VÅRDEN PÅ GOTLAND

Så söker du vård på Gotland

Innehållet gäller Gotland

Om du inte är akut sjuk kan du ringa 1177 för råd om vård, samt guidning om var du ska vända sig för att få vård. Här på 1177 Vårdguiden finns egenvårdsråd som till exempel beskriver hur du själv tar hand om feber, influensa, vinterkräksjuka med mera och när behov av medicinsk bedömning finns. Sök vård om du behöver det, även i coronatider.

1177 Sjukvårdsrådgivning
På 1177 Vårdguidens e-tjänster kan du bland annat boka tid hos din vårdcentral.

Så gör du som bor på Gotland

Kontakta vårdcentralen

Vänd dig i första hand till din vårdcentral om du behöver råd om din hälsa. På vårdcentralen finns bland annat distriktsläkare som är expert på att bedöma hela kroppen. Vid behov vägleder han/hon dig vidare till andra specialister inom hälso- och sjukvården. På vårdcentralen får du också hjälp med de flesta akuta sjukdomstillstånd. Vårdcentralerna har speciella tider avsatta för akuta besök.

Alla helger har vårdcentralerna en gemensam Primärvårdsjour på Korpenområdet i Visby. Tid till jourmottagningen bokas alltid via Sjukvårdsrådgivningen 1177.

1177 - Råd om vård på webb och telefon

Om du behöver råd om vård när vårdcentralen är stängd (kvällar och helger), ring Sjukvårdsrådgivningen som har öppet dygnet runt. Telefonnumret är 1177. Sjukvårdsrådgivningen är ett komplement till vårdcentralerna.

112 - Vid allvarlig skada eller sjukdom

Om du blir allvarligt sjuk eller om det inträffar en olycka - ring SOS Alarm, telefon 112, och berätta vad som hänt. SOS-operatören larmar de resurser som du behöver för att få hjälp.

Tandvård

Ring alltid först din ordinarie tandläkare.

Har du akuta tandbesvär?

Drop-in jour ersätts med tidsbokning
För att minska smittspridningen av nya coronaviruset ersätts drop-in jourmottagningen med tidsbokning på telefon 0498-20 36 79, telefontid vardagar kl. 8.15-12.00 och kl. 13.00-15.00.

Helgjour
Under helger måste du ringa tandvårdsjouren först.
Telefontid: söndagar mellan kl 09.00–11.00.
Telefon: 0498-20 36 79

Jour under jul- och nyårshelgerna
finns det en jour för bokning på telefon 0498-20 36 79. Jouren är öppen mellan kl. 9.00-11.00 följande dagar; 20/12, 25/12, 27/12, 1/1 och 3/1.

Så gör du som är turist eller besökare på Gotland

Ring 1177 om du blir sjuk och behöver vård eller akut tandvård. 

Om du blir sjuk under din vistelse på Gotland

Om du får feber, hosta, ont i halsen, snuva, huvudvärk eller andra förkylnings- eller covid-19-relaterade symtom, även lindriga:
Stanna på det boende du har på Gotland och undvik fysisk kontakt med andra än personer i ditt hushåll. Tänk på att du ska vara frisk och symtomfri innan du kan resa hem med allmänna transportmedel som färja eller flyg.

Det innebär att du behöver ha en plan för ett reservboende om hyresperioden för ditt semesterboende går ut under tiden du har symtom. Du ska alltså inte resa till din hemort så länge du har symtom.

Om ditt tillstånd försämras och du behöver vård

Stanna i ditt boende och ring 1177 för rådgivning. Där inleds en bedömning från fall till fall om eventuell egenvård, vårdbesök, provtagning eller behov av transport till din hemregion.

Provtagning för covid-19 på Gotland

Läs mer om provtagning här på 1177.se

Om du är i behov av övrig vård eller akut tandvård

Ring alltid 1177 först om du behöver vård, akut tandvård eller rådgivning samt för eventuell tidsbokning.

Om du behöver akut vård, finns Visby lasaretts akutmottagning självklart öppen både för bofasta och besökare på Gotland.

Ingen drop-in

Med anledning av coronapandemin finns det ingen möjlighet till drop-in-mottagning.

112 - Vid allvarlig skada eller sjukdom

Om du blir allvarligt sjuk eller om det inträffar en olycka - ring SOS Alarm, telefon 112, och berätta vad som hänt. SOS-operatören larmar de resurser som du behöver för att få hjälp.

Till toppen av sidan