OPERATIONER AV KÖNSORGAN OCH URINVÄGAR

Gynekologisk skrapning

Gynekologisk skrapning innebär att en läkare tar bort blod, slemhinna eller annan vävnad från livmoderns insida. Det är en mycket vanlig operation. Skrapning kan göras för att undersöka förändringar i livmodern eller för att minska en kraftig blödning, men skrapning kan även göras vid missfall och abort.

Förberedelser

Vid gynekologisk skrapning tar en läkare bort blod, slemhinna eller annan vävnad från livmoderns insida.

Vid gynekologisk skrapning får du lokalbedövning eller så kan du bli sövd. Vid lokalbedövning sprutas bedövningsmedel in vid sidan av livmoderhalsen via slidan. Om du ska bli sövd får du inte äta på minst 6 timmar innan operationen. Du kan dricka klara drycker fram till några timmar före operationen. Exempel på klara vätskor är saft, läskedryck, kaffe och te utan mjölk. Om magen är tom minskar risken för att du kräks om du sövs.

Det kan göra ont efter en skrapning och därför kan du få smärtlindrande läkemedel redan före operationen.

Vid skrapning för att göra abort eller vid missfall är det vanligt att du först får läkemedel som gör att livmoderhalsen mjukas upp.

Så går skrapningen till

En skrapning utförs oftast på en operationsavdelning. Livmoderhalsen är mycket trång, bara några millimeter vid. Därför måste den försiktigt vidgas innan skrapningen påbörjas.

Skrapning på grund av blödning eller misstänka cellförändringar

När du ska skrapas på grund av att du har blödningar eller cellförändringar behöver livmoderhalsen vidgas tills den blir sex millimeter i diameter. Därefter för läkaren in en liten skrapa, en så kallad kyrett, via slidan och vidare genom livmoderhalsen.

Läkaren skrapar ut blod, slemhinna och eventuellt annan vävnad från livmoderns insida.

Provet skickas sedan för mikroskopisk undersökning.

Om du är lokalbedövad kan det kännas lite obehagligt men det gör inte ont. Skrapningen tar fem till tio minuter.

Skrapning på grund av missfall eller vid abort

När du skrapas på grund av missfall eller abort vidgas livmoderhalsen försiktigt tills den är nio till elva millimeter i diameter. Därefter för läkaren in en sug in i livmoderhålan som suger ut foster och moderkaka. Operationen tar två till fem minuter. I samband med operationen kan du välja att sätta in en spiral eller p-stav.

Så mår du efteråt

Det kan göra lite ont ett par timmar efter en skrapning. Oftast får du smärtlindrande läkemedel redan före ingreppet och vid behov efteråt.

Det kan också blöda lite under några dagar. Blödningen kan vara något rikligare och mer långvarig när du har skrapats efter missfall eller vid abort.  Men blödningen ska inte vara längre än tre veckor. Mensen kommer ofta redan efter en månad. Så länge du blöder färskt blod ska du avstå från samlag, bad och hård fysisk träning.

Ta det lugnt efter operationen 

Du behöver inte sjukskriva dig efter en skrapning, men själva operationsdagen kan du få mera ont om du rör dig mycket. Försök därför att planera dagen så att du har möjlighet att vila.

Stöd vid missfall och abort

Om du känner att du vill prata med en kurator vid ett missfall eller en abort finns den möjligheten både före och efter behandlingen. Du kan få kontakt med en kurator genom en läkare eller en sjuksköterska på mottagningen.

Varför görs skrapningen?

En gynekologisk skrapning görs oftast för att undersöka orsaken till blödningar och för att behandla blödningar. Skrapningar görs även vid kirurgisk abort och ibland vid missfall.

Skrapning för att undersöka orsaken till blödningar

En skrapning kan till exempel göras för att hitta orsaker till att du blöder mellan dina menstruationer eller efter klimakteriet. Sådana blödningar är vanliga och behöver inte tyda på någon sjukdom. Orsaken till sådana blödningar kan vara att hormonerna är i obalans, till exempel före klimakteriet eller om du har hoppat över någon ägglossning.

Blödningen kan också orsakas av någon förändring inne i livmodern, som en ofarlig slemhinnepolyp eller en muskelknuta.

I vissa fall kan blödningar också bero på livmodercancer. De flesta som får livmodercancer blir av med sjukdomen efter behandling.

Skrapning för att stoppa en pågående kraftig blödning

En skrapning kan ibland vara det bästa sättet att snabbt få stopp på stora blödningar från livmodern om blödningen beror på att slemhinnan i livmodern är mycket tjock. När den förtjockade och blödande slemhinnan skrapats bort minskar blödningen.

Skrapning efter missfall

Vid missfall är det vanligast att låta kroppen själv sköta missfallet med hjälp av läkemedel. Skrapning behövs därför ganska sällan.

Men vid följande tillfällen kan du få bli skrapad:

  • Behandlingen med läkemedel hjälper inte, utan blod, slemhinna och rester av graviditeten finns kvar i livmodern efter ett missfall.  
  • Du väljer själv att göra en skrapning istället för att försöka med läkemedel.
  • Du har ont och blöder mycket och länge.

Skrapning vid abort

En abort framkallas oftast med läkemedel. Före tolfte veckan kan du istället välja en skrapning för att avbryta graviditeten.

Biverkningar eller komplikationer

Det är ovanligt att få komplikationer efter en skrapning.

Infektioner

Det finns en liten risk för att få en infektion efter en skrapning, men det är ovanligt. Då känner du smärtor som håller i sig mer än någon dag och som förvärras. Du kan också få feber och börja blöda mera. En infektion eller långvarig blödning efter en abort eller missfall kan bero på att det finns lite rester av graviditeten kvar, till exempel fosterhinnor. Man försöker i det längsta att undvika att göra om skrapningen. Det beror på att risken att skada slemhinnan i livmodern ökar om du gör en ny skrapning. Därför behandlar man kvarvarande rester med mediciner i första hand.

Skrapan kan göra hål i livmoderns vägg

Livmoderns vägg kan ibland vara ganska tunn och någon enstaka gång kan skrapan gå igenom väggen. Det blir sällan en allvarlig skada och väggen läker snabbt. När det händer observeras du noga efteråt så att du inte får en blödning från livmoderväggen.

Bra att sluta röka

Om du röker är vinsterna många med att sluta inför en operation. Såren läker snabbare, blodcirkulationen och konditionen förbättras så att du återhämtar dig fortare. Det bästa är att sluta röka helt, men om det inte lyckas så är det bra om du kan avstå från rökning före operationen och även de första veckorna efteråt. Om du behöver hjälp med att sluta röka kan en läkare berätta vilket stöd som finns att få.

När är skrapning olämpligt?

Om du har en känd missbildning på din livmoder kan skrapning innebära större risker. Då kan du få behandling med läkemedel i stället.

Till toppen av sidan