Smärtbehandlingar och rehabilitering

Mastalgi – smärta i brösten

Innehållet gäller Västra Götaland

Många kvinnor och män kommer till mammografimottagning på grund av smärta, ömhet, tyngdkänsla eller obehag i brösten. Besväret är vanligast hos kvinnor och förekommer från puberteten och senare. Smärta i brösten, mastalgi, är ett vanligt problem men det är ovanligt att det beror på bröstcancer.

Kvinnobröst. Pilar visar på utsidan av brösten var smärtan brukar sitta.
Den rosa skuggningen på bilden visar var kvinnors bröstkörtlar oftast är belägna, där är det vanligast att det gör ont. Smärtan uppstår för det mesta på utsidan av brösten och kan stråla upp mot armhålan.

Många reagerar på att smärtan kommer helt plötsligt och är olik tidigare smärtor i brösten. Den kan kännas i det ena eller båda brösten, vara som en tyngdkänsla, ett obehag, vara konstant eller komma i intervaller. Den kan vara ömmande, huggande, brännande, strålande eller stickande. Brösten kan kännas svullna och knöliga. Ibland är det svårt att bära bh, att ligga ner på magen eller på sidan, att idrotta och att kramas. Det kan göra ont så fort någon rör vid bröstet. En del känner att smärtan påverkar det dagliga livet.

Hos kvinnor är det vanligast med smärta på utsidan av brösten, den kan stråla upp mot armhålan. Hos män är det vanligast med smärta precis under bröstvårtan.

Smärta i brösten kan ha flera olika orsaker. Ibland kan den inte förklaras. Att inte få en förklaring kan ibland leda till upprepade läkarbesök och mammografier. Oro ger stress som i sin tur ökar smärta och oro – en ond cirkel har bildats.

Smärta i samband med menscykeln

När du har en smärta som är cyklisk, som kommer i regelbundna perioder, och som varierar i styrka, brukar smärtan bero på menscykeln. För att ta reda på om smärtan följer menscykeln finns en tabell som heter Cardiff Breast Pain Chart. Här går det att fylla i när du har ont i brösten, hur ont du har, och när mensen kommer. På så sett kan du se om smärtan har ett regelbundet mönster. Du kan göra samma sak genom att skriva i din egen almanacka. Den cykliska smärtan är vanligast och kan vara ända fram till klimakteriet.

Smärta i samband med läkemedel

Hos kvinnor kan hormonbehandling i samband med övergångsbesvär orsaka smärta i brösten, men även andra läkemedel kan ge smärta, exempelvis p-piller. Även hos män kan påverkan av könshormoner eller olika läkemedel, vara en orsak till ömhet och smärta. Ofta är det förenat med en bröstförstoring som i sin tur beror på en ökad mängd körtel- eller fettvävnad i brösten.

Smärta från bröstkorg och muskler

Smärta i bröstkorgen och musklerna runt bröstkorgen, kan stråla fram i brösten. Nerverna i brösten kommer från bröstkorgen, nacken och armhålorna. En retning av dessa nerver kan uppfattas i brösten. Det kallas överförd smärta.  Smärta från bröstkorgen kan också bero på inflammation i leden där revbenet är fäst mot bröstbenet.
En stor och tung byst kan också orsaka smärta.  Då kan en bra bh med breda axelband och som ger stöd hjälpa. En del kvinnor kan uppleva symtomlindring att använda bh även på natten.

Smärta i samband med bröstoperation

Bröstoperationer av olika slag kan leda till smärta i brösten. Smärtan kan kännas länge, ibland år efter operationen. Vid strålning i samband med bröstcancerbehandling, kan det strålade bröstet bli hårt och ömt på grund av svullnad. Smärta efter strålning kan också vara långvarig.

Andra orsaker till smärta i brösten

Det finns andra orsaker till smärta i brösten. Cystor, (vätskefyllda blåsor), kan göra ont men är ofarliga. Om bröstet är rött, hårt och svullet, kan det vara tecken på en inflammation och en läkare bör titta på det.
Stress, IBS Irritabel Bowel Syndrom, det vill säga känslig tarm, gallbesvär, fibromyalgi, bältros och kärlkramp kan också orsaka smärta i brösten. Smärta som inte beror på menscykeln brukar gå över av sig själv eller när den bakomliggande orsaken är behandlad.
Det är viktigt att söka vård om smärtan inte avtar. Läs mer om när man ska söka vård för ont ont i bröstet.

I sällsynta fall kan lokal smärta i bröstet som inte går över, vara orsakad av bröstcancer.

Behandling

Vid lindrigare smärta behövs ingen behandling. För de flesta räcker det med att veta att smärtan inte beror på bröstcancer. Värme, (vetekudde), eller kyla mot brösten kan lindra liksom att massera med antiinflammatorisk kräm. Yoga och akupunktur är andra metoder som kan ha en smärtlindrande effekt.
För de kvinnor och män som har så ont att det påverkar det dagliga livet, finns det olika sätt att behandla smärtan på. Behöver du hjälp med din smärta ska du vända dig till din ansvariga läkare eller din vårdcentral.

Smärta i bröstkörtlarna, när ska du söka vård?

Sök akut vid tecken på hjärtbesvär eller andra akuta tillstånd:

  • Vid ihållande bröstsmärta som strålar ut i armen och upp mot halsen. Sådan smärta kan vara tecken på hjärtinfarkt/ kärlkramp eller andra akuta tillstånd. Varar smärtan i mer än 15 minuter ring 112.
  • Om du har ont i bröstet och samtidigt är andfådd och illamående.

Känner du dig osäker på vad smärtan beror på kan du ringa 1177 och få råd om vård.

Sök vårdcentral:

  • Vid en nytillkommen* smärtande knöl i bröstet. Knölar som gör ont brukar inte vara bröstcancer men en nytillkommen knöl i bröstet bör utredas. Om du känner knölen innan mens kan du avvakta och undersöka brösten på nytt efter mens. Brösten reagerar på menscykelns hormoner och kan göra ont, bli svullna och knöliga innan mens.
  • Om smärtan i bröstet, brösten blir långvarig och så svår att den hindrar dig att fungera i det dagliga livet.

*Genom att regelbundet undersöka dina bröst lär du dig hur de brukar kännas. Undersök brösten en gång i månaden en vecka efter mens när de är som minst svullna. Gå på mammografi varje gång du blir kallad.

Till toppen av sidan