Blodkärl

Bråck på stora kroppspulsådern i magen

Ett bråck på stora kroppspulsådern innebär att en del av pulsådern vidgas. Det kan göra att kärlväggen försvagas. De flesta som får ett sådant bråck har inga besvär av det, men om bråcket brister är det livshotande eftersom du får stora inre blödningar. Du kan opereras i förebyggande syfte.

Stora kroppspulsådern leder blodet från hjärtat ut i kroppen. Bråck på stora pulsådern kan finnas i magen, i bröstkorgen eller på båda ställena. Det vanligaste är att bråcket sitter i magen.

Ett annat ord för bråck är aneurysm och om ådern utvidgas nere i magen kallas det bukaortaaneurysm. Aorta är ett annat ord för stora kroppspulsådern.

Halland

Erbjudande om undersökning av stora kroppspulsådern i Halland

I Halland kallas alla män som är 65 år till en ultraljudsundersökning av stora kroppspulsådern.

Undersökningen görs med ultraljud, är helt smärtfri och tar cirka 5 minuter. Du får direkt besked om storleken på ådern är normal eller inte.

Du behöver inte göra något själv för att bli kallad utan får ett brev hemskickat med en reserverad tid. Besöket kostar 150 kr. Eftersom det är en hälsoundersökning gäller inte högkostnadsskydd  eller frikort.

Om du behöver omboka till en tid som passar bättre eller avboka din tid så gör du det enklast via 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Till toppen av sidan