Skydd mot graviditet

Akuta metoder – kopparspiral och akut-p-piller

Det finns två sätt att minska risken att bli gravid efter att du har haft ett oskyddat vaginalt samlag. Det ena sättet är att sätta in en kopparspiral. Det andra sättet är att ta ett akut-p-piller.

Akut-p-piller kallas ibland för dagen efter-piller.

Hur använder jag kopparspiral?

En kopparspiral påverkar miljön i livmodern och förhindrar på så sätt en befruktning. Spiralen ska sättas in inom fem dygn efter det oskyddade samlaget.

Det är en barnmorska eller en läkare som sätter in spiralen. Du kan kontakta en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller gynekologisk mottagning för att få hjälp. Det går även att få hjälp på en sex- och samlevnadsmottagning om det finns en sådan där du är.

Gör ett graviditetstest tre till fyra veckor efter att du har satt in kopparspiralen, för att vara säker på att du inte har blivit gravid. Det gäller oavsett om du får din mens som väntat eller inte.

Vill du inte ha kvar spiralen kan du ta ut den när att du har gjort graviditetstestet.

När passar kopparspiral som akutmetod?

Att sätta in en kopparspiral är den säkraste akuta metoden om du vill minska risken att bli gravid efter ett oskyddat samlag. Det kan till exempel vara om kondomen har råkat gå sönder eller om du har glömt att använda ditt vanliga preventivmedel.

Metoden passar speciellt bra om du sedan vill ha kvar spiralen som ett långvarigt skydd mot graviditet. Kopparspiralen kan sitta kvar i fem år om du vill.

När passar inte kopparspiral som akutmetod?

En kopparspiral passar inte om du tycker att det känns konstigt eller obehagligt att ha något inuti kroppen.

Biverkningar av kopparspiral

Du kan få rikligare mens och lite mer mensvärk om du väljer att ha kvar kopparspiralen.

Hur använder jag akut-p-piller?

Ett akut-p-piller gör så att du inte blir gravid genom att hämma eller skjuta upp ägglossningen. Akut-p-pillret avbryter däremot inte en graviditet om ägget redan har hunnit bli befruktat. Det är alltså inte samma sak att ta ett akut-p-piller som att ta ett så kallat abortpiller eller att göra en abort

Det finns två sorters akut-p-piller. Den ena sorten kan du ta upp till 120 timmar, alltså fem dygn, efter ett oskyddat samlag. Den andra sorten kan du ta upp till 72 timmar, alltså tre dygn, efter ett oskyddat samlag. Den första sorten är lite säkrare än den senare.

Oavsett vilken sort du väljer så är det bra att äta tabletten så snart som möjligt efter det oskyddade samlaget. Ju tidigare du äter tabletten, desto mindre är risken att du blir gravid.

Du måste ta ett nytt akut-p-piller om du råkar ha oskyddat samlag igen.

Hur ofta kan jag ta akut-p-piller?

Akut-p-piller ska bara användas som en nödlösning och inte som ett regelbundet skydd mot graviditet. Det är inte farligt att ta akut-p-piller ofta, men det ger inte ett lika bra skydd som andra preventivmedel och kroppen påverkas mer, eftersom dosen av hormoner är högre i akut-p-piller.

Behöver du ofta ta akut-p-piller kanske du ska fundera över att skaffa något annat skydd. Du kan kontakta en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller hud- och könsmottagning för att få råd om vad som kan passa just dig.

Det finns ingen gräns för hur många gånger per menscykel du kan ta ett akut-p-piller. Det är bättre att ta ett akut-p-piller flera gånger under samma menscykel än att låta bli.

Hur får jag tag på akut-p-piller

Du kan köpa båda sorterna receptfritt på ett apotek. Du kan också få hjälp på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller en sex- och samlevnadsmottagning. Du som är ung brukar kunna få akut-p-piller gratis på en ungdomsmottagning.

När passar akut-p-piller?

Akut-p-piller passar om du vill minska risken att bli gravid efter ett oskyddat samlag. Det kan till exempel vara om kondomen har råkat gå sönder eller om du har glömt att använda ditt vanliga preventivmedel.

När passar inte akut-p-piller?

Akut-p-pillret EllaOne kan påverka effekten av preventivmedel med hormoner. Du ska därför välja ett annat akut-p-piller än just EllaOne om du redan äter p-piller och har missat ett piller. Välj då istället Norlevo eller Postinor.

Biverkningar av akut-p-piller

Du kan må illa, få huvudvärk och ont i magen efter att du har tagit ett akut-p-piller. Det är inte farligt och brukar gå över efter något dygn.

Akut-p-piller kan påverka din mens. Det är vanligt att mensen kommer antingen lite tidigare eller senare än väntat när du har tagit ett akut-p-piller. Det är också vanligt med mellanblödningar.

Gör ett graviditetstest tre till fyra veckor efter att du har tagit akut-p-pillret för att vara säker på att du inte har blivit gravid. Det gäller oavsett om du får din mens som väntat eller inte.

Vad kostar kopparspiral och akut-p-piller?

I de flesta landsting kan du få kopparspiralen kostnadsfritt i samband med besök på en barnmorskemottagning, gynekologisk mottagning eller ungdomsmottagning. I andra landsting får du betala själv. Det kan därför vara bra att undersöka vad som gäller i just det landsting där du bor.

Du får betala om du köper akut-p-piller receptfritt på ett apotek. Hur mycket det kostar kan variera, men det brukar kosta ungefär 140-280 kronor.

Unga får preventivmedel gratis

De flesta preventivmedel är gratis för dig som är under 21. Det gäller i hela landet. I en del landsting och regioner är det billigare med preventivmedel ända tills du är 25 år. Kolla vad som gäller där du bor.

Det är viktigt att du förstår den information du får

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Fråga om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och fråga om läkemedel – hur de fungerar, hur de ska användas och förvaras. Du kan även diskutera risker och biverkningar eller andra frågor kring användning av läkemedel.

Du kan ringa 0771-46 70 10 helgfria vardagar mellan 8.00 och 18.00.

Du kan alltid kontakta ett apotek om du har frågor om läkemedel. 

Till toppen av sidan