Ménières sjukdom

Allmänt

Menieres sjukdom kan visa sig genom yrselattacker, hörselnedsättning och sus i ena örat, så kallad tinnitus. Sjukdomen anses bero på ett för högt tryck i de vätskefyllda gångarna i innerörat.

Oftast börjar besvären i 40-årsåldern, ibland lite senare. Om du har en släkting med Ménières sjukdom ökar risken att du själv kan få den. Skadlig stress och sömnbrist kan göra att du lättare får attacker. Ménières sjukdom är lika vanlig hos kvinnor som hos män, men det är mycket ovanligt att barn får den.

Ibland kan det gå flera år utan att du känner av några besvär, men du kan också få upprepade anfall under flera veckor. Sjukdomen kan orsaka långvariga besvär med nedsatt hörsel och tinnitus.

Symtom

Yrselanfall är ett vanligt symtom för Ménières sjukdom. Det känns som om du har åkt karusell. Dessutom får du ofta

  • hörselnedsättning på ena örat
  • lock och tryckkänsla i ena örat
  • tinnitus i ena örat.

Besvären pågår ofta mer intensivt i 4-5 timmar och avtar sedan. Ibland kan man få en föraning om ett anfall med symtom som ljudförvrängning, tinnitus och tryck i ena örat.

Behandling

Det underlättar ofta att lära sig hantera sjukdomen och försöka leva på ett sätt som minskar symtomen. Det kan till exempel vara bra att undvika skadlig stress, att äta saltfattig mat och att vara fysiskt aktiv. Hos patientföreningar kan man få stöd och goda råd för att minska besvären.

Under attackerna kan medicin mot illamående hjälpa. Det finns behandling som kan ta bort yrselattackerna men det finns ingen säkerställd behandling mot hörselnedsättning och tinnitus.

När ska man söka vård?

Om du misstänker att du har Ménières sjukdom kan du kontakta en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:
2016-04-18
Redaktör:

Jenny Andersson, 1177 Vårdguiden.

Granskare:

Mikael Karlberg, läkare, specialist i öron-näsa-halssjukdomar, Skånes Universitetssjukhus, Yrselcenter Skåne