Så tillgänglig är Min vård Gävleborg
Så många som möjligt ska kunna använda den digitala tjänsten Min vård Gävleborg. Här kan du läsa om hur tjänsten uppfyller lagen om tillgänglighet. Du kan också läsa om kända tillgänglighetsproblem.
Hur tillgänglig är tjänsten?
Tjänsten är till stor del tillgänglig. Delar av tjänsten är inte helt tillgängliga och Region Gävleborg jobbar hela tiden med att förbättra den. Det som förbättras först är det som anses vara viktigast att åtgärda.
Granskning av tjänsten gjordes senast oktober 2024.
Brister i tillgängligheten
Denna digitala tjänst uppfyller delvis nivå AA i standarden WCAG version 2.1. Se exempel på innehåll som inte är tillgängligt nedan.
Färg, bild och grafik
- Låg kontrast på vissa texter och element. Det förekommer att text och interaktiva element har för låg kontrast, vilket gör det svårt för användare med nedsatt syn att läsa eller navigera.
- Låg kontrast när muspekaren hålls över ett element. På delar av startsidans menyer är kontrasten för låg, vilket kan göra det svårt att uppfatta interaktiva element.
- Endast färg används för att förmedla viktig information. I “Mina ärenden” markeras avbokade möten enbart med färg. Användare som inte uppfattar färgskillnader kan missa information.
- Bildbeskrivningar saknas eller är otydliga. Det förekommer att bilder saknar beskrivande text.
- Mörkt läge saknas (Dark mode). Tjänsten saknar för närvarande stöd för mörkt läge.
Formulär och inmatningsfält
- Otillräcklig återkoppling vid fel i vissa formulär. Vissa formulär visar inte tydlig återkoppling vid fel.
- Vissa formulär saknar etiketter. I bokningsflödet saknar vissa formulärfält tydliga etiketter, vilket bland annat gör det svårt för användare med skärmläsare att förstå fältens syfte.
- Otillräcklig kontrast på kantlinjer för inmatningsfält och knappar. Vissa fält och knappar har kantlinjer med för låg kontrast, vilket gör dem svåra att se och använda.
Specifika skärmläsarproblem
- Fönster som öppnas ovanpå sidan fungerar inte korrekt med skärmläsare. Gäller endast Android-appen. Fokus flyttas inte till fönster som öppnas vid videosamtal, vilket gör det svårt för skärmläsaranvändare att uppfatta att samtalet startat.
- Skärmdelning uppfattas inte av skärmläsare. Under videosamtal informeras inte skärmläsaranvändare när skärmdelning påbörjas.
- Uppläsning av information om ny händelse fungerar inte. Skärmläsaren informerar inte om nya händelser för Mina ärenden i bottenmenyn på startsidan.
Egenmonitorering (endast relevant för kunder med denna funktionalitet)
- Tabeller och grafer är svåra att tolka med skärmläsare. Tabeller och grafer på sidan för mäthistorik är inte optimerade för skärmläsare.
- Skärmläsaren läser upp innehåll bakom popup-fönster I flödet för egenmonitorering läser skärmläsaren ibland upp information som finns bakom popup-fönster, vilket kan förvirra användare.
- Uppläsning av anslutna enheter fungerar inte. Skärmläsaren informerar inte om anslutna enheter i egenmonitoreringsflödet.
- Uppläsning av ny information som dyker upp under flödets gång fungerar inte. Ny information som presenteras i egenmonitoreringsflödet läses inte upp av skärmläsare.
Så testas tjänsten
Region Gävleborg arbetar kontinuerligt med att förbättra tjänsten och dess tillgänglighet. Brister i tillgängligheten åtgärdas löpande. Vi utför regelbundet användningstester och lyssnar på våra användares feedback och synpunkter.
Axess Lab är ett företag som hjälper andra företag och organisationer att testa sina digitala tjänster. Axess Lab gör regelbundet granskningar av tjänsten Min vård Gävleborg.
Kontakta tillsynsmyndigheten
Är du inte nöjd med tillgängligheten i tjänsten kan du ta kontakt med Myndigheten för digital förvaltning, DIGG.