Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Hälso- och sjukvård i Gävleborg

Bra att veta innan du ska hem från sjukhuset

Innehållet gäller Gävleborg

Här kan du som behöver fortsatt vård och omsorg efter din tid på sjukhuset läsa om vad som är bra att veta innan du åker hem.

Efter att du har fått vård på sjukhuset ska du tryggt kunna åka hem med det stöd du behöver. Personal på sjukhuset har ett nära samarbete med vården i din hemkommun.

Redan när du skrivs in för vård på sjukhuset kontaktas de som ska hjälpa dig när du kommer hem igen. Det kan vara din hälsocentral, en mottagning på sjukhuset, socialtjänst eller hemsjukvård. I kontakten får vården i din hemkommun också veta vilken dag du förväntas få åka hem. Om du ger ditt medgivande får de också information om varför du vårdas på sjukhus.

Fast vårdkontakt

Under tiden du är på sjukhus kommer du att få veta vem som är din fasta vårdkontakt och var den personen jobbar. Den personen kommer bland annat att hjälpa dig att samordna och planera din fortsatta vård och omsorg i hemmet.

Din fasta vårdkontakt kommer efter ditt medgivande att kalla till en samordnad individuell planering (SIP).

Läs mer om fast vårdkontakt

Inför utskrivning från sjukhuset

När du blir utskriven från sjukhuset och ska åka hem får du skriftlig information om din tid på sjukhuset. Informationen ska innehålla namn och kontaktuppgifter till din fasta vårdkontakt. Du ska också få med dig en lista på vilka läkemedel du ska ta.

Informationen du får vid utskrivningen är en sammanfattning om varför du har fått vård och vad som har hänt under din tid på sjukhus. Planeringen gäller fram tills att du har en samordnad individuell planering (SIP).

Vad är samordnad individuell plan (SIP)?

SIP är en plan som är till för dig som behöver stöd och hjälp från flera håll samtidigt. I planeringen ska det vara tydligt vem som har ansvar för vad. Du ska få veta vilka vårdgivare och omsorgsgivare som ska hjälpa dig. Det ska också vara tydligt vad du och dina närstående kan göra.

  • Det är viktigt att du är trygg i att du vet vad som är planerat för din fortsatta vård.
  • Du ska veta vart du kan vända dig för din fortsatta vård.
  • Du är med och bestämmer målet för den fortsatta behandlingen och vägen dit.

Du är med och bestämmer var planeringen ska äga rum. Den kan göras på sjukhuset men hemma hos dig är oftast det bästa alternativet.

Det kan vara möjligt att vara med på planeringen på distans via video. Det kan underlätta för de anhöriga du vill ska delta i mötet.

Läs mer om samordnad individuell plan 

Till toppen av sidan