Sterilisering

Skriv ut (ca 2 sidor)

Sterilisering innebär att man genom en operation tar bort möjligheten att bli eller göra någon gravid. Varken sexlusten eller förmågan till ett aktivt sexliv påverkas av att man steriliserar sig.

Skriv ut

Så här fungerar en sterilisering

Så här fungerar en sterilisering

En man som steriliseras får lokalbedövning och sedan skärs båda sädesledarna av. När en kvinna steriliseras gör man så att passagen genom äggledarna blockeras. Detta kan göra genom titthålskirurgi eller direkt via slidan och livmodern. Om steriliseringen görs genom titthålskirurgi är man sövd, men om den görs via slidan räcker det att man får smärtstillande medicin. Man kan då vara vaken om man tycker det känns okej. Man kan oftast åka hem från sjukhuset samma dag.

Att sterilisera sig är inte samma sak som att bli kastrerad, vilket betyder att testiklarna eller äggstockarna opereras bort. Utan efter en sterilisering forsätter hormoner, spermier eller ägg att produceras som vanligt.

För män är skillnaden är att spermierna inte kan komma ut i sädesvätskan. Man får alltså utlösning som vanligt, men det finns inga spermier i sädesvätskan.

Som kvinna fortsätter man att producera ägg och hormoner som vanligt även efter en sterilisering. Man får mens som tidigare. Skillnaden är att ägg och spermier inte längre kan mötas i äggledaren och då kan det inte heller ske någon befruktning.

Man måste ha fyllt 25 år för att få sterilisera sig. Om man vill sterilisera sig börjar man med att boka en tid på en vårdcentral. Där skriver en läkare remiss till en kirurg som utför steriliseringen.

Före operationen måste man träffa en kurator, barnmorska eller läkare, som förklarar vad en sterilisering innebär. Man får skriva på papper där man intygar att man förstår vad en sterilisering betyder och att man inte kan bli, eller göra någon gravid efteråt. Kostnaden för en sterilisering varierar mellan olika landsting.

Fäll ihop

När passar sterilisering?

När passar sterilisering?

Om man vet säkert att man aldrig vill ha barn, eller att man inte vill ha fler barn, är metoden både mycket säker och bekväm. Risken att bli eller göra någon gravid när man är steriliserad är mycket liten.

Fäll ihop

När passar inte sterilisering?

När passar inte sterilisering?

Det är ofta svårt och komplicerat att ångra sig och det är inte ens säkert att det går. Därför ska man vara säker på att man aldrig vill ha barn eller inte vill ha fler barn innan man steriliserar sig.

Fäll ihop

Sterilisering i Jämtland Härjedalen

Jämtland Härjedalen

Sterilisering i Jämtland Härjedalen

Kvinnlig sterilisering

Vänd dig till en barnmorska på hälsocentralen för rådgivning och remiss. Operationen görs sedan av kvinnosjukvården på Centraloperation vid Östersunds sjukhus. Operationen kostar 2500 kronor. Den avgiften betalar du när du anmäler dig i centralkassan på Östersunds sjukhus – alltså samma dag som steriliseringen ska genomföras. Sterilisering ingår i vårdgarantin, men avgiften för operationen räknas inte in i högkostnadskortet. Utöver det tillkommer det eventuella avgifter för  besök hos barnmorska eller läkare på en hälsocentral eller i Kvinnosjukvården. De kostnaderna täcks däremot in i högkostnadskortet. Besök för rådgivning om preventivmedel hos barnmorska på en hälsocentral är kostnadsfritt.

Manlig sterilisering (vasektomi)

Manlig sterilisering utförs på Specialistvården Campus, av läkare från Kirurgimottagningen på Östersunds sjukhus. Om du önskar att sterilisera dig kan du kontakta din hälsocentral för att få en remiss eller själv skicka in en egen vårdbegäran till Kirurgimottagningen på Östersunds sjukhus.

Remissen eller den egna vårdbegäran bedöms sedan på Kirurgimottagningen. Om bedömningen blir att en operation ska göras, så skickas i så fall remissen/egen vårdbegäran vidare till Specialistvården Campus. Där tar en sjuksköterska hand om den fortsatta planeringen.

Det första läkarbesöket för rådgivning kostar 300 kronor. För ingreppet i sig och uppföljning efteråt betalar du 2500 kronor. Avgifterna betalas före besök/operation. Faktura skickas inte. Kostnaderna ingår inte i högkostnadsskyddet.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Senast uppdaterad:
2014-05-20
Redaktör:

Anna åkerman, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Sofia Alsing, barnmorska, Sesammottagningen, Danderyds sjukhus.


Jämtland Härjedalen
Tillägg uppdaterade:
2017-04-06