Provtagning och mätningar

Urinprov och avföringsprov

Här kan du läsa mer om olika typer av urin och avföringsprov.

Innehåll - Urinprov och avföringsprov

Visa innehåll som:
Lämna prov för att upptäcka cancer i tjocktarmen eller ändtarmen

När du är 60 till 74 år erbjuds du att lämna avföringsprov vartannat år. Det kan göra att det går att upptäcka tidigt om du har cancer i tjocktarmen eller ändtarmen.

Urinprov

Du kan få lämna urinprov som del av en undersökning eller en hälsokontroll. Ofta används ett prov som kallas urinsticka eller testremsa. Det tas till exempel för att kontrollera att det inte finns någon skada eller sjukdom i urinvägarna. Provet kan ibland visa om det finns tecken till diabetes.

Att lämna urinprov

Urinprov kan ge besked om olika sjukdomar och besvär, till exempel urinvägsinfektion eller diabetes. Urinprov kan också visa om du är gravid. Ibland används urinprov för att visa om du har tagit droger. Du kan behöva förbereda dig på olika sätt beroende på vad det är som ska undersökas.

Avföringsprov: blod i avföringen, F-Hb

Provet F-Hb tas för att undersöka om du har blod i bajset. Det är vanligt att provet behövs för att ta reda på varför du har tarmbesvär eller blodbrist.

Aktuella artiklar

Patientlagen

Patientlagen är en lag som har tagits fram för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få om din vård.

Till toppen av sidan