Hårbotten och hårsäckar

Vad är folliculitis decalvans?

Fråga

Vad beror sjukdomen folliculitis decalvans på? Finns det någon behandling som hjälper?

Svar

Folliculitis decalvans är en sjukdom i hårbotten. Sjukdomen leder till att håret faller av fläckvis. Det blir också ärr i huden där håret har suttit.

Att håret faller av beror på att hårsäckarna blir inflammerade så att de skadas. Då kan håret inte växa ut igen.

Folliculitis decalvans är en mycket ovanlig sjukdom som utvecklas långsamt. Den går inte över av sig själv. Ibland är besvären kraftigare och ibland mer lindriga.

Okänd orsak

Orsaken till Folliculitis decalvans är okänd. Det kan vara en autoimmun sjukdom. Då angriper immunförsvaret kroppens egna vävnader.

Symtom

Sjukdomen förekommer allra oftast i hårbotten. Någon enstaka gång kan besvären komma på andra ställen på kroppen där det växer hår.

Inflammationen i hårsäckarna visar sig som små röda upphöjningar. De liknar finnar med ett hårstrå i mitten. Det röda syns mindre på mörk hud. Ibland kan det komma upp flera hårstrån ur samma hårsäck. Det kan också bildas skorpor i huden.

Olika behandlingar

Det finns ingen behandling som hjälper helt mot sjukdomen. Behandlingen går därför ut på att försöka dämpa inflammationen med läkemedel, som till exempel kortisonlösning och bakteriedödande medel.

Även vissa läkemedel som används vid akne kan hjälpa.

Till toppen av sidan