Lek

Ge barnet språklust - läs tillsammans

Innehållet gäller Jönköpings län

Att titta i böcker och läsa tillsammans med sitt barn är ett härligt sätt att vara nära varandra. Man får tillfälle till goda samtal. Böcker, berättande och läsning stimulerar barnets språkutveckling. Barnet tränar sin fantasi, kreativitet, koncentration och får många möjligheter att lära sig nya ord.

En familj sitter i soffan och läser tillsammans. Illustration.

Lagom svåra böcker

Välj en bok som är lagom svår och som är anpassad till barnets språkliga nivå och intresse. Låna gratis på ditt bibliotek. Bibliotekspersonalen hjälper dig gärna.

Trivsamt och mysigt

Försök att hitta en lässtund varje dag. Ha det lugnt och rofyllt runt omkring er, utan störande ljud. Sitt bekvämt och ha kropps- och ögonkontakt med ditt barn. Låt boken och berättandet vara huvudsaken och låt inte annat avbryta. Ditt barn älskar att lyssna på din röst, även om du själv inte tycker att du läser så bra.

”Pratläs” boken

Berätta med dina egna ord, på ditt eget språk och med bilderna som stöd. Knyt an till barnets egna erfarenheter. Då är det lättare att anpassa boken till ditt barn.

Visa bilderna

Peka ut de viktigaste bilderna som passar till texten samtidigt som du berättar. Då hjälper du ditt barn att rikta sin uppmärksamhet på det som är viktigt i texten. Barnet får lättare att förstå och följa med i berättelsen.

Överdriv gärna

Var inte rädd för att ”spela teater”när du läser. Använd gärna ljud, miner och gester. Överdriv betoningen, gör pauser (speciellt för överraskningseffekter) och härma saker i texten. Lek med rösten, gör rösten pipig eller använd basröst för att illustrera olika figurer. Det fångar barnets intresse och uppmärksamhet.

Låt ditt barn vara med

Låt barnets intresse och tempo styra bokläsningen. Häng med på det barnet visar intresse för, till exempel bilder, och sätt ord på det. Vänta in och fånga upp barnets ord, gester och ljud.

Berätta tillsammans

När ni läst samma bok några gånger, kan ni tillsammans berätta till bilderna och hjälpas åt att komma ihåg vad boken handlade om.

Tips på böcker och film

Böcker 

Förslag på böcker att titta i och läsa:

Film

I filmen ”Hitta språket!” får du enkla, lekfulla och roliga exempel på vad du själv kan göra i vardagen för att sätta fart på ditt barns språkutvecklig. Filmerna finns på flera olika språk och passar för barn i åldern 0-5 år.

Till toppen av sidan