Syncentral Dalarna

Skomakargatan 22, Borlänge

Telefonnummer:

010-249 27 32

Telefontider:

 • Mån08:00 - 09:30
 • Mån10:00 - 12:00
 • Mån13:00 - 14:30
 • Ons-Tor08:00 - 09:30
 • Ons-Tor10:00 - 12:00

Fler tider och telefonnummer

Besöksadress:
Skomakargatan 22, Borlänge
Län, kommun:
Dalarnas län, Borlänge
Postadress:
Dalarnas hjälpmedelscenter, Skomakargatan 22, 781 70 Borlänge
Webbplats:
http://www.regiondalarna.se/
 • Att ge personer med synnedsättning bästa tänkbara förutsättningar att klara sig själv i det dagliga livet- hemma, på fritiden och i förskola/skola.

 • Optiker gör en synundersökning och kan prova ut glasögon, solglasögon, kontaktlinser samt prova ut förstorande optiska hjälpmedel.

  Kurator kan erbjuda dig samtalsstöd och information om samhällets insatser. Kuratorn kan även erbjuda stöd till anhöriga samt samtalsgrupper.

  Arbetsterapeut gör en kartläggning hur synen påverkar din vardag för att kunna ge dig tips och råd hur man kan underlätta i vardagen. Arbetsterapeuten kan också lära ut nya strategier samt prova ut eventuella synhjälpmedel.

  Vi arbetar i team och samarbetar även med externa aktörer som t.ex. arbetsförmedling och skola.

  Vi erbjuder även gruppverksamhet.

 • Regionbidrag utgår för att täcka merkostnaden för glasögon och kontaktlinser.

  För att få bidrag: Ska du vara folkbokförd i länet, eller kvarskriven enligt 16§ folkbokföringslagen (1991:481) och stadigvarande vistas i länet.

  Vid köp av glasögon/kontaktlinser hos legitimerade optiker i Dalarna kan bidraget erhållas direkt i butik vid utlämnande av glasögon/kontaktlinser.

  Vid köp av glasögon/kontaktlinser utanför länet eller genom näthandel, krävs att bidragstagaren ansöker om bidrag och bifogar aktuellt recept eller ordinationsunderlag från en ögonläkare, ortoptist eller optiker. Samt bifogar originalkvitto/fakturaunderlag.

  Mer information och blanketter

   

Syncentralen erbjuder tjänster som bidrar till ökad livskvalitet för personer med synnedsättning och deras närstående samt för personer som av medicinska skäl behöver kontaktlinser.

För att komma till oss krävs remiss från ögonläkare och en bokad tid. Remissen ger oss viktig information om din synnedsättning och orsaken till den.

Endast bokade tider.

För att komma till kurator krävs ingen remiss då räcker det att man är patient på ögonmottagningen för att själv kunna ta kontakt med Syncentralen.

Driftsform

Driftsform: Landsting/Region