Fler behandlingar

Mjuka händer som ger taktil massage

Innehållet gäller Västra Götaland

Taktil massage kan användas inom all slags vård och omsorg. – Jag tycker om komplementära metoder inom sjukvården och beröring betyder så mycket för människan. Jag vill se patienten som en individ, bekräfta personen och lindra symtom, säger Marie Gustafsson som lär ut den här formen av strukturerad beröring.

Marie Gustafsson håller upp sina händer framför kameran
– Det är bemötandet som är viktigt. Mottagare av massagen ska bli sedd och bekräftad av mig. Jag är i en slags bubbla tillsammans med den jag masserar, säger Marie Gustafsson.

Våra händer är en grund för vår civilisation och kultur. Forskare tror att det var den välutvecklade handen som bidrog till att hjärnan med tiden blev alltmer komplicerad och duglig. Händer kan också få eller ge beröring, det får oss att känna trygghet, kärlek, bekräftelse och en känsla av att vara omhändertagen, något som också är grundstenar i taktil massage. Det är en mycket varsam form av massage som innebär stödjande, lindrande, rehabiliterande åtgärder.

Respektera integriteten

Det luktar svagt av citron från den olja som Marie använder när hon varsamt masserar en kvinnas händer. En filt ligger omvirad runt kvinnans axlar för att hon ska få värme, skydd och avslappning. Det är upp till varje person att bestämma omfattningen av massagen, för någon räcker det med händerna, andra vill ha en kroppsmassage och någon vill kanske ha ett tygstycke mellan de masserande händerna och huden. Det är viktigt att respektera en människas integritet för att resultatet ska bli bra.

Bemötandet är viktigast

Taktil massage är inte svårt att lära sig men alla har inte fallenhet enligt Marie Gustafsson. Det krävs tydlighet, närvaro och känslighet. Man måste vara lyhörd inför den andres kroppsspråk, känslor och reaktioner.
– Det är bemötandet som är viktigt. Mottagare av massagen ska bli sedd och bekräftad av mig. Jag är i en slags bubbla tillsammans med den jag masserar, förklarar Marie Gustafsson.

En massage som passar alla

Marie Gustafsson är sjuksköterska och har tidigare arbetat många år inom neurorehabilitering på Högsbo sjukhus i Göteborg. Hon kom i kontakt med taktil massage första gången 2006 och märkte att de patienter hon behandlade blev piggare, mer avslappnade och fick bättre sömn.
Ju mer Marie jobbade med taktil massage desto fler positiva effekter upptäckte hon, det var erfarenheter hon ville sprida vidare. Hon utbildar därför vård- och omsorgspersonal i ämnet.
– En del tror att det bara är till för äldre men metoden kan användas från vaggan till graven, påpekar Marie Gustafsson som också är utbildad inom klassisk massage.

Frigör oxytocin

Marie Gustafsson masserar händerna på en patient
Taktil massage gör aldrig ont. Den är mjuk och följsam.

Taktil massage används inom all slags vård och omsorg, allt från akutvård, rehabilitering till psykiatri, men även som friskvård och för barn som behöver få lugn, bli sedda och bekräftade. Den utförs enligt ett visst fastställt mönster och följer hudens spaltlinjer (langers linjer), allt för att minska dragningen och påfrestningen på huden. Massagen gör aldrig ont. Den är mjuk och följsam.
Den kan förvisso inte bota sjukdomar men kan lindra symtom. Behandlingarna är dock färskvara och måste upprepas. 

Vid den mjuka beröringen frigörs hormonet oxytocin som exempelvis lindrar smärta, skapar lugn, minskar ångest och stress, förbättrar mag-tarmfunktionen, sänker pulsen och blodtrycket. Taktil massage används också för att bekräfta kroppens konturer. Marie Gustafsson menar att massagen kan stärka självkänslan och att personer med exempelvis demens, halvsidig förlamning eller anorexia kan lära känna och acceptera sina kroppar och därmed få känna sig mer hela

Intresserar forskare

2021 års Nobelpris gick till David Julius och Ardem Patapoutian för deras upptäckter av receptorer för temperatur och beröring, något som är avgörande för vår överlevnad och utgör en förutsättning för att uppleva och tolka världen omkring oss.
Marie Gustafsson är glad men inte förvånad över att även forskare har börjat intressera sig för ämnet. Händer och känsel är nämligen en magisk kombination.
– Man klarar sig inte utan beröring. Jag tänker exempelvis på gamla som inte har någon som kan krama om dem. Att som personal bara gå in med en matbricka utan att bekräfta individen med beröring är ju inte bra.

Till toppen av sidan