Min hälsa - digitalt vårdmöte
Innehållet gäller Jönköpings länAppen "Min hälsa" samlar olika mottagningar inom specialistsjukvård. Vårdpersonalen bokar in videomötet och du ansluter via mobil, surfplatta eller dator.
För ett digitalt vårdmöte behöver du:
- Ladda ner appen Min Hälsa
- En smartmobil eller surfplatta (lägst iOS 9 eller lägst version 5 för Android)
- eller en dator med webbkamera och mikrofon
- Internetuppkoppling
- Mobilt BankID
Ladda ner appen
- För iPhone/iPad – ladda ner från App Store
- För Android – ladda ner från Google Play
Tips inför ditt digitala vårdmöte
- Tänk igenom vad du vill ta upp på mötet och skriv gärna de frågorna i förväg.
- Fråga om du inte förstår. Be om att kort få återberätta det ni kommer överens om.
- Koppla upp dig i god tid innan mötet börjar så hinner du testa att bild och ljud fungerar.
- Använd gärna hörlurar för bättre ljud.
- Sitt i en lugn miljö med bra belysning så ni som är i mötet hör och ser varandra bra. Se också till att inga utomstående kan höra samtalet för att skydda din integritet.
- Håll mobilen eller surfplattan stilla för en bättre bild.
- Efter mötet kan du ta del av informationen i din journal, som du hittar på 1177 Vårdguidens e-tjänster.
Det är alltid bra att förbereda sig inför ett besök i vården, det gäller även vid ett videomöte. Läs mer om hur du kan förbereda ditt läkarbesök.
Så ansluter du till ett videomöte
Du kan genomföra ditt videomöte med vårdpersonalen på två sätt:
- Via appen Min Hälsa för din mobil eller surfplatta
- Via 1177.se i webbläsaren på din dator
Du behöver göra en del förberedelser för att koppla upp dig till ett videomöte. Därför är det bra att du förbereder dig i god tid innan mötet.
Om du känner dig osäker på tekniken rekommenderar vi att du använder appen Min Hälsa via din mobil eller surfplatta.
För barn under 13 år
Har du ett yngre barn som ska ansluta till ett videomöte används anslutningen via 1177.se. Du som är vårdnadshavare får då agera ombud för barnet, men i övrigt fungerar anslutningen på samma sätt som för vuxna.
För ungdomar över 13 år
Unga med ett Mobilt BankID kan ansluta via appen Min Hälsa eller 1177.se. Funkar det inte? En del banker delar ut något som kallas Mobilt SäkerhetsID som riktar sig till unga. Den typen av begränsad E-legitimation kan du inte logga in med i appen Min Hälsa. Kontakta banken för ett skaffa ett Mobilt BankID eller logga in och starta videomötet via 1177.se med Freja eID Plus.
Så här ansluter du genom appen
Det här behöver du
- Stabil internetuppkoppling
- Smartphone eller surfplatta, Android (lägst version 5) eller iPhone/iPad (lägst iOS 9)
- Appen Min Hälsa installerad. Ladda ner appen via Google Play för Android eller AppStore för iPhone/iPad
- Mobilt BankID
- Hörlurar med mikrofon för bästa ljudkvalité
1. Installera appen Min Hälsa
Du behöver först installera appen Min Hälsa på din mobil eller surfplatta. För att du ska kunna ansluta dig till videomötet behöver du även identifiera dig med Mobilt BankID.
2. Starta appen Min Hälsa
Öppna appen Min Hälsa och välj Region Jönköping. Det här kommer att sparas till nästa gång du använder appen.
Logga in med BankID för att se ditt inplanerade videomöte.
3. Koppla upp dig till videomötet
När du har loggat in ser du dina kommande videomöten. Under pilen kan du se mer information. När det är tid för ditt inplanerade vårdmöte väljer du Gå till besöket för att starta videomötet.
4. Videomötet

Nu ska videomötet starta upp och du hamnar i väntrummet tills vårdpersonalen släpper in dig i mötet. När personalen ansluter sig kommer bild och ljud kopplas upp. Det här kan ta en liten stund.
Se till att slå på ditt ljud och din kamera genom att klicka på symbolerna. Är symbolerna täckta med ett streck är de avaktiverade. Använd hörlurar för bäst ljudkvalitet.
Lyckas du inte få videomötet att fungera?
Prova att avsluta videomötet och sedan att starta upp mötet igen. Fungerar det inte ändå kommer du att bli uppringd av vårdpersonalen.
5. Avsluta videomötet
I slutet av mötet kommer vårdpersonalen fråga dig några korta frågor om hur du upplevde videomötet. Avsluta videomötet genom att välja den röda knappen.
Anslut via 1177 i webbläsaren
Det här behöver du
- Stabil internetuppkoppling
- En dator med webbkamera (finns ofta inbyggd i bärbar dator)
- Hörlurar med mikrofon för bäst ljudkvalitet
- BankID på datorn, Mobilt BankID eller Freja eID Plus på din telefon
Anslutningen kan se annorlunda ut på din dator. Det kan bero på att du använder en annan webbläsare eller en annan typ av dator. Men stegen är alltid samma.
2. Lägg till din mottagning
För att hitta ditt bokade videomöte behöver du söka upp den vårdmottagning som du har inbokat möte med. Klicka på Hitta och lägg till under Mottagningar och sök upp din mottagning.
Lägg sedan till mottagningen - då sparas den på din startsida och är lättillgänglig nästa gång du loggar in i e-tjänsterna.
3. Se ditt planerade videomöte
Klicka på Av- och omboka tid för att se ditt planerade videomöte. För att gå vidare klickar du på länken som leder till videomötet.
Länken finns tillgänglig tidigast två timmar innan det planerade videomötet.
4. Installera Skype för företag i webbläsaren
För att ansluta till mötet behöver du första gången installera Skype för företag i din webbläsare. Beroende på vilken webbläsare du använder kan det se annorlunda ut för dig, men stegen är samma.
Välj att ladda hem och installera Skype för företag mötesapp för webbläsare. Öppna den nedladdade filen och installera i webbläsaren.
5. Anslut till videomötet


Välj att logga in som gäst i Skype för företag och skriv ditt tilltalsnamn. Klicka sedan på Anslut till mötet för att koppla upp dig till videomötet.
Får du frågan om du vill tillåta Skype för företag ska du godkänna detta för att koppla upp dig till videomötet.
Du hamnar i väntrummet tills vårdpersonalen släpper in dig i mötet. När personalen ansluter sig kommer bild och ljud kopplas upp. Det här kan ta en liten stund.
Se till att slå på ditt ljud och din kamera genom att klicka på symbolerna. Är symbolerna täckta med ett streck är de avaktiverade. Använd hörlurar för bäst ljudkvalitet.
Lyckas du inte få videomötet att fungera?
Prova att avsluta videomötet och sedan att starta upp mötet igen. Fungerar det inte ändå kommer du att bli uppringd av vårdpersonalen.
6. Avsluta videomötet
I slutet av mötet kommer vårdpersonalen fråga dig några korta frågor om hur du upplevde videomötet. Avsluta videomötet genom att klicka på den röda knappen.