Det finns flera orsaker till att barn kissar på sig. Ibland kissar barnet inte på sig, utan besvären kan i stället märkas genom att hen kissar väldigt ofta.
Det är ovanligt att barn kissar på sig helt okontrollerat, utan att märka att det händer och utan att kunna avbryta.
Vanliga orsaker är att
- nervsystemet inte är färdigutvecklat
- barnet glömmer att kissa
- barnet inte uppfattar kroppens signaler
- barnet har förstoppning
- barnet har svårt att tömma urinblåsan.
Nervsystemet som kontrollerar urinblåsan är inte färdigutvecklat
En av de vanligaste orsakerna till att barn kissar på sig dagtid är att nervsystemet som kontrollerar urinblåsan inte har utvecklats färdigt. Urinblåsan kan då plötsligt dra ihop sig utan att den är full, och barnet känner att hen måste kissa. Inom vården brukar det kallas för att barnet har en överaktiv urinblåsa, eller en överaktiv blåsa.
Hos vissa barn kommer en skvätt urin, medan andra barn har lärt sig att knipa eller att sätta sig på huk och trycka hälen mot urinrörsöppningen.
Barnet glömmer att kissa eller kan inte uppfatta kroppens signaler
En annan vanlig orsak till att barn inte hinner till toaletten i tid är att de inte kan ta emot signaler från flera håll samtidigt. De väljer bort den signal som inte är intressant. När barnet till exempel är upptagen av lek väljer hen mer eller mindre medvetet att inte gå och kissa.
Barnet har förstoppning
Det är vanligt att barn som har en förstoppning ofta känner sig kissnödiga. Det beror på att tarmens och urinblåsans nerver ligger nära varandra. Vid en förstoppning kan inte urinblåsan arbeta som den behöver. Den får inte heller tillräckligt med plats. Många kissar därför på sig.
Barnet har svårt att tömma urinblåsan
Ibland töms inte urinblåsan helt och hållet.
Det kan märkas på flera sätt. Barnet kan till exempel ha ett eller flera av dessa symtom:
- Barnet har svårt att komma igång att kissa.
- Barnet behöver krysta eller trycka på magen för att komma igång att kissa.
- Urinen kommer i småskvättar, barnet kissar ofta.
- Urinstrålen är svag.
- Det tar lång tid att kissa.
En vanlig orsak till att barnet inte kan tömma urinblåsan är att hen är att barnet inte ger sig själv tid att kissa klart.
En annan orsak är att en del barn med överaktiv blåsa lär sig att stänga musklerna i urinröret. Barnet gör så för att inte behöva kissa så ofta. Det gör att musklerna i urinblåsan får trycka ut urinen mot ett delvis stängt urinrör. Då kan urin bli kvar och urinblåsan blir inte helt tömd. Det gör att blåsan tänjs ut allt mer. Barnet känner då inte lika bra när hen behöver kissa. Musklerna i urinblåsan blir svagare och barnet kissar alltmer sällan.
Övriga orsaker
Ibland kan besvären bero på att det finns bakterier i blåsan. Barnet kan till exempel ha fått en urinvägsinfektion. Det är ovanligt men ibland kan besvären bero på medfödda missbildningar i urinvägarna och neurologiska skador.