Alkohol

Alkohol och operation

Innehållet gäller Kalmar län

Genom att avstå från rökning och undvika alkohol före och efter din operation minskar du risken för komplikationer.

Patient och vårdpersonal

Alkohol kan försämra operationsresultatet

Risken för komplikationer under och efter en operation är högre hos personer som dricker alkohol. Bland annat ökar risken för akuta blödningar, försämrad sårläkning, infektioner samt hjärt- och lungpåverkan. Hur stor mängd alkohol som är skadligt är inte helt klarlagt, så därför är rekommendationen att avstå helt från alkohol före och efter en operation.

Du kan minska risken för komplikationer genom att undvika alkohol minst fyra veckor före operationen och minst fyra veckor efter operationen. För dig som opereras akut eller med kortare framförhållning är det viktigt att göra uppehåll den tid som är kvar till operationen och efter operationen.

Prata gärna med ansvarig läkare eller sjuksköterska om hur alkohol kan påverka din operation.

Rökfri och alkoholfri före och efter operation

Genom att avstå från rökning och undvika nikotin i övrigt och undvika alkohol före och efter din operation minskar du risken för komplikationer och förbättrar sårläkningen.

Stöd att avstå alkohol

De flesta patienter klarar att förändra sina alkoholvanor på egen hand. Det finns bra stöd att få:

  • Du kan läsa mer om tobak och alkohol och få tips på hur du kan ändra dina vanor och var du kan få hjälp om du behöver.
  • Ring Alkohollinjen på 020-84 44 48 eller läs mer på alkohollinjen.se. Du får kostnadsfri rådgivning via telefon om dina eller någon närståendes alkoholvanor. Du kan vara anonym.

Om du har svårt att sluta dricka alkohol kan du kontakta din hälsocentral för ytterligare stöd.

Till toppen av sidan