Lätt svenska

Förlossning

Förlossning - svenska lättläst

Innehåll - Förlossning

Visa innehåll som:
Att föda barn genom slidanAtt föda barn genom slidan - svenska lättläst

En förlossning börjar ofta med värkar eller att det kommer vatten ur slidan. Värkarna blir längre och kommer oftare. Förlossningen slutar med att du krystar fram barnet genom slidan. En förlossning kan ta från några timmar till några dygn.

När ska jag åka till förlossningsavdelningen?När ska jag åka till förlossningsavdelningen? - svenska lättläst

Under den första delen av förlossningen är det vanligast att vara hemma. När värkarna blir kraftigare och kommer oftare kan det vara dags att åka till sjukhusets förlossningsavdelning.

Förlossningsavdelningen - hit kommer du när du ska föda barnFörlossningsavdelningen - hit kommer du när du ska föda barn - svenska lättläst

När du ska föda barn får du komma till en förlossningsavdelning. Du möts av en barnmorska och blir undersökt. Du får ett eget rum.

Igångsättning av förlossningenIgångsättning av förlossningen - svenska lättläst

Ibland måste en förlossning startas igång av vården. Det finns olika metoder för att starta igång en förlossning. Här får du veta hur det går till.

Ställningar att föda iStällningar att föda i - svenska lättläst

Det finns olika ställningar när du ska föda barn. Det kan vara skönt att byta ställning då och då för att inte bli för trött. Det gör det också lättare för barnet att komma neråt och ut.

KejsarsnittKejsarsnitt - svenska lättläst

Kejsarsnitt innebär att ett barn föds genom en operation. Ibland bestäms kejsarsnitt i förväg. Ibland bestäms det när förlossningen redan är i gång.

Blödningar efter förlossningenBlödningar efter förlossningen - svenska lättläst

Alla blöder från slidan efter en förlossning. Blodet kommer från ett sår i livmodern. Såret uppstår när moderkakan lossnar från livmodern. En del som får besvär med blödningen kan behöva söka vård.

Bristningar vid förlossningarBristningar vid förlossningar - andra språk - svenska lättläst

När barnet föds fram är det vanligt att få sår i slidan. De sår som behöver sys kallas för bristningar. Det finns små bristningar och stora bristningar. Bristningarna lagas direkt efter förlossningen av en barnmorska eller läkare.

Infektion i livmodern efter förlossningInfektion i livmodern efter förlossning - svenska lättläst

En del får en infektion i livmodern efter en förlossning. Det beror på att det har kommit in bakterier i livmodern. Sök vård så att du kan få behandling.

Att lämna sjukhuset och första tiden efter en förlossningAtt lämna sjukhuset och första tiden efter en förlossning - svenska lättläst

Det är olika hur länge man stannar på sjukhuset efter förlossningen. Det beror på vilken vård och hjälp du och barnet behöver. Även om du har åkt hem med barnet kan du kontakta sjukhuset om du behöver.

Framfall efter att du har fött barnFramfall efter att du har fött barn - svenska lättläst

Framfall betyder att något putar ut genom slidans öppning. Det som putar ut kan vara livmodern eller insidan av slidan. Det kan kännas obehagligt, men det finns behandling som kan hjälpa.

Att tänka på efter kejsarsnittAtt tänka på efter kejsarsnitt - svenska lättläst

Efter ett kejsarnitt är det vanligt att ha ont i såret. Det brukar gå över efter några veckor. Det kan vara svårt att röra sig. Ta det lugnt i början och lyft inget tyngre än ditt nyfödda barn.

Besök på barnmorskemottagningen efter du har fött barnBesök på barnmorskemottagningen efter du har fött barn - svenska lättläst

Efter att du har fött barn är det viktigt att besöka barnmorskan på barnmorskemottagningen. Ni pratar om hur förlossningen och tiden efter har varit. Du blir undersökt och kan ställa frågor.

Hur du upplevde din förlossningHur du upplevde din förlossning - svenska lättläst

Det är vanligt att känna många känslor efter att du har fött barn. Därför kan det vara bra att prata om förlossningen med en barnmorska eller läkare. Du kan få mer stöd om du behöver.

Mens efter du har fött barnMens efter du har fött barn - svenska lättläst

Det är olika när mensen kommer tillbaka efter att man har fött barn. Du kan bli gravid innan mensen har kommit tillbaka.

Att träna och röra på sig efter förlossningenAtt träna och röra på sig efter förlossningen - svenska lättläst

Att vara gravid och föda barn påverkar kroppen. Efter förlossningen behöver kroppen läka. När kroppen har läkt är det bra att träna. I filmen visas fem övningar som du kan göra.

Mer innehåll på lätt svenska

Lätt svenska

Här kan du se det innehåll på 1177.se som finns på lätt svenska. Välj region högst upp på sidan för att se vad som gäller för dig.

1177 på andra språk

Här kan du se en lista med andra språk där det finns översatt material. Sidan är på engelska.

Till toppen av sidan