Ändtarmsöppning

Smärta i ändtarmsöppningen

Smärta i ändtarmsöppningen är ganska vanligt och kan ha flera orsaker. Vilken behandling du får beror på vad som har orsakat besvären.

Vad beror smärtan på?

Smärtan kan bero på en spricka i ändtarmsöppningen och då gör det oftast ont när du bajsar. Andra orsaker kan vara hemorrojder eller en blödning under huden vid ändtarmsöppningen. Du kan få sprickor eller hemorrojder i samband med att du har förstoppning eller hård avföring.

Hos barn är förstoppning och sprickor vanliga anledningar till att de ha ont i ändtarmsöppningen.

Bölder eller fistlar kan också orsaka smärta. En fistel är en gång som har uppkommit mellan ändtarmen och huden runt ändtarmsöppningen.

Krampartad smärta

Ett tillstånd som orsakar en plötslig och krampartad smärta i ändtarmsöppningen är proctalgia fugax. Det kan göra ont i några sekunder till en timme. Smärtan kan vara återkommande och obehaglig, men är inte tecken på något farligt.

Du får ofta ont på natten. Smärtan kommer inte i samband med att du bajsar.

Smärtan beror på kramp i musklerna i bäckenbotten och uppstår oftast när du står eller ligger ner. Det är oklart varför proctalgia fugax uppstår.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du har smärta som inte går över på ett par veckor. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning så snart det går om du snabbt får mycket ont runt ändtarmsöppningen. Du behöver inte söka vård någon annanstans om det är stängt. Vänta tills den jouröppna mottagningen eller vårdcentralen öppnar.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp att bedöma symtom.

Behandling

Vilken behandling du får beror på vad som har orsakat besvären.

Det finns olika receptfria läkemedel som lindrar smärtan, klåda och motverkar inflammation. Läkemedlen finns som kräm, salva och som stolpiller som du för in i ändtarmen. Ofta hjälper salvor mot hemorrojder, oavsett varför du har ont. Fråga på apoteket vilket läkemedel du ska ha, utifrån dina besvär.

Prata med en läkare om de receptfria läkemedlen inte hjälper. Läkaren kan då skriva ut läkemedel på recept.

Hemorrojder kan behöva behandlas kirurgiskt. Bölder och fistlar brukar oftast opereras.

Påverka och delta i din vård

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Till toppen av sidan