Habiliteringen i Dalarna

Vad kan jag få hjälp med på habiliteringen?

Innehållet gäller Dalarna

Habiliteringen finns för att ge dig stöd och verktyg som gör vardagen enklare och bättre anpassad efter dina behov. 

Här kan du få hjälp med allt från att förbättra din hälsa och motorik till att utveckla kommunikation, socialt samspel och anpassningar i hemmet. Vi erbjuder även stöd till anhöriga och samarbetar med andra aktörer i samhället för att skapa bästa möjliga förutsättningar för dig.

Förstå din funktionsnedsättning

Du behöver förstå din funktionsnedsättning och hur den påverkar dig – det är en viktig del av din habilitering. Dina närstående, som familj och vänner, behöver också förstå. Habiliteringen hjälper dig att utreda vilka svårigheter som påverkar din vardag och informerar om din funktionsnedsättning.

Stöd för andning och sväljning

Vissa funktionsnedsättningar kan påverka din andning, även om dina lungor är friska. Habiliteringen kan hjälpa dig att förbättra andningen, till exempel genom råd om positioner eller andningsgymnastik. Din funktionsnedsättning kan också göra det svårt för dig att tugga och svälja eller orsaka obehag när du äter och dricker. Habiliteringen gör då en bedömning och ger dig råd för du lättare ska kunna äta och svälja.

Anpassad hemmiljö och vardagsstöd

Din funktionsnedsättning kan göra att du behöver anpassningar i din bostad för att känna dig trygg och säker hemma. Habiliteringen ger råd hur din boendemiljö kan fungera utifrån dina behov och kan hjälpa till med underlag för bostadsanpassning.

Det kan också vara svårt för dig att klara vardagssysslor, som att sköta hemmet, hygienen, matlagningen eller skapa fungerande rutiner för din familj. Kanske har du utmaningar med att planera din tid eller att få saker gjorda i vardagen. Habiliteringen ger råd och stöd för att göra din vardag smidigare. Vi kan även utreda ditt behov av och förskriva hjälpmedel som passar dig.

Stöd för din fysiska hälsa

Din fysiska hälsa kan påverkas av din funktionsnedsättning. Habiliteringen kan hjälpa dig med medicinska problem som hänger ihop med din funktionsnedsättning. Det kan till exempel handla om att förebygga smärta eller spasticitet, att säkerställa att du får i dig rätt näring, eller att stödja dig med din medicinering.

Stöd för psykisk hälsa och levnadsvanor

Din psykiska hälsa kan påverkas av din funktionsnedsättning. Habiliteringen kan ge dig samtalsstöd och råd om levnadsvanor som sömn, kost, motion och frågor kring sexualitet – allt som kan påverka din hälsa och ditt välmående.

Stöd för motorik och förflyttning

Din funktionsnedsättning kan påverka din motorik – det vill säga kroppens rörelser, från små rörelser till förmågan att röra hela kroppen. Habiliteringen kan hjälpa dig att förbättra din motorik och förflyttning utifrån dina förutsättningar. Det kan handla om att hitta rätt hjälpmedel för att underlätta förflyttningar, träna din rörelseförmåga, balans, handfunktion eller tal- och oralmotorik. Vi kan också ge råd hur du kan hitta en bra positionering för kroppen, oavsett om du står, sitter eller ligger.

Stöd vid problemskapande beteenden

En funktionsnedsättning kan ibland leda till svåra beteenden, som att skada dig själv, vara våldsam mot andra, förstöra saker eller uttrycka hotfulla ord och handlingar. Om du börjar utveckla ett sådant beteende kan habiliteringen hjälpa dig att förstå vad beteendet beror på. Vi kan också arbeta tillsammans med dig och dina anhöriga för att minska och förebygga beteendet.

Guide till samhällets stöd

Det finns många olika myndigheter och organisationer som kan ge dig stöd om du har en funktionsnedsättning. Habiliteringen kan informera dig om vilket stöd som finns utifrån dina behov och hur du söker det. Vi kan också samarbeta med andra aktörer för att ge dig det stöd du behöver. Dessutom kan vi hjälpa till med intyg och stötta dig i övergången till vuxenlivet när du fyller 18 år.

Stöd för skola och sysselsättning

Din funktionsnedsättning kan påverka dina möjligheter att delta i förskola, skola, arbete eller annan sysselsättning på samma villkor som andra. Till exempel om miljön inte är tillräckligt anpassad eller om det saknas kunskap om din funktionsnedsättning. Habiliteringen kan ge råd och stödja personalen inom verksamheten för att göra det lättare för dig att delta och trivas.

Stöd vid smärta och känslighet för sinnesintryck

Din funktionsnedsättning kan innebära att du upplever smärta. Habiliteringen kan hjälpa dig att förebygga eller lindra smärtan, särskilt om den beror på eller påverkas av din funktionsnedsättning. Om du är känslig för vissa sinnesintryck, som ljud eller ljus, kan vi hjälpa dig att förstå din känslighet och hitta sätt att minska stress från dessa intryck.

Stöd för språk och kommunikation

Din funktionsnedsättning kan påverka din förmåga att göra dig förstådd eller att förstå andra. Habiliteringen kan göra en bedömning och ge stöd för att hitta sätt att kommunicera eller utveckla ett fungerande språk. Det kan handla om att använda tecken, bilder eller talande hjälpmedel som ett komplement till tal och skrift.

Stöd för socialt samspel och relationer

Din funktionsnedsättning kan påverka din förmåga att samarbeta och fungera tillsammans med andra. Habiliteringen kan ge dig och dina närstående stöd och råd. Det kan innebära hjälp med att hitta nya strategier, öva på sociala färdigheter eller förstå hur ditt beteende påverkar andra.

Stöd för anhöriga och närstående

Din funktionsnedsättning kan göra att du behöver mer stöd och ett anpassat bemötande från din omgivning. Habiliteringen kan ge stöd till dina anhöriga utifrån de behov din funktionsnedsättning medför. Det här stödet kan riktas till dina föräldrar, syskon eller andra närstående.
Till toppen av sidan