Vården på Gotland

Välja specialistvård på Gotland

Innehållet gäller Gotland

I Region Gotland kan du söka vård direkt till de flesta specialistmottagningar utan remiss från läkare. Undantaget är barnmedicin för barn över 2 år, där remisskrav gäller. Däremot är det ofta bra att ha fått en första bedömning på en vårdcentral.

Om du är folkbokförd i någon annan region och vill söka specialistvård i Region Gotland kan du behöva ha remiss till den mottagning du vill besöka. Ta därför reda på remisskraven i din hemregion.

Så här väljer du

När du söker vård på en specialistmottagning är det viktigt att du vet att du vänder dig rätt. Om du är osäker på var du kan få bäst hjälp är det alltid bra att kontakta den vårdcentral du valt som ett första steg. Du kan alltid ringa till 1177 om du är osäker på vart du ska vända dig.

Om du har fått en remiss från vårdcentralen till någon särskild mottagning behöver du inte göra något. Mottagningen skickar en kallelse till dig. Annars får du själv kontakta sjukhusmottagningen.

Specialistvård du kan kontakta direkt

I Region Gotland krävs ingen remiss utom till barnmedicin för barn över 2 år. Ibland är det ändå lämpligt att först vända sig till en vårdcentral för att få en bedömning.

Det kan till exempel vara så att det krävs att man har gjort en undersökning eller tagit vissa prover innan man får komma till en specialistmottagning.

Hitta och jämföra specialistvård

I tjänsten Hitta vård kan du hitta information om vilka mottagningar som finns, var de ligger, kontaktinformation och telefontider.

För att få mer information om en särskild sjukdom eller behandling kan du söka i det nationella kvalitetsregistret. I kvalitetsregistret samlas fakta om vissa sjukdomar och behandlingar för att kunna utvärdera och förbättra vården för alla patienter.

Väntetider till behandlingen

Väntetiden till olika behandlingar kan variera mellan olika mottagningar. För att jämföra väntetiden i olika regioner kan du läsa på vantetider.se som drivs av Sveriges kommuner och landsting. Ofta kan du också fråga på vårdcentralen om de vet vilken mottagning som kan ta emot snabbt.

Välja specialistvård i annat landsting/region

Regioner har olika regler för val av specialistvård. I en del regioner måste du alltid ha remiss för att få komma till en specialistmottagning. Du kan ta reda på vilka regioner som kräver remiss och i så fall för vilken typ av vård det är remisskrav på Sveriges kommuner och landstings webbplats.

Så hittar och jämför du vårdmottagningar i hela landet

Länk till information om hur du gör för att hitta kontaktuppgifter till vårdmottagningar i hela landet via tjänsten.

Din journal

Om du väljer att söka specialistvård i någon annan region är det inte säkert att den mottagning du valt kan se dina tidigare journaler. Därför kan det vara bra att kontakta din tidigare vårdgivare och berätta att du byter och vart du byter. Berätta också på din nya mottagning var du gått tidigare, så kan de hjälpa till att överföra dina journaler om det behövs. Det är alltid frivilligt att visa gamla journaler för en ny vårdgivare.

Till toppen av sidan