Undersökningar under graviditeten

Du som ska göra graviditetstest på ungdomsmottagningen

Innehållet gäller Halland

Tänk på att:

  • Kissa inte före besöket.
  • Det måste ha gått 2-3 veckor sedan du hade oskyddat samlag innan du gör ett graviditetstest. 

Om du tagit akutpreventivmedel (akut-p-piller eller kopparspiral)

  • Det är viktigt att ta graviditetstest 3-4 veckor efter att du fick akutpreventivmedel för att säkerställa att du inte är gravid. Om du haft samlag tidigare kan du dessutom ha varit gravid innan du fick ditt akutpreventivmedel.
  • Akut-p-piller skjuter upp din ägglossning några dagar. Därför är det viktigt att avstå från samlag, det vill säga penetration i slidan, fram till din nästa mens. Om du väljer att ha samlag ändå är det mycket viktigt att använda kondom under hela samlaget, annars finns en stor risk för att du kan bli gravid.

Om du börjat med preventivmedel på annan dag än mensens första dag

  • Det är bra att du kommer igång med ditt preventivmedel. Därför uppmuntrar vi dig att börja med din preventivmetod direkt. Detta gäller p-piller, p-plåster, p-ring, men även insättning av p-stav och spiral, oavsett var i menscykeln du befinner dig.
  • Om det finns minsta risk för att du kan ha varit gravid när du började med ditt preventivmedel är det viktigt att ta ett graviditetstest 3-4 veckor efter.

Om du tagit ett graviditetstest som är negativt, det vill säga inte visar några graviditetshormoner

  • Om din mens har uteblivit, men graviditetstestet inte visar på några graviditetshormoner behöver du komma tillbaka efter 1-2 veckor för ett nytt test. Då vill vi att du lämnar ett morgonurinprov, eftersom det vid graviditet är högst nivåer av hormoner på morgonen.
  • Du ska även komma tillbaka för graviditetstest om du har andra symtom på graviditet, såsom bröstspänningar, illamående eller trötthet.

Om du är yngre än 15 år, får du alltid en bokad tid på din ungdomsmottagning för att ta ett nytt graviditetstest. Om du inte kommer på din tid hör vi av oss till dig på det sätt vi tillsammans kommit fram till vid ditt tidigare besök hos oss.

Om du är äldre än 15 år, räknar vi med att du själv tar ansvar för att ta ett nytt test. Du kan komma på ”drop in tider” om detta finns på din ungdomsmottagning eller så kan du själv boka en tid genom att logga in.

Passar inte din bokade tid, logga in och omboka den.

Kontakta Ungdomsmottagningen om du har frågor.

Till toppen av sidan