Hjälp oss att bli bättre!

Delta gärna i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att göra och svaren är anonyma.

Du hittar undersökningen här.
Vården i Halland

Ungdomsmottagningen Halland

Innehållet gäller Halland

Till Ungdomsmottagningen kan du som är ung komma med frågor om livet, relationer, sexualitet, om dig själv och din kropp. Oavsett vem du är eller vad du vill prata om är du välkommen. Ungdomsmottagningen är för dig som är mellan 13 och 23 år.

Chatta med oss

Du kan chatta med oss och snabbt få hjälp. I chatten får du svara på frågor om hur du mår. Sedan kan du chatta med en barnmorska eller samtalspersonal. Du kan chatta med oss om alla frågor du har och det går också bra att förnya recept via chatten.

Du kan starta chatten när du vill dygnet runt alla dagar i veckan, och du får snabbt svar under ungdomsmottagningens öppettider.

Chatta med oss här

Läs om hur du ansluter till chatt och videobesök

 

Detta kan du få hjälp med

På Ungdomsmottagningen kan vi svara på dina frågor om kroppen, ditt kön, din könstillhörighet, könssjukdomar, sex och preventivmedel.

Instagram berättar vi mer om vad vi gör för dig.

Vi lyssnar också på vad du har att berätta om hur du mår eller känner dig. Det kan handla om att det är jobbigt i skolan, att känna sig utanför, vara mobbad, vara lyckligt eller olyckligt kär, att ha problem hemma eller med en partner. Du kanske bara behöver prata med en vuxen.

Oavsett vem du är eller vad du vill prata om är du välkommen till Ungdomsmottagningen. Vi är till för alla unga från 13 år till och med 23 år.

Om du är yngre än 13 år och vill ha hjälp med frågor om mens är du välkommen till Ungdomsmottagningen tillsammans med en vuxen.

Besöket hos oss är alltid gratis och vi har alltid tystnadsplikt. Du kan läsa mer om vad tystnadsplikt är längre ner på sidan.

Personalen på ungdomsmottagningen skriver vad du har sökt hjälp för och vilken vård du får, i en så kallad journal. Läs mer om journalen här

Kom som du är.

Hur du mår och känner dig

Alla människor har tankar och frågor om sig själva och sitt liv. Det kan handla om självkänsla, självbild, stress, nedstämdhet, oro, ångest, rädslor, familj, kompisar, partner, sexualitet, könsidentitet och sexuell läggning eller något annat som just du vill prata om. Läs mer på umo.se.

Hos oss kan du prata med en psykolog eller kurator.

Vi har en KBT-behandling online som heter Ångesthjälpen ung. Om du är intresserad av den kan du kontakta din ungdomsmottagning få mer information och hjälp om hur du kan starta behandlingen.

Preventivmedel

Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet och könssjukdomar. Kondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar. Du och den eller de som du har sex med delar på ansvaret för att skydda er.

Läs mer om preventivmedel på umo.se.

Du och din barnmorska på Ungdomsmottagningen kommer gemensamt fram till vilket preventivmedel som passar dig bäst. Gå gärna in på preventivguiden innan ditt besök hos oss.

Kondom

Hos oss kan du komma och hämta kondomer gratis.

Sex

Sex kan vara alla de olika saker man gör och känner när ens kropp eller tankar berörs på ett sexuellt sätt. Man kan ha sex med sig själv eller med en eller flera andra. Läs mer om sex på umo.se.

Har du frågor om sex, könssjukdomar, olika sätt att ha sex, lagar och regler, att njuta av sex och problem med sex, att vilja vänta med sex, sex mot din vilja, sälja/köpa sex, sex för första gången eller något annat som just du vill prata om kan du prata med en psykolog, kurator eller barnmorska hos oss.

Test könssjukdomar

Om du har haft oskyddat sex och misstänker att du fått en könssjukdom är det bra att gå och testa sig. Du måste vänta tio dagar från att du haft oskyddat sex till dess att du kan testa dig. Du kan boka tid hos en barnmorska eller beställa hem ett test på 1177. Läs mer om olika könssjukdomar på 1177.

Klamydiabehandling

Om du fått ett positivt provsvar och vet att du har klamydia kan du komma till oss för behandling. Boka tid hos oss så fort som möjligt.

Då klamydia finns med i smittskyddslagen görs en så kallad smittspårning. Det innebär att du måste berätta vem eller vilka du har haft sex med det senaste året, oavsett om ni har använt någon typ av skydd eller inte. Det du säger till oss är hemligt. De personer du berättar om kommer inte att få reda på vem du är. De kommer bara att få veta att de måste testa sig.

Akutprevention (akut p-piller eller kopparspiral)

Det finns något som kallas för akuta metoder, som du kan använda om du har haft vaginalt samlag utan skydd eller om kondomen har råkat gå sönder. Dessa metoder är akut-p-piller och kopparspiral.

Behöver du hjälp med detta kan du komma in till oss, utan att boka en tid, så hjälper vi dig. Kom så fort som möjligt efter det oskyddade samlaget.

Frågor om kroppen

Kroppen är fantastisk på många olika sätt. Den kan röra på sig, förflytta sig, känna värme och kyla och få oss att njuta. Eftersom du ska leva med din kropp hela livet, är det bra om du kan trivas med den och ta hand om dig själv så att du mår bra.

Har du frågor om din kropp som handlar om pubertet, vikt, utseende, hälsa, kost, sömn och trötthet, ditt kön, bröst eller något annat som just du vill prata om kan du prata med en psykolog, kurator eller barnmorska hos oss. Du kan också läsa om kroppen på umo.se.

Undersökning av ditt kön

Att få sin penis eller pung undersökt går snabbt och gör inte ont. En vanlig anledning till att vilja göra en undersökning är för att man har sett något på penisen eller pungen som man undrar över, som prickar, knottror eller utslag. En annan anledning kan vara att man har något besvär, som att det svider, kliar, gör ont eller att förhuden är för trång.

En gynekologisk undersökning, som också kallas gynundersökning, är en undersökning av utsidan och insidan av underlivet, det vill säga vulva och vagina. En vanlig anledning att vilja göra en undersökning kan vara att du vill veta att allt ser bra ut i underlivet, att du har upptäckt någon förändring, till exempel annorlunda flytningar, eller har besvär som att det kliar, är irriterat eller gör ont.

Graviditetstest

Hos oss på Ungdomsmottagningen kan du komma för att göra ett graviditetstest. 

Du som har bokat en tid för att göra graviditetstest hos oss behöver förbereda dig inför ditt besök

Mens

Mens är den blödning från livmodern som kommer ungefär en gång i månaden från och med puberteten. Har du frågor om mens, att skjuta upp mensen, mensvärk, mensskydd, riklig mens, oregelbunden eller utebliven mens, eller något annat som just du vill fråga om kan du boka en tid hos en barnmorska.

Vi som arbetar här

På Ungdomsmottagningen i Halland arbetar barnmorskor, samtalspersonal, undersköterskor och läkare. Du kan söka till vilken mottagning du vill, oavsett var du bor.

Vi är en HBTQI+ diplomerad verksamhet

Det betyder att vi är en inkluderande verksamhet för alla, oavsett kön eller sexualitet. 

Boka tid eller kontakta oss

Du kan kontakta oss och träffa oss på flera olika sätt. Du kan

Du kan också komma på drop-in på någon av våra mottagningar. 

Välj en mottagning för att se öppettider, adress, telefonnummer och andra kontaktuppgifter.

Kontrollera att du fyllt i ditt mobilnummer och din e-postadress i dina inställningar här på 1177. Då kan vi skicka en påminnelse på bokade tider och sms till dig. Logga in för att ändra dina uppgifter.

När du bokar ett videobesök eller startar en chatt med oss får du ett sms. I smset finns en länk till videobesöket så att du snabbt och enkelt ska komma rätt. Smset går inte att avaktivera. Vill du inte ha sms av oss får du gärna ringa oss istället.

När du fyllt 24 år

Du är välkommen till Ungdomsmottagningen hela det året som du fyller 23 år. När du fyllt 24 år kan du kontakta en annan mottagning. Till exempel din vårdcentral, Kvinnohälsovården eller en STI-mottagning.

Vet du inte vilken mottagning du ska kontakta kan du ringa till 1177 eller till Ungdomsmottagningen och fråga.

Länkar

Vi vill tipsa dig om att läsa mer på andra webbplatser. 

Tystnadsplikt och anmälningsplikt

Tystnadsplikt

Det är viktigt att du vågar be oss om hjälp när du behöver det. Det är också viktigt att du vågar vara ärlig när du ska berätta hur du mår och hur du har det.

Därför finns det lagar som ska se till att information om dig hålls hemlig, det kallas för sekretess. Det betyder att vi som arbetar på ungdomsmottagningen inte får låta andra se vad som skrivs om dig på mottagningen. De får inte heller berätta saker om dig för vem som helst. Att vi inte får prata om dig med andra kallas för tystnadsplikt.

Läs mer om tystnadsplikt på umo.se

Anmälningsplikt

Anmälningsplikten är till för att du ska få hjälp om du till exempel blir dåligt behandlad hemma, inte får tillräckligt med mat eller blir utsatt för övergrepp. Det kan också handla om att du skadar dig själv på något sätt, till exempel genom att använda droger eller alkohol. Det brukar kallas att du far illa.

Anmälningsplikten innebär att vi som arbetar på ungdomsmottagningen måste göra en så kallad orosanmälan till socialtjänsten om vi tror att du far illa. Det gäller all personal som jobbar inom till exempel skolan, sjukvården eller polisen.

Läs mer om anmälningsplikt på umo.se

Till toppen av sidan