Infektioner på huden

Badhusfötter

Badhusfötter orsakas av bakterier som ibland finns i till exempel simbassänger och badtunnor. Vanliga symtom är att det gör ont under fötterna och att huden blir svullen och varm. Besvären brukar försvinna av sig själv inom några dagar.

Badhusfötter är en ovanlig sjukdom.

Vad är badhusfötter?

Badhusfötter orsakas av en bakterie som heter Pseudomonas aeruginosa. Det är en bakterie som finns naturligt i vår omgivning och som trivs i varm och fuktig miljö.

Bakterien kan orsaka en inflammation i huden.

Finns runt bassängen

Bakterierna kan finnas till exempel på golvet i bassängen eller på andra ytor runt omkring. De kan också finnas i badleksaker, särskilt sådana som det kan samlas vatten i.

Simhallar brukar kontrollera vattnet regelbundet för att kunna upptäcka bakterien.

Vanligare hos barn

Det är vanligare att barn får badhusfötter än vuxna. Det kan bero på att barn har mjukare hud på fotsulorna och därför lättare kan få små sår av halkskyddet som finns runt bassängen. Bakterien kan lättare få fäste när det finns sår.

Symtom

Det här är vanliga symtom om du har fått badhusfötter:

  • Du får ont under foten.
  • Du kan ha svårt att gå för att det gör så ont.
  • Huden under foten blir svullen.
  • Huden under foten kan kännas varm.
  • Huden under foten kan bli röd på ljusare hud. På mörkare hud syns det röda inte lika mycket.

Symtom kommer inom ett par dygn

Besvären kan komma inom ett eller ett par dygn efter att du har besökt en simhall eller badat i till exempel en badtunna.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du tror att du har badhusfötter. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då får du hjälp att bedöma dina symtom och råd om vad du kan göra själv.

Vad kan jag göra själv?

Det kan kännas skönt att vila fötterna. Du kan prova att ligga med fötterna högt.

Det kan kännas skönt att ha någonting kallt på fötterna. Du kan till exempel linda in en kylklamp i en handduk och kyla huden en stund.

Du som har ont kan använda receptfria, smärtstillande läkemedel.

Undersökning

Du får berätta för en läkare om du har badat i en bassäng eller på annat sätt kan ha riskerat att komma i kontakt med bakterien Pseudomonas aeruginosa.

Om du har ett sår kan läkaren ta ett prov från såret för att se om du har bakterien.

Behandling

Oftast läker badhusfötter av sig själv. Du som är mycket sjuk eller har nedsatt immunförsvar kan behöva få antibiotika.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Informationen ska gå att förstå

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård

Även barn ska få vara delaktiga i sin vård.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning

Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur du ska göra för att få ett hjälpmedel.

Aktuella artiklar

Så fungerar hud, naglar och hår

Huden skyddar våra kroppar mot bakterier, virus och mot solens skadliga strålning. Huden hjälper oss också att hålla kroppstemperaturen på en lagom nivå. Huden lagrar också fett och vätska och hindrar kroppen från att torka ut.

Infektion och inflammation

Vad är en infektion och vad är en inflammation? Det kan du läsa om här.

Till toppen av sidan