Att som förälder få reda på att ditt barn blir mobbat eller mobbar andra barn kan väcka många olika känslor och frågor. Det är bra att prata med barnet, lyssna och ta det hen säger på allvar. Det är också viktigt att veta att du kan hjälpa barnet och att du har rätt att ställa krav på de verksamheter som barnet deltar i.
Ibland berättar inte barn om det är jobbigt i skolan. Om barn mår dåligt kan det ta sig uttryck på ett eller flera av följande sätt:
- Barnet sover sämre.
- Barnet har sämre aptit.
- Barnet är irriterad och lättretlig.
- Barnet är ledsen och nedstämd.
- Barnet presterar sämre i skolan.
- Barnet inte vill gå till skolan.
Prata med barnet
Om barnet har berättat eller börjar berätta om kränkningarna kan du säga att du tycker att det är bra att hen pratar om det som har hänt. Tänk på att det ofta är svårt för ett barn att börja berätta att hen är utsatt. Du kan säga till barnet att det aldrig är rätt att behandla någon annan illa, och att det aldrig är barnets fel att hen blir mobbad.
Lyssna på barnet och försök ta reda på om mobbningen fortfarande pågår, vem som mobbar, hur ofta det sker och hur länge det har pågått. Det är mycket viktigt att få reda på om det är barn eller vuxna som behandlar barnet illa, eller om det är både och, eftersom det påverkar hur du ska hantera problemet.
Skuldbelägg inte
Det är viktigt att inte skuldbelägga barnet för att hen inte har berättat om mobbningen tidigare. Många barn känner redan skuld för att de är utsatta, och ibland kan de förminska problemen bara för att de inte orkar prata om dem. Det är vanligt att barn undviker att berätta för sina föräldrar av rädsla för att göra dem ledsna.
Som vuxen är det viktigt att inte försätta barnet i en situation där hen känner sig ännu mer utsatt. Barnet kanske själv vill försöka säga ifrån, men det beror på vem som mobbar och situationen i övrigt. Om det är en vuxen som mobbar behöver barnet alltid hjälp av någon annan vuxen för att mobbningen ska upphöra.
Söka professionell hjälp
Om du är osäker på hur barnet mår i skolan kan du kontakta elevhälsan för att få hjälp.
Kontakta personalen
Om barnet har blivit mobbat av ett annat barn kan du ta kontakt med den som är ansvarig för barnets eller elevens grupp. Det kan till exempel vara läraren för en klass eller fritidsledaren för en fritidsgrupp. I andra hand kan du kontakta chefen för verksamheten, till exempel skolans rektor, chefen för förskolan eller ordföranden för idrottsföreningen.
Om det är en vuxen som har kränkt ett barn kan du gå direkt till chefen för verksamheten.
Om du har varit i kontakt med förskolan eller skolan och ingenting har hänt kan du kontakta skolchefen i kommunen. Om det är en friskola kan du kontakta verksamhetens styrelse.
Du som förälder kan också behöva stöd
Det är ofta svårt att få reda på att ens barn blir mobbat. Om du känner oro för hur ditt barn har det i skolan kan du ta kontakt med ditt barns lärare. Du kan också kontakta någon i skolans elevhälsoteam, till exempel skolkuratorn eller skolsköterskan, för att prata om din oro. Ditt barn behöver inte vara utsatt för upprepade kränkningar, utan skolan är skyldig att utreda och sätta in åtgärder redan första gången något händer ditt barn i skolan.
Om ditt barn har behandlat någon annan illa
Ett barn som har mobbat ett annat barn kan också känna sig utsatt. Barnet kan må dåligt av att ha gjort någon illa och kan behöva hjälp med att hantera det. Du kan vara tydlig med att det är fel att behandla någon annan illa, samtidigt som du visar barnet stöd i situationen. Tillsammans kan ni prata om hur barnet har det i till exempel skolan, kamratgruppen, klassen, hemma och på nätet.
Ni kan också prata om varför barnet har behandlat någon annan illa. Är barnet själv rädd för att hamna utanför? Kanske blir ditt barn också mobbat av andra?
Det är ofta jobbigt att få höra att ens barn har mobbat någon annan. Vänd dig gärna till ditt barns lärare, skolsköterskan eller skolkuratorn för att få stöd. De kan också vara med när du pratar med ditt barn om situationen.