal ser du ditt barns namn. Klicka på det.
  4. Nu kan du läsa barnets journal via nätet.

Vad händer när mitt barn fyller 13 år?

Du kan logga in och göra barnets ärenden tills hen fyller 13 år, samma sak gäller för att läsa barnets journal. Därefter behöver barnet en egen inloggning för att kunna logga in på 1177.se.

Barnet kan läsa journalen från den dag hen fyller 16 år. I vissa fall kan ditt barn få tillgång till delar av sin journal innan hen fyller 16 år. Då behöver hen genomgå en särskild mognadsbedömning. Då är det verksamhetschefen på den mottagning som det gäller som ska göra mognadsbedömingen.

Du får information om detta i god tid före barnet fyller 13 år om du någon gång har loggat in och gjort ett ärende åt ditt barn.

Här kan du läsa mer om hur ditt barn gör för att logga in när hen har fyllt 13 år.

I undantagsfall kan du som förälder eller vårdnadshavare få tillgång till hela eller delar av ett barns journal när hen är mellan 13 och 15 år. Då är det verksamhetschefen på den mottagning som det gäller som ska godkänna det tillsammans med barnet. Läkaren kan godkänna det själv om det finns medicinska hinder som gör att barnet inte kan ta beslut.

Kronoberg

Barns journal via nätet i Kronoberg

Barn mellan 13 och 16 år ska inte ha direktåtkomst till sin egen journalinformation.  I specifika fall kan vårdnadshavare för minderåriga barn mellan 13 och 16 år ges direktåtkomst till barns journal för specifika enheter. Bedömningen sker på individnivå och du som vårdnadshavare kan via er vårdenhet ansöka om att få tillgång till barnets journal via nätet.

Det kan undantagsvis finnas fall när sjukvårdshuvudmannen bedömer att vårdnadshavare inte ska ha tillgång till barnens journal mellan 0 och 13 år. Det kan exempelvis vara när tvångsåtgärder övervägs eller vid vårdnadstvister

Journal via nätet på barn- och ungdomspsykiatrin

Journal via nätet är tillgängligt på barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Kronoberg. Det innebär att vårdnadshavare till barn upp till 13 år kan se barnets journal genom att logga in via e-tjänster på 1177.

När barnet är mellan 13-16 är journalen helt stängd via nätet. När hen har fyllt 16 år kan hen själv läsa sin journal. 

Journalerna har även tidigare gått att läsa, men har då begärts ut från kliniken. Nu är de mer tillgängliga, vilket underlättar till exempel för att man ska kunna bli mer delaktig i vården eller i efterhand förstå vad som hänt under ett vårdtillfälle.

 

Läs mer på 1177.se

Så loggar du in på 1177.se

För att logga in på 1177.se behöver du ha ett svenskt personnummer och en e-legitimation, antingen BankID eller Freja eID Plus.

Logga in på 1177.se om du är under 18 år

På UMO.se finns information om hur du loggar in på 1177 Vårdguidens e-tjänster om du är 13 - 18 år. Där kan du också läsa om vilka tjänster du kan använda.

Det här kan du göra när du loggat in

Du kan till exempel förnya recept och boka, omboka eller avboka tider. Olika mottagningar erbjuder olika tjänster.

Support och tekniska krav för e-tjänsterna

Här kan du läsa mer tekniska krav och hur du gör om du får problem när du är inloggad på 1177.se.

Till toppen av sidan