Operationer

Operationer i hjärtat

Har du fått en pacemaker och vill veta mer? Här kan du läsa mer om olika operationer i hjärtat.

Innehåll - Operationer i hjärtat

Visa innehåll som:
 • Ballongvidgning av kranskärl

  Ballongvidgning är en behandling som du kan få när det har blivit förträngningar i hjärtats kranskärl. Behandlingen öppnar upp kärlen så att blodet kan passera som det ska igen. En ballongvidgning görs ofta planerat efter att du har haft besvär av kärlkramp en längre tid. Den kan också göras akut om du plötsligt får svåra kärlkrampsbesvär eller akut hjärtinfarkt och har förträngningar i kärlen.

 • Kateterbehandling av hjärtrytmstörning

  En kateterbehandling syftar till att lokalisera och behandla källan till din hjärtrytmstörning. Här kan du bland annat läsa om vilka förberedelser som behövs innan behandlingen, hur behandlingen går till och hur eftervården ser ut. I Blekinge genomförs behandlingen på thoraxcentrums arytmimottagning.

 • Kranskärlsoperation – bypassoperation

  Du kan få förträngningar i hjärtats pulsådror, de så kallade kranskärlen. En kranskärlsoperation innebär att det syresatta blodet leds förbi förträngningen och kan komma fram till hela hjärta

 • Att få en pacemaker

  En pacemaker hjälper hjärtat att hålla en jämn rytm. Om du behöver en pacemaker blir du opererad. De flesta kan lämna sjukhuset senare samma dag.

Mer på 1177.se

Så fungerar hjärtat och blodomloppet

Hjärtat pumpar blod genom kroppens blodkärl. Blodet pumpas ut till kroppens olika organ och vävnader och sedan tillbaka till hjärtat igen. Det kallas blodomloppet.

Patientlagen

Patientlagen är en lag som har tagits fram för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få om din vård.

Till toppen av sidan