Tänder

Hål i tänderna – karies

Du får hål i tänderna när skadliga bakterier bildar syror som löser upp tandytan. Ett annat ord för sådana tandskador är karies.

Du får lättare karies på de delar av tänderna där det lätt samlas bakterier. Det gäller till exempel mellan tänderna, där det är svårt att rengöra ordentligt.

Kontrollera tänderna regelbundet hos en tandläkare eller tandhygienist. Be om råd om hur du ska sköta dina tänder för att inte få hål i dem.

Symtom

Kronan är en synlig del av tanden. Den är täckt med emalj. Emaljen kan gradvis lösas upp och du får ett hål i tanden. En rot som är oskyddad kan också få hål.

Början på ett hål kan ses som en vit fläck eller rand på emaljen och en mörk fläck på roten. Ibland sitter skadan på dolda ytor av tanden. Sådana skador kan upptäckas med hjälp av undersökning med röntgen.

Tidig karies känns inte, men när hålet blir djupare kan du känna ilningar eller isningar i tanden. Om du får tandvärk kan det betyda att skadan gått så djupt att nerven i tanden blivit inflammerad.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en tandvårdsmottagning så snart det går om du har ilningar eller tandvärk.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Kontrollera tänderna regelbundet

Det är bra att kontrollera sina tänder med jämna mellanrum. Då finns det möjlighet att upptäcka om det är hål på gång. Du kan få råd och tips på hur du ska sköta dina tänder.

Hur kan jag undvika hål i tänderna?

Det finns några enkla sätt att minska risken att få hål i tänderna:

  • Undvika att småäta mellan måltiderna, särskilt sådant som innehåller socker och klibbar fast på tänderna.
  • Borsta tänderna noggrant med fluoridtandkräm varje morgon och kväll.
  • Gör rent mellan tänderna, till exempel med tandtråd varje dag.
  • Ta extra fluoridtillskott om din tandläkare eller tandhygienist bedömer att det behövs.
  • Stärka utsöndring av saliv i munnen, som skyddar mot karies.

Muntorrhet ger risk för karies

Vissa läkemedel och behandlingar kan ge muntorrhet. Berätta alltid för din tandläkare och tandhygienist vilka sjukdomar och läkemedel du har. Då kan du få råd om hur du ska förebygga karies och andra tandsjukdomar.

Undersökning

Tandläkaren eller tandhygienisten undersöker om du har början till hål någonstans eller ett hål. Det gör hen genom att undersöka varje tand med en så kallad sond och en spegel. Ofta tas också röntgenbilder. Då upptäcks karies lättare på tandytor som är svåra att se.

Du får råd om hur just du ska göra för att minska din risk att få hål i tänderna. Du kan få råd om detta:

  • Kostråd om hur du minskar ditt sockerintag.
  • Råd för att göra rent tänderna på ett bättre sätt.
  • Råd om att eventuellt ta fluoridtillskott eller på annat sätt skyddar tänderna.

Om du följer råden kan små kariesskador läka och du behöver ingen lagning.

Behandling

Om du har ett hål kan det behöva lagas. Lagningen består av två moment:

  • Att ta bort den skadade delen av tanden.
  • Att ersätta det tandmaterial som tagits bort med annat material som lagar tanden.

Oftast använder tandläkaren en borr för att ta bort den skadade delen av tanden. Det finns också ett medel som löser upp skadan så att tandläkaren kan skrapa bort den förstörda delen. Om tanden behöver lagas brukar tandläkaren försöka behålla så stor del av tanden som möjligt.

När den skadade delen av tanden är borttagen fylls hålet med ett material som bygger upp tanden. Det kan vara plastkomposit, porslin eller någon gång guld.

Om tandskadan är mycket stor kan det vara bättre att ta bort tanden än att göra en lagning.

Behandlingen går oftast fort och ger sällan obehag. Du väljer själv om du vill ha bedövning eller inte i den tand där lagningen görs.

Lider du av tandvårdsrädsla kan du få hjälp för den.

Vad händer när jag får karies?

Socker och andra kolhydrater i maten tar sig lätt in i beläggningar av bakterier som alltid finns på tänderna. Där bryts sockret ner av bakterier, till exempel kariesbakterier. Det bildas plack och syra som fräter på tänderna.

Syran brukar verka i ungefär en halvtimme efter att du ätit. Oftast kan saliven i munnen neutralisera syrorna och reparera om det blivit en skada på en tand. Om det finns fluorid i beläggningen av bakterier eller saliven hjälper det saliven att reparera.

När du får hål i en tand sker det ganska långsamt. Tandytan blir ojämn och porös och med tiden finns ett hål. Om inte hålet lagas tränger bakterierna allt längre in i tanden och kan nå rotkanalen och infektera pulpan, den innersta delen av tanden.

Infektionen kan spridas ut i käkbenet och ge skador även där.

Det finns nationella riktlinjer för tandvård

För att alla ska få en jämlik vård finns det nationella riktlinjer för vissa sjukdomar. Där kan du bland annat läsa om vilka undersökningar och behandlingar som kan passa bra vid tandsjukdomen.  

Riktlinjerna innehåller rekommendationer. Tandvårdpersonalen måste ändå bedöma vad som passar varje enskild patients behov och önskemål.  

Det är Socialstyrelsen som tar fram de nationella riktlinjerna. Riktlinjerna är skrivna för chefer och andra beslutsfattare, men det finns också versioner som är skrivna direkt till patienter. Där kan du läsa vad som gäller för just din sjukdom.  

Här kan du läsa patientversionen av de nationella riktlinjerna för tandvård

Mer på 1177.se

Så håller du tänderna rena

Förutom tandborste finns det många andra hjälpmedel för att hålla tänderna rena.

Bra mat och dryck för tänderna

Att undvika socker i mat och dryck skyddar tänderna.

Att behandla tänderna med fluorid

Fluorid skyddar tänderna från bakterier som ger karies. Du får i dig fluorid genom maten, men ofta behövs ett tillskott.

Till toppen av sidan