Utslag och eksem

Toxiskt utslag hos nyfödda

Mer än hälften av alla nyfödda barn får så kallat toxiskt utslag. Det är ofarliga små, röda, ofta knottriga utslag som försvinner av sig själv.

Det är vanligt att nyfödda barn har prickar, utslag eller torr fjällande hud. Oftast är det inget du behöver göra något åt. Toxiskt utslag är mycket vanligt och kommer kort efter födseln. Det är en reaktion på den nya miljön som barnet möter utanför det sterila fosterlivet i magen.

Utslagen kallas också hormonprickar eller hormonplitor. På latin heter utslagen erythema toxicum neonatorum.

Symtom

Toxiskt utslag.

Utslagen kommer oftast när barnet är en till fyra dagar gammal. Utslagen är röda och oregelbundna. De kan vara olika stora, mellan två och tio millimeter. De kan vara lite gula på toppen.

De ser ut som små finnar eller som små varblåsor, men är inte infekterade. När du stryker med handen över dem känns det knottrigt.

Huden kan se rödflammig ut och det röda kan komma och gå under dagen. Det kan synas i perioder och flytta sig. Det röda syns inte lika tydligt på mörk hud.

Utslagen finns framför allt på bröstkorgen och magen, och ibland även på armarna, låren och i ansiktet.

De försvinner av sig själv inom några dagar till veckor. Det behövs ingen behandling. De smittar inte.

Söka vård

Toxiskt utslag brukar gå över av sig själv, oftast behöver du inte söka vård.

Men om du känner dig osäker eller orolig kan du få hjälp att reda ut vilket utslag barnet har. Under barnets första levnadsvecka kan du kontakta bb. Efter den första veckan kan du kontakta barnavårdscentralen, BVC.

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om barnet även har feber eller mår dåligt på andra sätt, till exempel inte är lika pigg som vanligt. Då kan utslagen bero på andra orsaker. Det kan till exempel vara en infektion.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Till toppen av sidan