BÖLDER, KNÖLAR OCH AKNE

Pilonidalcysta

En pilonidalcysta visar sig ofta som en varfylld böld. Den sitter i mitten av ryggslutet precis där skinkorna delar sig.

Hur bildas en pilonidalcysta?

En pilonidalcysta sitter i mitten av ryggslutet, precis där skinkorna delar sig.

Det är inte helt känt hur en pilonidalcysta uppstår. Förmodligen beror det på att ett hårstrå har tryckts tillbaka in i sin hårsäck. Då kan det uppstå en inflammation i hårsäcken och det blir svullet och ömt.

Ibland brister den inflammerade hårsäcken. Då kan det bildas en liten kanal under huden, en så kallad fistel. Den kan också tränga igenom huden. Då rinner det ofta lite vätska eller var ur fistelöppningen. Allt eftersom kan det bildas flera fistelgångar under huden, och inflammationer och bölder kan komma och försvinna. Pilonidalcystan kan bli infekterad om bakterier kommer in genom fistelgången och då kan det bildas en böld.

En orsak till hårsäcksinflammation kan vara att du har ett arbete där du sitter stilla mycket. Pilonidalcystor är vanligare hos män än hos kvinnor och besvären kommer ofta i tjugoårsåldern.

Symtom

Det kan under en tid komma lite illaluktande vätska från området vid ryggslutet, även om du inte känner någon böld. Men ofta kan du upptäcka en pilonidalcysta genom att du får en böld som gör ont.

Ibland kan besvären komma och försvinna i perioder, även utan behandling.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du får en böld eller om det kommer vätska eller var från ryggslutet.

Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Behandling

En böld som gör mycket ont kan behöva tömmas på var. Då skär läkaren ett snitt i bölden. Du får lokalbedövning innan. Sedan får du gå till en distriktssköterska under någon vecka för att få såret omskött.

Du kan behöva en operation om besvären ofta kommer tillbaka. Det brukar göras när du inte har någon inflammation. Under operationen får du ryggbedövning eller är sövd. Efter operationen tar det omkring en månad innan såret har läkt. Efter operationen kan det göra ont och kännas stramt i en till två veckor. Det kan vara svårt att sitta en tid.

Vad kan jag göra själv?

Det är bra om du rakar bort hår och är noggrann med hygienen i området där pilonodalcystan sitter.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet.

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Till toppen av sidan