NAGLAR

Nageltrång

Vid nageltrång skär kanten på nageln in i huden. Det är vanligast att få nageltrång i stortån. Nageltrång orsakas ofta av för trånga skor eller felaktigt klippta naglar. Du kan själv lindra och förebygga nageltrång.

Symtom

Vid nageltrång kan huden vid nagelkanten bli öm, svullen och rodnad. Det kan också komma vätska.

När nageln skär in i huden kan bakterier tränga in och orsaka en infektion. Då bildas det var och du kan få en dunkande smärta.

Behandling av nageltrång

Du kan börja med att mjuka upp nageln i ljummet vatten en stund. Försök därefter att fila försiktigt på den bit av nageln som trycker mot huden så att den bli mindre vass.

Om det är möjligt kan du peta in en liten bit kompress, fuktad med vatten, under nagelkanten för att lätta på trycket. Badda nageltrånget med vatten flera gånger om dagen.

När du ska sova kan du peta in en liten bit kompress under nageln och lägga en kompress fuktad med vatten ovanpå. För att kompressen ska sitta kvar på en fot kan du dra på en strumpa på foten och sova med den.

För att skydda en tå med nageltrång när du går kan du lägga ett förband med kompress och självhäftande gasbinda.

I enstaka fall med återkommande nageltrång kan hela eller en del av nageln opereras bort.

Förebygg besvär

För att minska risken att få nageltrång bör du använda skor som är rymliga och strumpor som du kan röra på tårna i.

För att förebygga nageltrång ska du klippa tånageln rakt över och inte för kort. Använd gärna en rak nagelsax.

Klipp nageln rakt över och inte för kort. Nagelns hörn ska hamna utanför nagelbädden och inte klippas runda. Det är bra att klippa naglarna med en rak nagelsax. Om nagelkanterna känns vassa kan du runda av dem med nagelfil.

Om du har haft nageltrång förut och vill förhindra att det kommer tillbaka kan du pröva med att pressa in en liten bit bomull under nageln på den sidan där du brukar få besvär. Nageln tvingas då växa rakt. Bomullsbiten kan sitta några dygn. Byt sedan till ren bomull. Behandla i ungefär en månad.

Om du vill ha hjälp med att sköta dina fötter kan du ta kontakt med en fotvårdare.

När ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om något av följande stämmer in på dig:

  • Du får varbildning och smärta. 
  • Nageltrånget blir inte bättre trots att du har försökt lindra det själv.

Om du har diabetes, nedsatt blodcirkulation eller nedsatt immunförsvar och får nageltrång ska du kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning direkt.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.  

Till toppen av sidan