Hälso- och sjukvård i Gävleborg

Egen vårdbegäran i Region Gävleborg

Innehållet gäller Gävleborg

Du som patient kan skicka in en egen vårdbegäran. Det betyder att du själv kan skriva din remiss och skicka den till önskad mottagning.

I första hand ska du vända dig till din hälsocentral när du behöver vård. Till hälsocentralen behövs ingen remiss. Ibland kan du behöva undersökas hos en mer specialiserad vårdmottagning. Då kan du behöva en remiss. Läkare på hälsocentralen kan skriva en remiss.

Du kan också skriva en egen vårdbegäran. En egen vårdbegäran innebär att du skriver till mottagningen och berättar om hur du mår och varför du söker vård. Alla mottagningar tar inte emot egen vårdbegäran, så det måste du ta reda på först.

Du kan se om mottagningen tar emot egen vårdbegäran om du söker upp mottagningen på sidan Hitta vård. Om valet ”Egen vårdbegäran” finns under ”Våra e-tjänster” tar mottagningen emot egen vårdbegäran.

Du kan skicka in en egen vårdbegäran genom

  • e-tjänsten på 1177.se
  • skriva ett brev till mottagningen där du själv berättar varför du söker vård
  • eller kontakta mottagningen för att få en blankett för egen vårdbegäran.

En egen vårdbegäran bedöms på samma sätt av vårdmottagningen som om den vore en remiss från läkare. Det är viktigt att komma ihåg att en egen vårdbegäran inte betyder att du verkligen har rätt att få specialistvård. Ytterst är det den mottagande verksamheten som avgör vilken vård och på vilken vårdnivå den ska ges. Det kan innebära att du som vårdsökande kan hänvisas till din hälsocentral eller till egenvård.

Egen vårdbegäran när du loggar in på 1177.se

Instruktion egen vårdbegäran 

  • Logga in på 1177.se.
  • Klicka på Hitta och lägg till fler mottagningar.
  • Sök fram den mottagning du vill skicka en egen vårdbegäran till.
  • Klicka på Egen vårdbegäran under rubriken "Våra e-tjänster".
  • Fyll i och skicka in formuläret.

Mer på 1177.se

Remiss och egen vårdbegäran

Ibland kan du behöva få vård på en annan mottagning än den du först hade kontakt med. Då kan du behöva en remiss. Till vissa mottagningar kan du själv skriva en så kallad egen vårdbegäran eller egenremiss.

Till toppen av sidan