Läs andras frågor

Är det farligt att boffa?

Innehållet gäller Blekinge

Fråga

Jag misstänker att min tonåring boffar, vad kan jag göra?

Svar

Att andas in drivgaser kan vara livsfarligt. På senare tid har det rapporterats om att unga andas in drivgasen från torrschampo för att berusa sig. De vet inte att gasen påverkar det känsliga signalsystemet i hjärtat och kan orsaka ett akut hjärtstopp. Det spelar ingen roll hur mycket eller lite gas som andas in.

Drivgaserna påverkar också nervcellerna i hjärnan. Och pulvret i torrschampot kan fastna i lungornas små luftvägar och ge lungskador. Om man upprepat berusar sig på drivgas kan man dessutom få bestående skador på nervsystemet.

Det kan vara svårt att veta om ditt barn har berusat sig just på torrschampo, eftersom ruset försvinner väldigt snabbt. Men du kan vara uppmärksam på:

  • Om det ligger sprayburkar i papperskorgar eller på ovanliga ställen.
  • Om det är nya, starka lukter på rummet eller på toaletten.
  • Symtom hos barnet som till exempel minskad muskelkontroll, skrattattacker, hallucinationer, hosta, rinnande näsa, trötthet eller huvudvärk.

Om ditt barn har inhalerat de senaste 4 timmarna, eller har akuta symtom i form av berusning, slöhet, hosta eller andningsbesvär, är det viktigt att söka vård eftersom det finns risk för hjärtpåverkan.

Maria Ungdom Akut tar emot ungdomar upp till 20 år för vård av alkohol-, drog- eller spelproblem. Maria Ungdom Akuten har öppet dygnet runt.

Ring 1177 om du behöver rådgöra med en sjuksköterska. Om ditt barn har svimmat i samband med inhalation ska du ringa 112.

Till toppen av sidan