De Quervains syndrom

Skriv ut (ca 2 sidor)

De Quervains syndrom innebär att det gör ont i handleden på den sidan där tummen sitter. Det gör ont framför allt när du rör på tummen och beror på att du har fått en inflammation i en senskida.

Skriv ut

De Quervains syndrom är vanligt och det är framför allt kvinnor som får sjukdomen. Orsaken till inflammationen är inte känd men upprepade, ensidiga rörelser med handen och tummen är troligtvis en av anledningarna. En annan orsak tros vara hormonförändringar i kroppen. Det är till exempel vanligt att kvinnor får sjukdomen direkt efter en förlossning.

Sjukdomen kan gå över av sig själv, men ofta krävs det en operation för att du ska bli frisk.

Hand som visar skelettet och senskidan Om du har de Quervains syndrom är senskidan till tummens sträcksenor inflammerad och förtjockad.

Symtom

Symtom

Om du har de Quervains syndrom får du ont i handleden på den sidan där tummen sitter. Smärtan strålar ner mot tummen och känns som mest när du rör på tummen. Det kan också vara svårt att använda tumgreppet och att lyfta föremål.

Fäll ihop

Behandling

Behandling

Om du har möjlighet att vila handen kan sjukdomen ibland gå över av sig själv. Det är enklare att vila handen med hjälp av en stödskena. En sådan stödskena bör utprovas inom sjukvården för att den ska göra bäst nytta. 

Har du väldigt ont kan du pröva att ta värktabletter som samtidigt motverkar inflammationen. Du kan få läkemedlen utskrivna av läkare eller köpa själv på apotek. Exempel på läkemedel är Ibumetin, som innehåller ibuprofen, eller Eox, som innehåller naproxen. Ibland kan du behöva få en kortisonspruta för att dämpa inflammationen.

Om du inte blir bättre av att vila handen eller efter att du fått en kortisonspruta behövs ofta en operation där läkaren öppnar den inflammerade senskidan. Senan kan då röra sig fritt och inflammationen läker. Operationen tar ungefär en halvtimme. Du behöver inte vara sövd utan det räcker oftast med lokalbedövning. Läkningen efter operationen tar ungefär två veckor. Du kan använda handen, men det brukar göra ont i början.

Fäll ihop

När ska du söka vård?

När ska du söka vård?

Om du har ont och har svårt att använda handen kan du kontakta en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Senast uppdaterad:
2015-09-01
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Katrin Hint, skolöverläkare, specialist i allmänmedicin och kirurgi, Pysslingens skolor, Stockholm

Illustratör:

Kari C Toverud, certifierad medicinsk illustratör, Oslo, Norge