STÖD OCH BEHANDLING PÅ NÄTET

KBT på nätet

KBT är en förkortning av kognitiv beteendeterapi. Fördelen med att få behandling via internet gör att du kan få tillgång till behandlingen var du vill och när det passar dig. Behandlingen kräver att du är aktiv och motiverad.

KBT är en form av terapi som hjälper dig att bli medveten om de tankar, känslor och beteenden som ligger till grund för att du mår psykiskt dåligt, och stöttar dig att göra förändringar för att kunna må bättre. Läs mer om olika terapiformer här.

Internetbehandling med KBT kan bland annat erbjudas till dig som lider av exempelvis depression, social ångest , paniksyndrom, OCD - tvångssyndrom, sömnbesvär och stress.

Vilka erbjuder internetbehandling?

I en del regioner kan det finnas möjlighet att få behandling med KBT via internet. Innan du påbörjar behandlingen kan du ibland behöva träffa en psykolog eller psykoterapeut, som bedömer om behandlingen kan passa för de besvär du har.

Det finns också privata företag som erbjuder KBT via internet, där du själv betalar för behandlingen.

Person som gör kbt-övningar på en dator

Hur går det till?

En internetbehandling kan pågå under en period på mellan fyra och femton veckor. Du loggar in på en webbplats för att läsa om och arbeta med de olika momenten i behandlingen. Behandlingen består av texter och övningar som du gör hemma. Själva behandlingarna brukar vara upplagda i olika steg eller moduler.

Varje vecka går du igenom ett nytt steg, vilket innebär att du dels får läsa en text eller se en film och dels får uppgifter som du ska göra. Varje vecka fyller du i hur du mår så att behandlaren kan följa hur det går för dig.

Du har kontinuerligt kontakt med en behandlare som hjälper dig genom behandlingen. Du har möjlighet att skicka meddelande och frågor till din behandlare. Psykologen svarar på frågor och ger feedback på de uppgifter och övningar du gör. 

Gävleborg

IKBT i Region Gävleborg

Med kognitiv betendeterapi via nätet får du kunskap om hur du kan jobba med din psykiska ohälsa. Du får via ett frågeformulär följa din utveckling under behandlingens gång.

Vad är kognitiv beteendeterapi?

I kognitiv beteendeterapi (KBT) får du kunskap om psykologi och du får prova på olika strategier för att hantera dina svårigheter. Med hjälp av frågeformulär kan du följa din utveckling under behandlingens gång. IKBT sker genom en säker inloggning via 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Får jag stöd i självhjälpsbehandlingen?

Under behandlingstiden har du två till tre uppföljande telefonsamtal med en internetbehandlare som har utbildning i KBT. Du har då möjlighet att ställa frågor och diskutera hur du tycker att det fungerar för dig i behandlingen. Utöver det kan du kontakta handledaren skriftligen vid behov.

Vem passar det?

  • Du som har behov av att arbeta med behandlingen utanför kontorstid.
  • Du som trivs med att ta in information skriftligen och med att fundera över dig själv på egen hand.
  • Du som har förmågan att driva behandlingen vidare genom att ta itu med övningarna och informationstexterna regelbundet.

Vilka olika behandlingar finns det?

Primärvården i Region Gävleborg erbjuder behandlingar om ångest, oro, depression, stress, sömn och självkänsla.

Upplägg

Behandlingarna består av åtta till tretton avsnitt. Du arbetar med varje avsnitt i en vecka. Varje avsnitt består av en faktadel, där du får öka din kunskap om ditt problem, och en uppgiftsdel. Texterna kan innehålla ett brett utbud av förslag på uppgifter att göra. Sedan är det du själv som avgör vad som är bäst utifrån den du är och de värderingar och intressen du har.

Du behöver avsätta några timmar i veckan för arbetet vid datorn och i vardagen när du ska utföra övningarna som du läser om.

Så loggar du in i e-tjänsten

För att använda 1177 Vårdguidens e-tjänster loggar du in. Det gör du enklast med e-legitimation, se film om hur du loggar in med e-legitimation på 1177.se. Om du inte kan använda e-legitimation kan du logga in med lösenord och sms. 

Läs mer om hur du startar du din internetbehandling.

Kontakt

För att få tillgång till IKBT kontaktar du psykosociala teamet på din hälsocentral. Vid frågor om internetbehandling kontaktar du någon av internetbehandlarna nedan. 

Norra Hälsingland - Eva-Lena Jonsgården, 0650-928 16, eva-lena.jonsgarden@regiongavleborg.se

Södra Hälsingland - Anna-Carin Andersson, 0270-770 39, anna-carin.c.andersson@regiongavleborg.se

Gävle - Jennie Österberg, 026-15 77 79, jennie.osterberg@regiongavleborg.se

Västra Gästrikland - Maj Norrback Karlsson, 026-27 85 92, maj.norrback.karlsson@regiongavleborg.se

Till toppen av sidan