Akuta metoder – akut-p-piller och kopparspiral

Skriv ut (ca 2 sidor)

Det finns två sätt att minska risken att bli gravid efter att du har haft ett oskyddat vaginalt samlag. Det ena sättet är att äta ett akut-p-piller. Det andra sättet är att sätta in en kopparspiral.

Skriv ut

Ett akut-p-piller gör så att du inte blir gravid genom att hämma eller skjuta upp ägglossningen. Akut-p-pillret avbryter däremot inte en graviditet om ägget redan har hunnit bli befruktat. Det är alltså inte samma sak att ta ett akut-p-piller som att ta ett så kallat abortpiller eller att göra en abort.

Akut-p-piller kallas ibland för dagen efter-piller.

Hur använder jag akut-p-piller?

Hur använder jag akut-p-piller?

Det finns två sorters akut-p-piller. Den ena sorten kan du ta upp till 120 timmar, alltså fem dygn, efter ett oskyddat samlag. Den andra sorten kan du ta upp till 72 timmar, alltså tre dygn, efter ett oskyddat samlag. Den första sorten är lite säkrare än den senare.

Oavsett vilken sort du väljer så är det bra att äta tabletten så snart som möjligt efter det oskyddade samlaget. Ju tidigare du äter tabletten, desto mindre är risken att du blir gravid.

Du kan köpa båda sorterna receptfritt på ett apotek. Du kan också få hjälp på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller en sex- och samlevnadsmottagning. Du som är ung brukar kunna få akut-p-piller gratis på en ungdomsmottagning.

Du kan må illa, få huvudvärk och ont i magen efter att du har tagit ett akut-p-piller. Det är inte farligt och brukar gå över efter något dygn.

Akut-p-piller kan påverka din mens. Det är vanligt att mensen kommer antingen lite tidigare eller senare än väntat när du har tagit ett akut-p-piller. Det är också vanligt med mellanblödningar.

Gör ett graviditetstest tre till fyra veckor efter att du har tagit akut-p-pillret för att vara säker på att du inte har blivit gravid. Det gäller oavsett om du får din mens som väntat eller inte.

Fäll ihop

När passar akut-p-piller?

När passar akut-p-piller?

Akut-p-piller passar om du vill minska risken att bli gravid efter ett oskyddat samlag. Det kan till exempel vara om kondomen har råkat gå sönder eller om du har glömt att använda ditt vanliga preventivmedel.

Fäll ihop

När passar inte akut-p-piller?

När passar inte akut-p-piller?

Använd inte akut-p-pillret som man kan ta upp till 120 timmar efter ett oskyddat samlag om du ammar. Det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken, och då får barnet också i sig det.

Akut-p-piller är bara en tillfällig lösning, inte ett regelbundet skydd mot graviditet.

Fäll ihop

Hur använder jag kopparspiral?

Hur använder jag kopparspiral?

En kopparspiral kan förhindra att du blir gravid. Kopparspiralen ska sättas in inom fem dygn efter det oskyddade samlaget. Spiralen påverkar miljön i livmodern och förhindrar på så sätt en befruktning. Spiralen påverkar både spermier och äggceller. 

Det är en barnmorska eller en läkare som sätter in spiralen. Du kan gå till en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller gynekologisk mottagning för att få hjälp. Det går även att få hjälp på en sex- och samlevnadsmottagning om det finns en sådan där du är.

Gör ett graviditetstest tre till fyra veckor efter att du har satt in kopparspiralen, för att vara säker på att du inte har blivit gravid. Det gäller oavsett om du får din mens som väntat eller inte.

Vill du inte ha kvar spiralen kan du ta ut den när att du har gjort graviditetstestet.

Fäll ihop

När passar kopparspiral som akutmetod?

När passar kopparspiral som akutmetod?

Att sätta in en kopparspiral är den säkraste akuta metoden för att du inte ska bli gravid.

Metoden passar också om du sedan vill ha kvar spiralen som ett långvarigt skydd mot graviditet. Kopparspiralen kan sitta kvar i fem år om du vill.

Fäll ihop

När passar inte kopparspiral som akutmetod?

När passar inte kopparspiral som akutmetod?

En kopparspiral passar inte om du tycker att det känns konstigt eller obehagligt att ha något inuti kroppen.

Om du väljer att ha kvar kopparspiralen kan den ge rikligare mens och lite mer mensvärk.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Senast uppdaterad:
2016-05-26
Redaktör:

Kalle Persson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Sofia Alsing, barnmorska, Sesammottagningen, Danderyds sjukhus.