För dig som är ung i Dalarna

Så här söker du stöd och hjälp

Innehållet gäller Dalarna

Om du är ung och tycker livet känns jobbigt kan du få hjälp på flera ställen. Nu kan du även chatta med ungdomsmottagningen.

Pojke som ringer i mobiltelefon

För att få stöd och hjälp om du mår dåligt kan du vända dig till exempelvis elevhälsan, vårdcentralen eller en ungdomsmottagning.

Läs på UMO.se

UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan du hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer. Alla Sveriges regioner är med och betalar för UMO. Under UMO.se finns flera tjänster och varumärken. Youmo är en webbplats med delar av UMO:s innehåll på arabiska, dari, engelska, somaliska, svenska och tigrinska.

 

 

Chatta i 1177 direkt

Öppnar 5 mars

Du som är 13 - 24 år kan chatta med ungdomsmottagningen i den digitala tjänsten 1177 direkt. Du kan chatta om till exempel preventivmedel, sex, graviditet, könssjukdomar, stress, ångest, relationer, könsidentitet eller levnadsvanor. Vi har tystnadsplikt och är HBTQI-certifierade.

På ungdomsmottagningen i 1177 direkt arbetar barnmorskor. Du kan via denna väg även få hjälp vidare till exempelvis kurator eller annan vårdpersonal.Om det behövs kan du få en bokad tid för fysiskt möte.

Logga in och starta ditt ärende när du vill. Du får svar under chattens öppettider vardagar 8.00-16.00.

Det kostar inget att chatta. Om du bli inbokad på ett möte så kan det tillkomma en patientavgift. I så fall blir du informerad om det.

 

Du behöver ha svenskt personnummer och e-legitimation för att kunna använda tjänsten på din mobil, surfplatta eller dator.

 

Besök en ungdomsmottagning

På ungdomsmottagningen kan du få stöd och hjälp med olika frågor. Du kan prata med någon om du mår dåligt eller har varit med om något jobbigt. Här kan du också få svar på frågor om kroppen och sex samt skydd mot könssjukdomar och graviditet. Det du berättar stannar hos oss – personalen har tystnadsplikt.

Här finns din närmaste mottagning

Samtalsmottagning barn och unga

Samtalsmottagningen är en verksamhet inom primärvården för barn och unga i åldrarna 0 till och med 17 år med lindrig till måttlig psykisk ohälsa. Vi har ett nära samarbete med ungdomsmottagningen, socialtjänsten och elevhälsan. Vi erbjuder råd- och stödsamtal, bedömning, behandling, individuellt föräldrastöd och diagnostik.

Bup

Barn- och ungdomspsykiatrin i Dalarna (Bup) erbjuder specialiserad psykiatrisk vård, utredning och behandling för dig som är yngre än 18 år.

OCD-mottagning

OCD-teamet i Dalarna erbjuder tidsbegränsad behandling för tvångssyndrom (OCD) – oavsett ålder och svårighetsgrad. Hos oss kan du få både bedömning och behandling.

Vid akuta besvär, vänd dig till en akutverksamhet som passar din ålder.

Elevhälsan

Går du i skolan kan du vända dig till skolans elevhälsa. Här finns mycket med kunskap om hur det är att vara ung och vilka problem som unga kan ha. Elevhälsan är till för att du ska kunna klara av ditt skolarbete.

Mer information

Här kan du läsa mer om elevhälsan

Elevhälsan på Umo.se

Kommunen och socialtjänsten

Din kommun kan ofta hjälpa till om du har det svårt. Du kan prata med någon på kommunens socialtjänst om till exempel missbruk,våld, sexuella övergrepp, kriminalitet och mycket annat. Bästa sättet att nå socialtjänsten är att ringa till den kommun där du bor. Telefonnumret hittar du på nätet. Be att få bli kopplad till någon som har hand om barn och familjer.

Mer information

Mer om socialtjänsten på Umo.se

Om socialtjänsten för barn och unga

Stöd för dig med samisk tillhörighet

Du som är 16 år eller äldre och har samisk tillhörighet kan kontakta vår telefonmottagning för dig med samisk bakgrund för frågor som rör psykisk hälsa. 

Stöd via telefon och chatt

Chatta med ungdomsmottagningen i 1177 direkt.

Logga in här för att chatta: 1177 direkt Dalarna

Sök stöd och hjälp - Umo

Råd och stöd på mejl, chatt och telefon - 1177

Patientföreningar och närstående

Du kan också få hjälp och stöd av olika organisationer. Du kan mejla, chatta eller ringa. Flera organisationer har lokalavdelningar.

Läs mer om Patientföreningar och närståendeföreningar

Till toppen av sidan